
De afgelopen weken was het behoorlijk fris in Nederland. Niet gek dat de thermostaat bij velen een tandje hoger stond. Maar echt tropische temperaturen? Daar doen we niet aan. Uit onderzoek van technologiebedrijf Tado blijkt dat Nederlanders hun huizen gemiddeld op 16,57 graden houden in de koudste maanden van het jaar. Daarmee zijn we de zuinigste stokers van Europa. Hoe zit dat bij jou?
Nederlanders stoken zuinig
Tado analyseerde gegevens van 685.000 Europese huishoudens en zag grote verschillen in stookgedrag. Waar wij tevreden zijn met een huis van 16,57 graden, doen Denen daar bijna 3 graden bovenop: zij verwarmen hun huis gemiddeld tot 19,77 graden. Ook in Duitsland (18,92 graden) en Frankrijk (18,86 graden) houden ze het een stuk behaaglijker dan wij.
Dat is niet het enige. We wachten ook langer met de verwarming aanzetten. Pas als het buiten gemiddeld 11,83 graden is, draaien we de knop om. Ter vergelijking: Italianen zetten hun verwarming al aan zodra de buitentemperatuur 15,96 graden bereikt. Kan jij dat voorstellen, dat is helemaal niet zo koud!
Waarom zetten we de thermostaat zo laag?
De verklaring is simpel: geld. Energiekosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen en Nederlanders zijn daardoor bewuster gaan omgaan met hun verbruik. In 2018 was het in een gemiddeld Nederlands huis nog 18,02 graden. We zijn in een paar jaar flink gedaald.
Lees ook: gasprijs schommelt sterk in Nederland.
Let op: te koude thermostaat is ook niet goed
Het is slim om energie te besparen, maar een té koude woning kan problemen opleveren. Als de temperatuur onder 15 graden komt, wordt het huis vochtig. En vocht + warmte = schimmel.
Peter Traas van Traas Ongediertebestrijding waarschuwt:
Veel mensen ventileren minder vanwege de hoge energiekosten, maar dat is juist onverstandig. Droge lucht verwarmen kost minder energie dan vochtige lucht. Zet, zelfs op koude dagen, je ramen minstens 20 minuten per dag open. Dat bespaart niet alleen gas, maar is ook beter voor je gezondheid.
TIP: verwarming massaal naar 22 graden, gezonde temperatuur en betaalbaarder.
Zet jij ook de temperatuur van je cv-ketel laag? Bekijk dan goed de volgende video >>
Samengevat: koukleumen of slim?
Nederlanders zijn kampioen in zuinig stoken, en dat is niet zonder reden. Maar te veel besparen kan schimmelproblemen veroorzaken en uiteindelijk juist méér energie kosten. De gulden middenweg? Houd je huis boven de 15 graden en ventileer dagelijks. Zo blijf je warm én houd je de energierekening en je thermostaat onder controle.
De groene idiotie van de klimaatdrammers wordt nu echt onbetaalbaar. Kosten van netbeheer stijgen in 2025 naar meer dan €707 voor een gemiddeld huishouden (92% meer t.o.v. 2020). We zijn echt goed de klos in NL na 14 jaar "klimaatbeleid" van Rutte & Co. https://t.co/6qDSHAJLEi
— Henk Otten (@hendrikotten3) December 10, 2024
U bent als Nederlandse staatsburger aan de goden overgeleverd zodra u uw huis wil verwarmen. Onze eigen overheid gooit onze eigen gasputten dicht met beton en koopt 16 keer zo duur schaliegas in LNG-vorm van 5.000 kilometer verderop met schepen die varen op bunkerolie… snapt u… pic.twitter.com/Q6Kfd7jAu3
— INDEPEN (@indepen_media) January 7, 2025
Overweeg je een elektrische kachel?
Besparen op je energierekening met een kachel? Bekijk hoe je dat doet in deze video >>
Bronnen
Onderzoek Tado – Europese stookgewoonten, Metro, CBS I Foto: Canva