Ga naar de inhoud

Nageldrogers kankerverwekkend, is een bezoek aan een nagelstylist schadelijk?


 

Wie regelmatig naar een nagelstylist gaat voor mooie gelnagels, moet weten dat de nagellampen die hiervoor gebruikt worden, kankerverwekkend kunnen zijn. KWF Kankerbestrijding adviseert daarom om het gebruik van nageldrogers te beperken. Het is belangrijk dat gebruikers zich bewust zijn van de risico’s, hoewel er nog meer onderzoek nodig is.

Hoe schadelijk is het precies, waarom komen we hier nu pas achter en wat voor andere risico’s zitten er aan een bezoek aan een nagelstylist? 

Gebruik gel-nagellak en nagellampen is razend populair

Het gebruik van gel-nagellak en nageldrogers is enorm populair in Nederland, zowel bij professionele salons als bij thuisgebruikers. Deze nagellak moet worden gedroogd met behulp van een lamp die vaak uv-licht uitstraalt. Het probleem is echter dat het uv-licht schadelijk kan zijn. Recent onderzoek van de Universiteit van Californië in San Diego heeft aangetoond dat nageldrogers met uv-licht de huidcellen beschadigen, waardoor het risico op huidkanker toeneemt. Dit onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. Daarom raadt de stichting KWF Kankerbestrijding aan om het gebruik van nageldrogers te beperken of ze helemaal niet te gebruiken om het risico op kanker te verminderen. Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis sluit zich hierbij aan en adviseert voorzichtigheid bij het regelmatig gebruik van nageldrogers.

Gebruik van nageldrogers met uv-licht zeer schadelijk 

Het onderzoek richtte zich op de effecten van uv-licht van nagellaklampen op menselijke- en muiscellen. Na blootstelling van 20 minuten aan het uv-licht van de lamp, stierf ongeveer 30 procent van de cellen en raakte een aantal overlevende cellen beschadigd aan hun DNA, wat vergelijkbaar was met de schade die ontstaat bij een melanoom, een vorm van huidkanker. Hoewel de celbeschadiging volgens de wetenschappers zorgwekkend is, is het nog niet bewezen dat uv-lampen zeker kanker veroorzaken. Celculturen in laboratoria zijn namelijk gevoeliger voor schade dan cellen op de hand van een persoon en bovendien zit je in een nagelsalon of thuis slechts enkele minuten met je hand onder de lamp.

Meer onderzoek nodig naar nagellampen 

Volgens de KWF Kankerbestrijding kleven er risico’s aan het gebruik van uv-nageldrogers, zo meldt RTL Nieuws. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om precies te bepalen hoe groot het risico op kanker door deze apparaten is en of ze veilig zijn bij sporadisch gebruik, maakt het recente onderzoek duidelijk dat er een verhoogd risico op celbeschadiging en huidkanker kan zijn. Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis benadrukt dat er gekeken moet worden naar de mate van blootstelling aan het UVA-licht bij nageldrogers en dat het gebruik ervan kan leiden tot extra onbeschermde blootstelling aan uv-licht. Volgens dermatoloog Yannick Elshot van het ziekenhuis kan zelfs indirecte blootstelling aan UVA-licht leiden tot DNA-schade en dus kanker. KWF Kankerbestrijding vindt het belangrijk dat gebruikers van nageldrogers zich bewust zijn van deze risico’s.

Naast nageldrogers zijn er nog meer zaken schadelijk

Tijdens een bezoek aan een nagelstyliste word je blootgesteld aan chemicaliën en dampen tijdens het werken met nagellak en nagelverzorgingsproducten. Veel van deze producten bevatten ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid bij blootstelling op lange termijn. Het inademen van deze dampen kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en ademhalingsproblemen. Verder kan je ook geïnfecteerd raken met bacteriën en virussen, vooral als er geen hygiënische maatregelen worden genomen door je nagelstylist. Zij of hij moet na elke klant de gereedschappen grondig reinigen en steriliseren. Tot slot kan je gewond raken door scherpe of puntige instrumenten die worden gebruikt tijdens het verzorgen van nagels. Ja, die kans is klein – maar het is aanwezig. 

Was jij al op de hoogte van deze zaken?

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

 

Meer over: