Ga naar de inhoud

Nancy Hendriks is 1 van de briefschrijvers en ontmoet de koning én de koningin

Nancy

De oplettende lezer had het al op Startpagina.nl gelezen. 1 november ontving het Nederlandse Koningshuis 10 mensen, die een brief hadden geschreven naar onze royals, in Paleis Noordeinde. Een van hen was Nancy Hendriks.

De 56-jarige HR-medewerker en toegewijde grootmoeder vertelt hier alles over deze bijzondere ontmoeting. Ze deelt openhartig haar gedachten over deze bijzondere dag en legt uit waarom ze zich zorgen maakt over de huidige wereld. Dit laatste inspireerde haar om de koningin een brief te schrijven.

Zorgen over de kleinkinderen 

Nancy Hendriks’ zorgen over de wereld van vandaag, vooral met betrekking tot de veiligheid van haar kleinkinderen op middelbare scholen, waren de drijvende kracht achter haar beslissing om een brief te schrijven. “Ik heb 2 kleinkinderen, en er is een derde op komst. Ik ben niet de enige die momenteel bezorgd is over de onrust in de wereld. Het lijkt er ook niet gezelliger op te worden.”

“In november van vorig jaar stonden de kranten vol met ellende, waaronder steekpartijen op middelbare scholen. Mijn zorgen gaan vooral uit naar mijn kleinkinderen, die momenteel 7 en 8 jaar oud zijn. Er komt een tijd dat ze naar de middelbare school gaan. Ik vind het gewoon angstaanjagend om te bedenken dat ze daar mogelijk met meer uitdagingen te maken krijgen. Ik ben me ervan bewust dat alles tegenwoordig breed wordt uitgemeten op sociale media. Maar naar mijn mening neemt het nu extremere vormen aan dan toen ik jong was.”

“In mijn jeugd beleefde ik een onbezorgde tijd, zoals ik in de brief heb geschreven. Toen konden we zelfs de touwtjes uit de brievenbus hangen, iets wat nu niet meer veilig lijkt te kunnen. Jammer, want niet aanbellen om met iemand te willen buitenspelen was ontzettend handig.”

In de brief uitte ze haar bezorgdheid over de huidige staat van de samenleving. Denk aan de toename van geweld op scholen en de afgenomen veiligheidsgevoelens. “Dan nog niet te beginnen over de heersende woningnood…”

Van een brief tot een kop koffie met de koning(in)

Ze besloot een brief te schrijven, gericht aan koningin Máxima van Paleis Noordeinde. Ze wist niet zeker of het mogelijk was, maar ze trok de stoute schoenen aan, zocht het adres op en stuurde de brief. In eerste instantie ging ze ervan uit dat de brief waarschijnlijk onderaan de stapel zou belanden, zonder verdere reactie.

Tot haar verrassing werd ze afgelopen maand plotseling gebeld. “Mijn brief had ik vorig jaar al gestuurd. Maar degene aan de andere kant van de lijn bevestigde dat ze mijn brief nog steeds hadden en dat Jan Snoek, de persoonlijke adviseur van koning Willem Alexander, met mij wilde spreken!” Ze stemde ermee in.

In eerste instantie dacht ze dat het gesprek slechts 5 minuten zou duren toen Jan Snoek haar belde. Tot haar vreugde stelde hij voor om onder het genot van een kop koffie de brief met de koning en koningin te bespreken. 

Nancy Hendriks ontving veel persoonlijke aandacht

Nancy vond dit idee ontzettend leuk. De brieven worden dus écht gelezen. Er wordt een zorgvuldige selectie gemaakt: “Dat is echt zo bijzonder, ze ontvangen er duizenden.” Het feit dat de koning en koningin persoonlijk de tijd namen om met de briefschrijvers in gesprek te gaan, maakte indruk op Nancy. Ze prees het Koninklijk Huis voor de zorgvuldige selectieprocedure waarbij brieven recht uit het hart, vol emotie en actuele maatschappelijke problemen, werden gekozen.

Niet zenuwachtig

1 november was het dan zover: het bezoek met de ontmoeting. Nancy Hendriks: “We werden eerst ontvangen door Jan Snoek en iemand van het secretariaat. Daarna werden we geïnformeerd dat we, op volgorde van de brieven, naar boven zouden gaan. Toevallig was ik als eerste aan de beurt. Boven aangekomen zaten de koning en koningin aan een lange tafel. Koning Willem-Alexander merkte op: “Ik begrijp dat u de spits mag afbijten. Waarom heeft u de brief geschreven?” Ik vertelde vervolgens mijn verhaal. Op de vraag of ik nerveus was, antwoordde ik dat ik totaal niet nerveus was, vreemd genoeg. Dit kwam omdat zij een hele open indruk maakten. Ik had helemaal niet het idee dat ik nu bij de koning en koningin op bezoek was. Ik vind hen een heel sympathiek paar.”

Verscheidenheid in de groep en onderwerpen

Het gesprek met het koningspaar duurde bijna 2 uur. De andere briefschrijvers behandelden diverse onderwerpen, waaronder woningnood, asielbeleid en stikstofbeleid. Nancy beschouwde de diversiteit in onderwerpen en briefschrijvers als een teken van een doordachte selectieprocedure. Onder de briefschrijvers bevond zich een gevarieerd gezelschap. Waaronder een diverse groep mensen zoals een 80-jarige man en een jong meisje. De koning en koningin konden zich in veel zaken vinden en beloofden de kwesties met ministers te bespreken.

Zeer positief en dankbaar

Nancy benadrukte dat de ervaring uniek was, vooral omdat het Koninklijk Huis vaak negatief in het nieuws komt. Ondanks de kritiek op het koningshuis vond Nancy het belangrijk om het koningspaar positief naar buiten te brengen. Ze hoopte dat haar positieve ervaring bijdraagt aan een beter begrip van de rol van het koningshuis in de samenleving en de waarde van burgerparticipatie.

Het was een heel bijzondere ervaring. Lees hier hoe je zelf een brief schrijft aan de koning(in). Wie weet ben jij de volgende die bij het koningspaar op de koffie gaat!

Hoofdfoto: Rijksvoorlichtingsdienst
Foto van Nancy Hendriks: aangeleverd

Meer over: