Van 6 t/m 15 mei 2022 is het weer Nationale Vogelweek. Deze week is door de Vogelbescherming in het leven geroepen om aandacht te vragen voor vogels. Dit doen zij door het organiseren van excursies voor vogelliefhebbers door het hele land.
We zetten op een rij wat er allemaal te doen is de aankomende 2 weken.
1. Vogels kijken
De lente is de ideale tijd om op pad te gaan om vogels te spotten. Vogels zijn druk in de weer met het bouwen van nesten, het uitbroeden van eieren en het ‘vliegvlug maken’ van hun kuikens. Dat betekent dat er veel te zien is. Dat is niet alleen leuk, ook nog eens hartstikke goed voor je gezondheid. Voor vogels kijken moet je immers op pad: dit betekent dat je in de buitenlucht bent en beweging krijgt. Bovendien is het zoeken naar vogels ontspannend, omdat je je volledig in het moment op je omgeving richt. Hierdoor krijgt je brein de kans om eens even lekker tot rust te komen.
Kortom: helemaal geen slecht idee. Als je niet weet waar je moet beginnen, is de Nationale Vogelweek een perfect moment om dat de doen. Excursieleiders van de Vogelbescherming nemen je de hele week mee op pad, digitaal én in het echt.
2. Excursies tijdens Nationale Vogelweek 2022
Gaat het kriebelen? Dan kun je je aansluiten bij een van de vele excursies van de Nationale Vogelweek, die door het hele land georganiseerd worden. Van natuurwandelingen tot quizzen, en van fietstochten tot zeilexcursies waarbij je onderweg de mooiste vogels gaat spotten. Het volledige programma van de excursies van de Nationale Vogelweek vind je hier. Er zijn al een aantal excursies volgeboekt, maar er is nog genoeg te vinden waar je bij aan kunt sluiten. Er worden namelijk maar liefst 181 excursies georganiseerd!
Kun je niet aansluiten bij een van de excursies en wil je toch graag een van de routes lopen? Dan kun je ook de app ‘Mijn Vogelweek’ downloaden. In deze app kun je een van de routes lopen en gebruik maken van de ‘digitale excursieleider’, die jou vertelt wat voor vogels je ziet.
3. Vogelrijke gebieden
Ga je liever helemaal zelf op pad? Dan zijn er een aantal vogelrijke gebieden waar je heen kunt voor een fiets- of wandeltocht. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.
- Het IJsselmeer: in dit unieke watergebied zit veel jonge vis, wat betekent dat er ook veel visetende vogels leven. Denk aan visdieven, zwarte sterns en vis- en zeearenden.
- Vogelakkers langs de Waddenkust: in deze aangelegde, natuurrijke akkers vinden veel vogels eten en een broedplek, zoals de velduil en blauwe kiekendief.
- Nationaal park de Grote Peel: dit is een van de vogelrijkste gebieden in heel Europa, met meer dan 200 verschillende vogelsoorten, waaronder de zeldzame kraanvogel.
- Amstelland: in deze polders zie en hoor je in de lente veel grutto’s en kieviten.
- Arkemheen: dit is een van de oudste polders van ons land en een bekend weidevogelgebied.
- Natuurgebied de Prunje: dit is een van de belangrijkste vogelgebieden in Zeeland en hier vind je vogels als de lepelaar, dwergstern, grote stern en bontbekplevier.
Benodigdheden vogels spotten
Ben je enthousiast? Dan hoef je je alleen nog maar voor te bereiden. Gelukkig kun je met vogels kijken zo beginnen en heb je daar niet veel voor nodig, vooral als je dicht bij huis blijft. Ga je verder op pad, dan zijn deze dingen in ieder geval handig:
- Een verrekijker
- Goede wandelschoenen
- Zonnebrandcrème
- Eten en drinken
- Eventueel pen en papier of een vogelboekje
Lees ook:
Auteur: Quirine Brouwer