Den Haag meldt dat Nederland 5,4 miljard euro kan krijgen uit het Europese coronaherstelfonds. Maar, er zijn strikte voorwaarden. Het kabinet en parlement moeten hiervoor 49 maatregelen doorvoeren. Deze gaan over verduurzaming, arbeidsmarkthervorming en het tegengaan van witwassen. Toch lijken niet alle deadlines gehaald te worden.
Die vertraging is deels het gevolg van de val van het kabinet. Het nieuwe kabinet heeft hierdoor wellicht meteen al een gat in de begroting.
Met het coronaherstelfonds gaat het om miljarden euro’s, waarvan bestemming en ontvanger tot op de dag van vandaag niet transparant zijn, volgens critici. Nu krijgt Nederland de kans om wat van dat geld terug te krijgen, maar daar zitten uiteraard wat haken en ogen aan. Als het kabinet de wetgevingsbeloften aan Brussel niet (tijdig) nakomt, kan de Europese Commissie korten op de voor Nederland bestemde gelden.
Gelden Coronaherstelplan gebruikt voor andere doelen
Bekijk de x-berichten hieronder en lees verder >>
De Europese Commissie gebruikte de coronacrisis om een nieuw miljarden subsidieplan te ontwikkelen dat gericht is op het sneller financieren van de EU Green Deal en verdere digitalisering van de EU. In totaal omvatte het ‘coronaherstelfonds’ aanvankelijk 750 miljard euro waarvan… pic.twitter.com/WX6Na3GeEq
— INDEPEN (@indepen_media) April 16, 2024
Het geld, ONS geld, had al niets te maken met corona, dat was slechts een schaamlap om ons een poot uit te draaien. 600 mio naar criminelen. Top die @EU_Commission
— René Dercksen (@ReneDercksen) April 5, 2024
Honderden miljoenen via gewiekste constructie weggesluisd uit Europese coronaherstelfonds https://t.co/y2Iti0eN09
Strikte voorwaarden aan het ontvangen van fondsen
Ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) laten weten dat Nederland mogelijk niet voldoet aan alle eisen. Het gaat hier om belangrijke maatregelen die bijdragen aan een betere toekomst. Door te verduurzamen, de arbeidsmarkt te hervormen en witwassen tegen te gaan, kan Nederland de gereserveerde miljarden van de EU gebruiken. Maar, het missen van deadlines vormt een risico.
- Een van de voorwaarden is het inperken van contante betalingen. Criminelen betalen graag grote bedragen in cash, omdat de herkomst van het geld dan niet te traceren is. Nederland heeft de Europese Commissie als antiwitwasmaatregel beloofd om contante betalingen van meer dan 3.000 euro te verbieden. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel na de val van het kabinet echter controversieel verklaard. Om een deel van de 5,4 miljard euro veilig te stellen, moet dit betaallimiet uiterlijk op 31 maart 2025 een wet zijn.
- Ook de Eerste Kamer heeft gezorgd voor een kink in de kabel. De senaat stemde in december tegen het afschaffen van de energiebelastingvrijstelling voor de metaalindustrie. Die afschaffing is een andere voorwaarde voor uitbetaling van geld uit het herstelfonds, waardoor ook hiermee een gedeelte van de 5,4 miljard niet toegekend wordt.
- Bovendien is de invoering van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers sterk vertraagd. Dit komt doordat het oorspronkelijke wetsvoorstel op advies van uitvoeringsorganisatie UWV wordt aangepast. Deze vertraging levert ook een reductie aan van het totale bedrag.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Het geld, ONS geld, had al niets te maken met corona, dat was slechts een schaamlap om ons een poot uit te draaien. 600 mio naar criminelen. Top die @EU_Commission
— René Dercksen (@ReneDercksen) April 5, 2024
Honderden miljoenen via gewiekste constructie weggesluisd uit Europese coronaherstelfonds https://t.co/y2Iti0eN09
EU-landen hoeven niet bekend te maken wie geld heeft gekregen uit het coronaherstelfonds van 723 miljard. Dat kan doordat de Europese Commissie een eigen interpretatie aan het begrip ‘uiteindelijke ontvanger’ heeft gegeven – tot onvrede van het Parlement. https://t.co/3ZcaiBXmaR
— Follow the Money (@FTM_nl) March 11, 2024
Geld uit eigen zak
Het opvallende is dat Nederland de genoemde voorwaarden zelf aan Brussel heeft voorgesteld. Het kabinet blijkt achteraf te optimistisch te zijn geweest. Ze hebben zich vergist in de snelheid waarmee de beloofde wetgeving het Nederlandse parlement passeert.
De gift uit het coronaherstelfonds is voor Nederland sowieso een sigaar uit eigen doos. De Nederlandse bijdrage aan dat fonds is met tientallen miljarden euro’s veel hoger dan het maximaal te ontvangen bedrag.
Gevolgen van het niet halen van deadlines
Als Nederland niet de volledige 5,4 miljard euro krijgt, moet het volgende kabinet een begrotingsgat repareren. Het geld is namelijk op papier al uitgegeven dit jaar. Dit is een gemiste kans om belangrijke economische en maatschappelijke verbeteringen de komende tijd door te voeren.
De waarschuwing van Adriaansens en Van Gennip in hun brief aan de Tweede Kamer toont de ernst van de situatie.
Wie is minister Micky Adriaansens?
Minister van Economische Zaken en Klimaat >>
Met subsidie voor Eindhoven zet Adriaansens deur open voor meer bedelende chipbedrijven https://t.co/8Jri6ijdYW #MickyAdriaansens #ASML #NXP #Eindhoven
— Doortje Briedé-Bultman (@Vrouwenpagina) May 2, 2024
Wie is minister Karien van Gennip?
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vicepremier >>
Nederland is dit jaar vicevoorzitter van de @OECD Ministerial Council Meeting, samen met Mexico, onder Japans voorzitterschap. Als vicepremier deelde ik mijn visie op duurzame en inclusieve groei. We moeten samen werken aan eerlijke en sociale oplossingen. #OECDministerial (1/2) pic.twitter.com/f8OYQazI5h
— Karien van Gennip (@karienvangennip) May 2, 2024
Bron: nd
Headerfoto: Zerbor (Canva)