Ga naar de inhoud

Naar wie gaat jouw stem op 22 november? Stem-tips

Naar wie gaat jouw stem? Stem-tips

De verkiezingen staan voor de deur. De politieke partijen maken zich op voor het gevecht om de gunst van de kiezer. De partijprogramma’s zijn geschreven en de lijsttrekkers staan in de startblokken om het politieke debat aan te gaan met de tegenstanders. Dan volgt de vraag: waar stem je op?

Maar liefst 26 partijen nemen deel aan de Tweede Kamerverkiezing van november 2023. Daarvan doen 20 partijen mee in alle 20 kieskringen. Je vindt ze op de website van de Kiesraad

Hoe bepaal je in dit brede politieke landschap op wie je gaat stemmen. Kun je als oudere je stemkeuze voor verkiezingen op dezelfde manier baseren als mensen van andere leeftijden.

Je kunt het volgende overwegen bij het maken van je keuze:

Informeer jezelf

Neem de tijd om informatie te verzamelen over de kandidaten, partijen en de belangrijkste kwesties die tijdens de verkiezingen aan de orde komen. Lees nieuwsartikelen, doe mee aan online debatten of discussiegroepen en bestudeer de programma’s van de verschillende politieke partijen.

Identificeer je prioriteiten

Bepaald welke kwesties voor jou het belangrijkst zijn. Dit zijn zaken als ouderenzorg, pensioenzekerheid, huisvesting en sociale dienstverlening. Ga na welke kandidaten/partijen die standpunten en beleidsvoorstellen hebben die overeenkomen met jouw prioriteiten.

Weeg de ervaring en integriteit van kandidaten

Beoordeel de ervaring, kwalificaties en integriteit van de kandidaten. Kijk naar hun politieke carrière, vroegere prestaties, en de mate waarin ze hun beloften hebben waargemaakt. Maak daarvoor gebruik van Google.

Raadpleeg betrouwbare bronnen

Vertrouw op betrouwbare nieuwsbronnen en vooral onafhankelijke feiten-controleurs om de juistheid van de beweringen van de kandidaten te controleren en om een evenwichtige beoordeling van de kandidaten en hun plannen te krijgen. Je vindt hier een overzicht van de lijsttrekkers.

Praat met anderen

Discussieer met vrienden, familieleden, en mede-kiezers om verschillende perspectieven te horen en inzicht te krijgen in de politieke standpunten van anderen. Dit kan helpen je eigen opvattingen te verfijnen en blinde vlekken onder ogen te zien. Het kan ook flinke discussies veroorzaken. Bepaal daarom goed met wie je wel of niet het gesprek over de politiek start.

Overweeg de lange termijn

Denk na over hoe het beleid en de beslissingen van kandidaten op de lange termijn impact kunnen hebben, niet alleen op jou, maar ook op toekomstige generaties.

Stem op basis van je overtuigingen

Bepaal je keuze op basis van wat jij het beste vindt voor het land, je gemeenschap en jezelf. Laat je keuze niet beïnvloeden door externe druk of partijdigheid.

Ga stemmen

Zodra je een keuze hebt gemaakt, kun je stemmen op woensdag 22 november. Je stem is een belangrijk onderdeel van het democratische proces en draagt bij aan de vorming van de regering haar beleid en de toekomst van het land.

Van stemwijzers tot radio, tv, websites en social media

Als je minder tijd of interesse in de politiek hebt, om je zo uitvoerig te verdiepen, dan zijn er ook handige hulpmiddelen om te ontdekken welke partij het beste bij jou past.

Doe de Stemwijzer. Deze tool stelt je vragen over je politieke voorkeuren en waarden, en op basis daarvan geven ze aan welke partijen het beste aansluiten. Op internet zijn verschillende stemwijzers te vinden. Ze bevatten vaak links naar de verkiezingsprogramma’s van de partijen.

TIP: Als je hem 3 keer doet komt er een aardig betrouwbare overeenkomst uit rollen.

Verkiezingsinformatie vinden

  • Zet de radio en tv aan en volg de debatten. Houd je daar niet van?
  • Volg dan de optredens van de lijsttrekkers in verschillende tv en radioprogramma’s. Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur is een uiterst betrouwbare, die de feiten en actualiteit op de voet volgt. Het heeft in aanloop naar de verkiezingen een serie online-video’s gemaakt, waarin de stemming onder verschillende bevolkingsgroepen in het land wordt gepeild.
  • Bezoek een verkiezingsavond. De lijsttrekkers en hun volgelingen trekken de komende weken het land in. Volg de lokale pers via krant en internet. Wellicht wordt er ergens in de buurt een bijeenkomst georganiseerd waar een politiek kopstuk komt spreken.
  • Ben je geïnteresseerd in specifieke onderwerpen die je bezighouden zoals woningbouw, pensioen of loonkloof, bezoek dan de websites van de belangenverenigingen. Zij hebben de onderwerpen vaak uitgesplitst naar deelnemende partij.
  • Pluis de websites van de politieke partijen uit. De meeste politieke partijen publiceren hun verkiezingsprogramma’s op hun officiële websites. Hier vind je gedetailleerde informatie over hun standpunten, doelen en beleidsvoorstellen.
  • Volg de officiële sociale mediapagina’s van politieke partijen en kandidaten op bijvoorbeeld Facebook, Instagram en X (Twitter). Ze plaatsen vaak korte video’s, samenvattingen en links naar hun verkiezingsprogramma’s.

Overweeg je eigen prioriteiten

Stemmen is en blijft een persoonlijke beslissing. Wat voor de ene oudere kiezer belangrijk is, kan verschillen van wat voor de andere belangrijk is. Het is essentieel om je eigen waarden en prioriteiten te overwegen bij het bepalen van je stemkeuze.
Succes!

De politieke partijen 2023 uitgelegd

Meer over: