Ga naar de inhoud

Koning Filip zoekt helden om nationale feestdag te vieren

Koning Filip

Koning Filip van België is op zoek naar landgenoten die met kleine daden een groot verschil maken. 50 van deze helden, samen met degene die hen heeft genomineerd, krijgen de kans om de nationale feestdag met de koninklijke familie te vieren.

21 juli: nationale feestdag van België

De nationale feestdag van België valt op 21 juli. Dit ter herinnering aan de dag in 1831 waarop Leopold I, de eerste koning van België, de grondwettelijke eed aflegde. Winkels en postkantoren zijn gesloten en er worden feestelijkheden gehouden. Waaronder een dienst in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel en een defilé op het Paleizenplein.

Achtergrond nationale feestdag

Voor 1831 behoorden de Belgen tot het koninkrijk der Nederlanden onder Willem I. Ontevredenheid leidde tot een opstand in 1830, die begon na de opvoering van de opera La Muette de Portici in Brussel. Deze opstand markeerde het begin van de Belgische onafhankelijkheidsstrijd.

Onafhankelijkheid en Leopold I

Na de opstand stelde België Leopold van Saksen-Coburg aan als koning. Hij legde de eed af op 21 juli 1831, waarmee België officieel onafhankelijk werd. Leopold I werd gekozen om de banden met Engeland te versterken. Logisch, aangezien hij de oom was van de Engelse koningin Victoria. Ondanks dat hij protestants was, werd hij geaccepteerd omdat hij beloofde zijn kinderen katholiek op te voeden.

Sinds die dag is 21 juli een officiële feestdag in België. En dat onze buren een feestje kunnen vieren, mag duidelijk zijn.

Bekijk maar eens de onderstaande video en lees daarna verder >>

Initiatief Be Heroes

Koning Filip ondersteunt Be Heroes. Dit initiatief zet gewone mensen in de spotlight en bedankt ze tijdens de nationale feestdag. Op 21 juli worden traditioneel de veiligheids- en hulpdiensten geëerd. Naast hen zijn er vele Belgen die dagelijks anderen helpen. Buren die zieken en zwakkeren ondersteunen, grootouders die overal bijspringen, en vrijwilligers die zich inzetten voor verschillende taken. Deze mensen geven vaak zonder enige aandacht het beste van zichzelf om anderen te helpen en zijn cruciaal voor de samenleving.

Fijn dat Filip zich inzet voor dit prachtige initiatief. Vorige week was hij druk bezig met andere zaken. En geef hem eens ongelijk.

Lees verder onder het Instagram-bericht >>

50 helden worden gekozen

Uit de inzendingen die zijn gedaan worden 50 helden en hun nominators gekozen om aanwezig te zijn op de nationale feestdag. 8 van deze helden worden op audiëntie ontvangen door de koning in het Koninklijk Paleis in Brussel. Iedereen moet nog wel even geduld hebben, want dat is pas in september.

Vorig jaar vond deze zoektocht naar helden voor het eerst plaats. Waaronder An (40), zij mobiliseerde 150 collega’s om de ongeneeslijk zieke Anne-Michèle (43) te steunen. Jimmy (11) inspireerde anderen met zijn levenslust ondanks zijn spierziekte, en verkeersclown Stefaan (57) hielp schoolkinderen veilig oversteken.

Koninklijke familie bij het défilé tijdens nationale feestdag

Onlangs werd ook bekend welke Royals van de koninklijke familie het défilé zullen bijwonen. Er zijn, zoals altijd, geen verrassingen. Prinses Delphine is er opnieuw bij samen met haar partner Jim, terwijl koning Albert en koningin Paola zoals gebruikelijk afwezig zullen zijn sinds hun troonsafstand. Best jammer!

Bijzondere projecten Koning Filip

1. Belgian Innovation and Research Awards: Bevordering van wetenschappelijk onderzoek en technologische vooruitgang.

2. Koning Boudewijnstichting: Verbetering van levenskwaliteit in België en internationaal.

3. Prins Albert Fonds: Ondersteuning van jonge professionals voor internationale werkervaring.

4. The Shift: Promotie van duurzame ontwikkeling en milieu-initiatieven.

5. Technopolis: Inspiratie voor jongeren om voor STEM te kiezen.

6. Vredesmissies: Deelname aan internationale vredes- en diplomatieke inspanningen.

7. Koningin Mathilde Prijs: Ondersteuning van projecten voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

8. Gezondheidsinitiatieven: Steun aan geestelijke gezondheidszorg en algemene volksgezondheid.

Foto: Thierry Monasse/Getty Images

Meer over: