Regen, regen en nog eens regen. De afgelopen maanden kwam het met bakken uit de hemel. April en mei waren volgens weer.nl zelfs nooit eerder zo nat als dit jaar. Toch kent de lente ook hoge temperaturen en dat betekent: muggen. Wees goed voorbereid op muggenplagen deze zomer.
Veel regen + hoge temperaturen = muggenplaag
Voor de mug zijn het optimale omstandigheden. Het insect heeft de broedplaatsen voor het uitzoeken: bloempotten, emmers, dakgoten, gieters en regentonnen. Geen van deze plekken viel afgelopen tijd droog, waardoor larven zonder moeite volledig tot wasdom komen.
Inmiddels vliegt de eerste generatie kleine plagen al zo’n week rond. Als de omstandigheden van het huidige natten en warmere weer onveranderd blijft, is de kans op een muggenrijke zomer zeer groot aanwezig.
Huissteekmuggen eerder begonnen met eitjes leggen
Vanwege de grote hoeveelheid regen die is gevallen, zijn de huissteekmuggen dit jaar eerder begonnen met eitjes leggen. Normaal kruipt de eerste generatie half juni uit zijn ei. Dat is dit jaar een paar weken eerder. Inmiddels zijn de muggen op zoek naar bloed en leggen daarna hun eitjes op laagstaand.
- We verwachten rond deze tijd, halverwege juni de 2e generatie muggen.
Voorkom je eigen muggenplagen in je omgeving, bekijk deze video en lees daarna verder >>
Bron: Goedemorgen Nederland.
Lees in het onderstaande bericht wat je kan doen om muggenprikken te voorkomen >>
Muggen bestrijden en muggenbulten behandelen
Lig je eindelijk in je bed, hoor je het gezoem van een mug in je oor. Of nog erger: je slaapt door het geluid heen en de volgende ochtend zit je onder de muggenbulten. Erg vervelend! Hoe bestrijd je muggen en wat kun je doen tegen jeukende muggenbulten? Je leest het in dit artikel.
Soorten muggen in Nederland
De mug die iedereen uit de slaap houdt in de zomer is de huissteekmug. In de zomer hebben de vrouwelijke muggen bloed nodig. In dat bloed zit namelijk een eiwit waarmee de eitjes zich ontwikkelen. Welk bloed maakt ze niet uit, mensen hebben een dunne huid en een dunnere vacht dan alle dieren om ons heen, dat maakt ons tot de ideale prooi. Elk vrouwtje steekt maar 1 keer per nacht, dan heeft ze genoeg voor de komende 3 dagen. De meest voorkomende muggen in Nederland zijn:
- Huissteekmuggen
- Motmuggen
- Tijgermuggen
- Dansmuggen
- Kriebelmuggen
- Langpootmuggen
Reden zoemgeluid muggen
Alleen de vrouwtjesmuggen komen onze slaapkamer in om te prikken, de mannetjes zullen nooit een mens steken. Zij voeden zich met plantensap. De mannetjes kunnen ook geen zoemgeluid maken. De vrouwtjesmuggen maken wel veel geluid als ze op rooftocht zijn. Maar dat doen ze voor de mannen: door te zoemen weten mannetjesmuggen dat het vrouwtje graag eieren wil leggen. Wat voor ons een irritant geluid is, klinkt voor de mannetjesmug waarschijnlijk als muziek in de oren.
Hoe houd je muggen op afstand?
- Om te beginnen: zorg ervoor dat muggen de slaapkamer niet binnen komen. Houd de ramen en de deur van de slaapkamer dicht. Soms zeggen mensen: licht aan, dan raam dicht. Vanuit het idee dat muggen op het licht afkomen. Hoewel er rond een lampje in een zomernacht tientallen insecten cirkelen, zijn daar geen steekmuggen bij. Die trekken namelijk niet naar het licht. Ze ruiken onze uitgeademde lucht op 15 meter afstand en daar worden ze onweerstaanbaar door aangetrokken.
- Ook luchtjes als parfum en deodorant vinden ze erg aantrekkelijk. Het anti-muggenmiddel DEET maakt daar gebruik van: dat ruikt zo sterk, dat het de antennesensoren van de mug prikkelt waardoor de mug in de war raakt. Dat is ook het idee achter de citronella-kaarsjes en de citroengeranium in de slaapkamer, helaas is die geur niet sterk genoeg om de muggen echt in de war te brengen.
Weg met de muggenpoelen
- Om eitjes te leggen, hebben de muggen stilstaand water nodig. Aan een klein beetje water hebben ze al genoeg, bijvoorbeeld achtergebleven regenwater in de dakgoot. Ruim je dat soort vergeten muggenvijvers in je buurt op, dan neemt de muggenoverlast meestal flink af.
- 100 procent muggenvrij wordt de zomer nooit. Plaats ook horren voor de ramen als je gek wordt van de muggen. Een klamboe rond het bed biedt extra bescherming als je slaapt: de muggen kunnen niet dichtbij je komen én je hoort ze niet meer zoemen.
Hoe kan het dat ik meer gestoken dan mijn partner?
Muggen steken de een vaker dan de ander. Dit heeft te maken met je lichaamsgeur. Om precies te zijn: het gas wat je inademt, ook wel kooldioxide genoemd. Dankzij de goed ontwikkelde neus van een mug, ruikt deze je al van 15 meter afstand.
Vervolgens kiest de mug zijn slachtoffer op basis van aminozuren op je huid. Een vrouwelijke mug heeft een hoog aantal aminozuren nodig, om haar eitjes te laten rijpen. Bevat jouw bloed een hoog aantal aminozuren? Dan ben jij de klos. Dit is de reden waarom jij waarschijnlijk meer gestoken wordt dan je partner.
Interessant: Muggen hebben een voorkeur voor donkere kleuren boven lichte, witte kleding houdt de muggen weg. En ja, ze prikken zelfs door dunne stof heen, zoals een T-shirt of een pyjama.
Hoe kom je van de jeuk van een muggenbult af?
Als je gestoken bent door een mug, zijn er verschillende manieren om de jeuk tegen te gaan. Probeer zo min mogelijk te krabben, want dit verergert de jeuk alleen maar. Wil je toch iets tegen de jeuk doen? Koel de bult dan of gebruik een speciaal zalfje tegen de jeuk van de muggenbeet. Je kunt ook appelciderazijn, citroen- of limoensap gebruiken om de jeuk te verzachten. Smeer wat op een watje en wrijf dit zachtjes over de bult heen. De jeuk neemt vanzelf af.
Kan een muggenbeet mij ziek maken?
Alleen muggen die een ziekteverwekker (zoals een parasiet of virus) bij zich dragen, kunnen via hun beet ziektes overbrengen op mensen. In Nederland is de kans dat muggen ziekteverwekkers overdragen op mensen erg klein.
In de late zomer van 2020 werd voor het eerst een infectie met het westnijlvirus vastgesteld bij een persoon in Nederland, die dit virus via een muggenbeet had opgelopen.
Ben je allergisch voor muggen? Dan kun je er ook netelroos van krijgen. En heel soms komt in Nederland de tijgermug voor, familie van de gewone steekmug met zwart-gele strepen. Deze exotische mug brengt knokkelkoorts over. Is die mug gesignaleerd, dan zijn klamboes en royaal smeren met Deet echt geen overbodige maatregelen.
Lees ook: De tijgermug rukt op: wat doe je ertegen?
Foto: RyanKing999/Canva.
Tekst: Ilse Bloemendal