Nederlanders stallen hun spaargeld steeds meer in het buitenland. In totaal staat er bijna 9 miljard euro op buitenlandse rekeningen. Dat is bijna 2 miljard euro meer dan vorig jaar. Iedere week maken we ongeveer 100 miljoen euro aan spaargeld over naar buitenlandse spaarrekeningen.
Dit komt door de lage rentes in ons land. Bij banken in eurolanden als Frankrijk krijg je al 2,65 procent. De Nederlandse banken zijn niet zo scheutig. Die komen niet verder dan 1,25 tot 1,5 procent. Reden genoeg voor veel huishoudens om hun spaargeld in andere Europese landen te stallen.
Dit zijn de beste spaarrekeningen en banken in Nederland.
Lockdowns zorgden voor enorme toename spaargeld
In de eerste 3 maanden van dit jaar werd 900 miljoen euro op buitenlandse rekeningen weggezet, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). In totaal stond daardoor 8,6 miljard euro op rekeningen in eurolanden. Het Nederlandse spaargeld nam enorm toe door de lockdowns tijdens de Covid-crisis en daarmee ook de geldstroom richting buitenland.
De hoge rentes bij banken in landen als Spanje, Frankrijk, Italië, Slowakije, Zweden en Estland deden ook een duit in het zakje. De Estse Bigbank biedt momenteel 2,7 procent rente op spaarrekeningen, de Franse Renault Bank 2,65 procent. Heb je een buitenlandse spaarrekening, dan kun je direct bij je geld voor opname en bijstorten.
Depositorekening met 4,35 procent
Als je je zuur verdiende centen voor bepaalde periode op een depositorekening vastzet, dan lopen de rentetarieven op tot wel 4,35 procent. Maar dan kun je er dus niet direct bij. Sommige banken vormen daarop een uitzondering. En als je aantoont dat je je depositogeld vanwege een dringende reden hard nodig hebt, bijvoorbeeld een scheiding of faillissement, dan valt er vaak een mouw te passen aan de vastgestelde periode.
Spaargeld tot 100.000 euro beschermd
Via verschillende bemiddelaars kun je bij de banken in het buitenland meerdere rekeningen openen. De Europese banken vallen onder het depositogarantiestelsel. Mocht een bank over de kop gaan, dan is je geld tot 100.000 euro per rekening gegarandeerd. Binnen de Europese Unie is afgesproken dat het depositogarantiestelsel in alle landen een gelijkwaardige bescherming biedt.
In niet-eurolanden binnen de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen en EU-lid Zweden kan het zijn dat je geld wordt omgerekend naar de valuta van het land. Door wisselkoersschommelingen kunnen daardoor verschillen ontstaan. Wanneer je geld wordt beschermd door een depositogarantiestelsel uit een ander land, kan het langer duren voordat je je geld terugkrijgt na het faillissement van een bank.
Bespaar ook direct op vaste lasten met deze handige vergelijker om te besparen.
Overweeg je om je spaargeld in het buitenland onder te brengen? Bekijk dan deze tips
Bron: DNB