Ga naar de inhoud

Musical over de Jordaan brengt verbinding en nostalgie

Jordaan

Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Amsterdam presenteert Diederik Ebbinge een gloednieuwe Nederlandse musical: ‘Onze Jordaan’. In deze sfeervolle productie neemt Greet (gespeeld door Ellen Pieters) ons mee op een nostalgische reis door haar geliefde Jordaan, op haar 80e verjaardag.

Greet blikt terug op de veranderingen in deze iconische Amsterdamse wijk, van het vertrek van de oorspronkelijke Jordanezen tot de komst van yuppen en studenten. Ze vertelt over het gemis van haar man Jopie, haar leven als alleenstaande moeder en de hechte gemeenschap die, mede door de oprichting van het buurtkoor ‘de Belcanto’s’, nog sterker werd.

Dat de Jordaan zelf en ook het Jordanese accent verandert is ook te zien in onderstaande video. Lees daaronder verder >>

Ode aan de Jordaan

‘Onze Jordaan’ is een verhaal doorspekt met humor, emotie, melancholie en verbittering, maar ook met hoop en verzoening. De musical wordt muzikaal ondersteund door de kenmerkende belcanto-zangstijl. Geïnspireerd door grootheden als Willy Alberti, Johnny Jordaan en Tante Leen. In nieuwe arrangementen worden bekende meezingers zoals ‘De parelvissers’, ‘Bij ons in de Jordaan’, ‘La donna è mobile’ en ‘De glimlach van een kind’ ten gehore gebracht.

Het verhaal van Greet

Ebbinge neemt ons mee naar de Jordaan van vroeger. De wijk had gammele huurpanden en meerdere gezinnen woonden samen. Maar er was ook veel saamhorigheid. Mensen zorgden voor elkaar en zongen samen. Tante Leen, Johnny Jordaan en Willy Alberti kwamen voort uit die gezelligheid.

In de musical vertelt Ebbinge het verhaal van Greet. Zij is een weduwe die haar vrienden uit de wijk ziet verhuizen. Haar man heeft een koor opgericht. Na zijn dood verdwijnt de gezelligheid langzaam. Greet blijft achter in een steeds kleiner wordend kringetje. Ze wil niet weg uit de Jordaan, bang dat haar overleden man haar niet meer kan vinden. Dan komt haar enige zoon in beeld. Zijn geaardheid zorgt voor onrust in de niet zo tolerante Jordaan. Maar het komt goed als hij zijn zangtalent laat zien. De wijk sluit hem als held in de armen en er komt verzoening met zijn moeder.

Uit het leven gegrepen

De musical is uit het (Jordanese) leven gegrepen. Dat het een bijzondere wijk is blijkt ook uit onderstaande video van de 100-jarige Fietje uit de Jordaan.

De tekst gaat onder de video verder >>

Persoonlijke band met de Jordaan

De musical bevat veel humor, rouw, emotie en hoop. Ebbinge zegt dat de Jordaan en zijn geschiedenis alle ingrediënten geven. Ellen Pieters speelt de hoofdrol in de musical. Verwekt in Amsterdam en geboren in Purmerend, herkent ze elk detail. Ebbinge heeft zelf ook een band met het thema. Zijn schoonfamilie is ras-Amsterdams en zijn schoonouders zongen bij een operakoor. Ze vonden altijd saamhorigheid in de muziek, zowel in Amsterdam als later in Castricum.

‘Onze wereld snakt naar verbinding’

De musical eindigt met de 85ste verjaardag van Greet. Oud-koorleden komen samen voor een reünie. Hun stemmen schallen nog steeds, ondanks de rollators. Deze muziek staat symbool voor verbinding. Dat past goed bij het jubileumjaar Amsterdam 750, dat in het teken staat van verbinding. Volgens Ebbinge is het tijd voor cultuur die tegenstellingen overbrugt. “Onze wereld snakt naar verbinding.”

De voorstelling is vanaf half oktober te zien in het De la Mar theater in Amsterdam.

Om alvast helemaal in de stemming te komen hieronder het nostalgische nummer van Willy Alberti >>

Bron: LC. Foto: Lya Catell voor Canva

Meer over: