Ga naar de inhoud

Natuurrampen 2022: extreme bosbranden en overstromingen


In 2021 ging de wereld gebukt onder een aantal heftige natuurrampen, en dat is in 2022 niet anders. Klimaatverandering heeft duidelijke gevolgen: van bosbranden tot overstromingen. Dit zijn de 6 meest hevige natuurrampen van 2022 tot nu toe.

1. Overstromingen in Suriname

In maart 2022 werd het oosten van Suriname getroffen door hevige overstromingen. Op dit moment staan nog meer dan 12.000 huizen in 35 dorpen volledig blank. De overstromingen zijn een gevolg van het weersfenomeen ‘La Niña’, wat voor hevige regenval zorgde in de periode februari tot april, wat normaal een hele droge tijd in Suriname is. Omdat de situatie niet verbeterde en het al maanden geen dag droog was geweest in het gebied, werd het op 25 mei uitgeroepen tot rampgebied. Verschillende buitenlandse organisaties hebben al hulp geboden, maar het probleem is nog lang niet opgelost.

2. Extreme bosbranden

Vanwege de lange droge periodes in 2021 en de hevige hittegolven van deze zomer, waren er dit jaar uitzonderlijk veel bosbranden in Zuid-Europa. In Spanje woeden er veel hevige bosbranden in de gebieden Andalusië, Aragon en Catalonië. 2022 is voor Spanje nu al het meest verwoestende bosbrandjaar ooit, waarbij er tienduizenden hectares bos verloren zijn gegaan. Nog steeds zijn de branden daar altijd niet onder controle.

Ook in Frankrijk, Portugal en Italië zijn er veel hevige bosbranden geweest. Zo is in Frankrijk het bekende bos La Teste-de-Buch vrijwel volledig verwoest. In Frankrijk en Italië zijn ze inmiddels grotendeels onder controle vanwege regenval, maar in Portugal zijn er nog steeds veel branden in het noorden van het land, boven de stad Porto.

3. Aardbevingen

Er zijn dit jaar meerdere aardbevingen geweest, waarvan de meest heftige in Afghanistan, in juni 2022. De beving had een intensiteitsgraad van VIII op de schaal van Mercalli, wat ‘zwaar beschadigend’ betekent. Volgens rapporten zijn er meer dan 25 dorpen volledig verwoest en vielen er meer dan 1500 doden en meer dan 2500 gewonden. Het is de dodelijkste aardbeving in Afghanistan sinds 2002. In maart was er een aardbeving in Fukushima, hier vielen 4 doden en meer dan 200 gewonden.

4. Hevig orkaanseizoen

Vanwege het weerfenomeen La Niña kunnen we op de Atlantische Oceaan ook een actiever orkaanseizoen dan normaal verwachten. Het orkaanseizoen loopt van 1 juni tot 30 november, maar vaak komen vanaf september pas de meest heftige orkanen voor. Ook de Amerikaanse Meteorologie Dienst verwacht dat er 65 procent kans is op meer orkanen dan normaal. Vooral het Caribische gebied gaat hier veel last van krijgen.

5. Overstromingen Frankrijk

Het is geen natuurramp te noemen, want de schade was gelukkig beperkt, maar er was in augustus opvallend veel regenval in Frankrijk. Zo viel er in Puéchabon binnen 1 nacht 97 mm regen, waarvan 86 in 1 uur tijd. Ter vergelijking: normaal valt er in 1 maand in totaal maar zo’n 75 mm regen. In Parijs moesten meerdere metrostations ontruimd worden omdat ze blank stonden, en ook in Zuid-Frankrijk is er veel wateroverlast door hevige regenval. Hier moesten campings preventief ontruimen.

6. Hevige regenval in Europa

Eind oktober had heel Europa last van noodweer. In het Verenigd Koninkrijk viel er in het noordwesten van Engeland en het zuiden van Schotland ontzettend veel regen. In Cumbria, Engeland, viel in een dag tijd meer dan 30 centimeter neerslag. Dat is bijna 2 keer zoveel als normaal in heel oktober. Het peil van rivieren was daardoor sterk gestegen en op veel plaatsen waren wegen en huizen ondergelopen. Er zijn meerdere doden gevallen.

Ook interessant om te lezen:

Meer over: