Ga naar de inhoud

Moeite met stoelgang mogelijke aanwijzing aftakeling?

obstipatie

Onderzoekers van de Universiteit van Massachusetts hebben ontdekt dat langdurige moeilijkheden met de stoelgang een mogelijke indicatie zijn van mentale achteruitgang. Het onderzoek, gepresenteerd tijdens een internationale bijeenkomst van alzheimeronderzoekers in Amsterdam, suggereert dat het niet kunnen ontlasten gedurende 3 dagen of langer kan wijzen op cognitieve problemen.

Als jij soms uren op de wc zit, is dit geen goed teken. Obstipatie, oftewel een moeilijke stoelgang, zorgt daarnaast voor aambeien, spataderen en zelfs beroertes. Met deze 6 tips loopt alles soepeltjes, zoals het moet, op de toilet. En lees verder hoe het nou precies zit met die aftakeling.

16% van de wereldbevolking heeft te maken met obstipatie

Het onderwerp obstipatie wordt vaak vermeden, hoewel ongeveer 16% van de wereldbevolking ermee te maken heeft, vooral op oudere leeftijd vanwege factoren zoals gebrek aan lichaamsbeweging, vezelarm dieet en bijwerkingen van medicijnen. De bevindingen suggereren dat chronische obstipatie gerelateerd kan zijn aan ontstekingen en psychische aandoeningen, zoals angststoornissen en depressie. Echter, er zijn nog veel onbeantwoorde vragen over het verband tussen obstipatie en langdurig cognitief functioneren, dat omvat aspecten zoals leren, denken, redeneren, probleemoplossing, besluitvorming, concentratie en geheugen.

Mensen met obstipatie hebben hoger risico op cognitieve achteruitgang

Het onderzoek omvatte een analyse van gegevens van 110.000 proefpersonen uit drie langetermijnstudies. De resultaten tonen aan dat mensen met chronische obstipatie een 73 procent hoger risico op ‘cognitieve achteruitgang’ hebben in vergelijking met proefpersonen die dagelijks ontlasten. Hoofdonderzoeker Chaoran Ma beschouwt deze bevindingen als baanbrekend en benadrukt het sterke verband tussen stoelgang en gezondheid. Het blijkt dat cognitieve veroudering bij geobstipeerde mensen tot drie jaar eerder kan beginnen dan bij mensen die regelmatig ontlasten. Mensen die vaker dan 2 keer per dag moeten ontlasten, hebben ook een verhoogd risico, maar de kans op problemen voor deze groep is kleiner.

Ga naar de wc als je moet

Voel je dat je naar de wc moet? Ga dan ook, zo snel mogelijk. Ophouden van ontlasting is de voornaamste reden voor obstipatie en een moeilijke stoelgang. En harde ontlasting doet pijn, zodat je nog minder ontspannen bent op de wc. Dus, ga! Vind je het lastig, bijvoorbeeld op een wc op de camping of bij andere mensen thuis? Leid je aandacht dan af door een spelletje te spelen op je telefoon of in je hoofd bijvoorbeeld rekensommen te maken. Zo komen die tafels van vermenigvuldiging toch nog van pas.

Genoeg vezels

Voedingsvezels zijn deeltjes van het eten die bijna niet verteren. Ze houden vocht vast en maken daardoor de ontlasting dikker en zachter. Ook zorgen vezels voor de juiste bacteriën in je darmen. Vezelrijk voedsel is bijvoorbeeld volkorenbrood en volkorenpasta, maar ook fruit, groente en noten. Extra vezels toevoegen aan jouw gerechten? Met een lepel lijnzaad in de muesli elke ochtend, of een smoothie met chiazaad krijg je ongemerkt toch wat extra vezels binnen.

Drink minimaal 1,5 liter per dag

Door veel te drinken, moet je niet alleen vaker plassen, het is ook goed voor je stoelgang. Alleen als je voldoende drinkt, kunnen de voedingsvezels hun nuttige werk doen. De aanbevolen hoeveelheid is zeker 1 liter per dag, maar liever 1,5 tot 2. Thee, koffie, water, vruchtensap: het is allemaal goed. Alcohol is geen goed plan, zeker niet als je wat last hebt van je darmen. Mensen die veel alcohol drinken, hebben vaak een onregelmatige stoelgang en afwisselend obstipatie en diarree.

Kom in beweging

Juist als je last hebt van obstipatie, heb je geen zin om te bewegen. Je buik doet pijn en je voelt je niet fijn. Het liefst blijf je zo dicht mogelijk bij de wc in de buurt. Juist dan is het belangrijk om in beweging te komen! Maak een wandeling, ga een rondje fietsen, of, als je puf hebt, ga een paar kilometer hardlopen. Wil je deur niet uit? Ren dan een paar keer de trap op en af, want elke beweging helpt. Door de bewegende spieren, verplaatst je ontlasting zich sneller door de darm en uiteindelijk richting de uitgang. 

Geen stress

Ben je erg druk en voel je stress, dan heeft dat ook effect op je darmen. Vooral je dikke darm gaat zich haasten, de ontlasting gaat er te snel doorheen. Er is dan niet genoeg tijd om vocht en zout uit de poep te halen, waardoor het dun blijft. Resultaat: diarree. Is de stress voorbij, dan komen je darmen ook weer tot rust. Drink in de tussentijd voldoende – door diarree raak je snel veel vocht kwijt – en blijf gewoon eten, kies daarbij vooral voedsel met veel vezels.

Kijk in de pot

Geneer je niet, kijk goed hoe je ontlasting eruit ziet. Heeft je poep ineens een andere kleur, verandert de structuur (van droge keutels naar diarree, of juist van soepele drollen naar harde ontlasting) of ga je ineens veel vaker naar de wc dan normaal? Dat is iets om in de gaten te houden en, zeker in de combinatie met andere gezondheidsklachten, met de huisarts te bespreken.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: