Ga naar de inhoud

Mona Lisa besmeurd met soep door klimaatactivisten

Mona Lisa soep Louver schilderij Leonardo da Vincy

Het wereldberoemde schilderij de Mona Lisa dat in museum het Louvre in Parijs hangt is door klimaatactivisten besmeurd met soep. Zijn we terug in de Renaissancetijd, de tijd waarin Leonardo da Vinci dit schilderij maakte? Is het schavot terug van weggeweest? Lees verder en bekijk de beelden.

Klimaatactivisten hekelen landbouwsysteem in Frankrijk met protestactie

De actie werd vastgelegd op sociale media, waarop 2 vrouwen te zien zijn die over een balustrade klimmen, soep werpen en luidkeels slogans voor gezond en duurzaam voedsel scanderen.

Bekijk hier de beelden en lees verder >>

Mona Lisa besmeurd met soep: #foodriposte

De protestvoerders hekelen het huidige landbouwsysteem in Frankrijk en roepen op tot verandering. Ondanks hun opvallende daad werd het snel opgemerkt en gestopt door het Louvre-personeel. Gelukkig bleef het beroemde schilderij van de Mona Lisa ongedeerd dankzij de beschermende dikke glasplaat die ervoor zit. De actievoerders ondernamen geen poging om het kunstwerk verder te beschadigen met ander materiaal dan soep.

Mona Lisa vaker doelwit van activisten

De Mona Lisa was in het verleden vaker het doelwit. Ongeveer 1,5 jaar geleden werd het glas voor het schilderij nog besmeurd met taart, waarbij de dader eerst had geprobeerd het glas te breken. Eerdere acties van klimaatactivisten omvatten het bekogeling in 2022 van een schilderij van Van Gogh met tomatensoep in Londen.

In 2009 werd een kopje thee naar de Mona Lisa gegooid, wat resulteerde in het verbrijzelen van het glas. Het schilderij was eerder in 1956 het slachtoffer van een zuuraanval, wat leidde tot beschadiging van het onderste deel. Sindsdien kijkt de Mona Lisa ons vanachter beveiligd glas aan.

Schilderijen beschadigen en besmeuren van alle tijden

Het besmeuren of beschadigen van schilderijen zoals die van de Mona Lisa is van alle tijden. In 1990 besmeurde een verwarde man De Nachtwacht van Rembrandt door het schilderij met zwavelzuur te besmeuren en eerder waren er al incidenten in 1911 en 1975 waarbij het wereldberoemde schilderij het moest ontgelden.

Hopelijk zien we de Mona Lisa met haar mysterieuze blik binnenkort toch weer glimlachen.

Mocht je om welke reden dan ook zelf ook wel eens de behoefte voelen om ergens mee te gooien? Leef je dan liever uit met schildermaterialen op een imitatie (kopie) van de Mona Lisa:

Bron: NOS. Hoofdfoto: Jill Evans voor Pexels.

Meer over: