Ga naar de inhoud

Naaktkatten fokker op vingers getikt: deze 5 soorten zijn verboden

Naaktkatten, raskatten fokker waarschuwing verboden in Nederland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft actie ondernomen tegen een fokker van naaktkatten in Limburg. De fokker kreeg een officiële waarschuwing vanwege ernstige gezondheidsrisico’s die deze katten lopen. Weet jij eigenlijk welke soorten katten je beter niet als huisgenootje neemt? Je leest het in dit artikel.

Raskatten lopen grote gezondheidsrisico’s

Deze juridische maatregel is het directe gevolg van een handhavingsverzoek door Dier&Recht, een organisatie die zich inzet voor dierenrechten. Dit besluit betreft een fokker van sphynxen, het meest bekende ras onder de naaktkatten. Het fokken van dit type kat is in sommige contexten verboden vanwege de gezondheidsrisico’s die voortvloeien uit hun gebrek aan vacht door de fok.

Raskatten zijn schattig om te zien, maar niet altijd even gezond. Hierdoor is een aantal soorten zelfs verboden in Nederland. Ontdek onderaan dit artikel welke 5 kattenrassen verboden zijn. Dus lees snel verder.

Naaktkatten hebben moeite met reguleren lichaamstemperatuur

Naaktkatten zoals de sphynx staan bloot aan verschillende gezondheidsproblemen voornamelijk vanwege hun gebrek aan haar. Dit gebrek maakt ze vatbaarder voor infecties, zowel op de huid als in de oren, en verhoogt het risico op verbranding door de zon. Bovendien hebben deze dieren moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur bij gebrek aan een isolerende vacht.

Zonder snorharen een gebrekkige communicatie

Een ander significant probleem is het ontbreken van snor- en tastharen, essentieel voor de sensorische waarneming en communicatie met andere katten. Desondanks is het fokken van naaktkatten toegestaan mits ze gekruist worden met behaardere rassen, wat enige verlichting brengt van de aangehaalde gezondheidsrisico’s.

1500 euro boete per fokdier

Dier&Recht heeft zich positief uitgelaten over de beslissing van de NVWA om op te treden tegen de fokpraktijken van naaktkatten. De organisatie hoopt dat de uitgegeven waarschuwing, en de daaraan gekoppelde mogelijke boete van 1500 euro per ingezet fokdier, een einde maakt aan het doorfokken van deze kwetsbare dieren. Het welzijn van de dieren staat centraal in de missie van Dier&Recht, die streeft naar een situatie waarin de gezondheidsrisico’s voor de katten tot een minimum worden beperkt.

Dierenwelzijn garanderen

Naast de acties van de NVWA, houdt de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) toezicht op kattenfokkers door heel Nederland om de naleving van de wet- en regelgeving omtrent dierenwelzijn te garanderen. Deze controles zijn onderdeel van een grotere inzet om de fokpraktijken te verbeteren en het welzijn van de dieren te waarborgen.

Goede stap voorwaarts in bescherming van dierenwelzijn

Het optreden van de NVWA tegen het fokken van naaktkatten in Limburg is een cruciale stap voorwaarts in de bescherming van de welzijn van dieren. Door aandacht te besteden aan de unieke behoeftes en gezondheidsrisico’s van naaktkatten, kunnen we hopen op een verantwoorde benadering van het fokken van dieren die zowel ethisch als duurzaam is. Met de steun van organisaties zoals Dier&Recht en toezicht door instellingen zoals de NVWA en LID, wordt de strijd voor een beter dierenwelzijn voortgezet met hernieuwde kracht en toewijding.

Ontdek de 5 kattenrassen die verboden zijn in Nederland

De dwelf is een van de soorten katten die verboden zijn in Nederland te fokken en te houden.

Hoewel veel mensen smelten bij het zien van een bepaalde raskat, is het belangrijk om te begrijpen dat niet alle rassen geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat en welzijnsstandaarden.

1. De Munchkin: kleine poten, grote gezondheidsproblemen

De Munchkin, bekend om zijn kleine gestalte en schattige uiterlijk, lijkt op het eerste gezicht een gewone kat. Helaas is dat niet zo. De genetische afwijking die zorgt voor de korte poten veroorzaken ernstige gezondheidsproblemen, waaronder mobiliteitsproblemen en gewrichtsaandoeningen.

2. De scottish fold: schattigheid met een prijskaartje

Met zijn kenmerkende gevouwen oren is de Scottish Fold een geliefd kattenras in Nederland. Maar weinigen realiseren zich dat deze vouwoortjes het resultaat zijn van een erfelijke aandoening, die de katten vatbaar maakt voor kreupelheid en gewrichtsontstekingen.

Ondanks een fokverbod dat in 2014 is ingesteld, zien we nog steeds verkoop in Nederland. Het verbod geldt zelfs voor gekruiste rassen. Grote zorgen waren er nadat deze raskat in de film Argylle een rol speelde. We schreven hier eerder over in het artikel: Marktplaats onder vuur om illegale verkoop Scottish Fold katten.

3. De bambino sphynx: unieke naaktkatten, veel gezondheidsproblemen

De bambino sphynx, een kruising tussen de munchkin en de sphynx, trekt de aandacht met zijn kaalheid en korte poten. Ook deze genetische eigenschappen brengen beperkingen met zich mee, waaronder gevoeligheid voor zonverbranding en chronische pijn.

4. Dwelf: opvallend uiterlijk, erg fragiele naaktkatten

De dwelf, een combinatie van de American curl en de sphynx, valt op door zijn gigantische oren. Echter, deze opvallende kenmerken brengen ook kwetsbaarheid met zich mee, zoals snel beschadigende huid en gehoorproblemen.

5. De lykoi: de mystieke ‘weerwolfkat’ met mankementen

De lykoi, ook wel bekend als de ‘weerwolfkat’, trekt bewondering vanwege zijn volgzame aard en sociale karakter. Dit ras loopt een hoog risico op gezondheidsproblemen, waaronder haarverlies en huidziekten, wat leidt tot ernstige complicaties zoals huidkanker.

Kijken, kijken. Niet kopen! Zo ziet de weerwolfkat eruit en lees daarna verder >>

De huiskat (of Europese korthaar) is ook een mooi huisdier

Het is belangrijk om te onthouden dat het bezitten van deze verboden dieren niet alleen een overtreding van de wet is. Het nemen van deze raskatten is ook gewoon zielig. Laten we daarom samen streven naar verantwoorde en liefdevolle zorg voor alle katten, binnen de grenzen van de Nederlandse wetgeving.

  • Door deze katten niet meer te kopen zorg je ervoor dat er ook geen (brood)fokkers meer zijn die de nestjes maken.

En tot slot nog een paar bijkomende voordelen van de huiskat: Een Europese korthaar is ook mooi en lief en zijn niet duur in de aanschaf. Soms kosten ze zelfs niets. Ze zijn vaak sterk, waardoor je met een huiskat veel minder vaak naar de dierenarts hoeft. De kans dat ze op jongere leeftijd dood gaan is ook veel kleiner.

  • Deel dit artikel via sociale media met andere kattenliefhebbers. Zo help je bij het vergroten van bewustzijn rondom dit belangrijke onderwerp.

Bronnen: De Limburger, Eénvandaag.

Meer over: