Ga naar de inhoud

Wanneer is een moedervlek kwaadaardig? Alles over moedervlekken en huidkanker

moedervlekken

De ontdekking van moedervlekken op de huid kan een gewone gebeurtenis lijken, maar achter deze onschuldig ogende kenmerken schuilt een potentieel gevaar. In deze uitgebreide gids duiken we dieper in op wat moedervlekken zijn, wanneer ze gevaarlijk kunnen worden en hoe je zelfcontrole uitvoert. Verder onderzoeken we de ABCDE-methode als een extra controlemaatregel en werpen we een blik op huidkanker, de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.

Lees verder om meer te weten te komen over het herkennen van kwaadaardige vlekken, het belang van regelmatige inspectie, en hoe je je huid kunt beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling.

Wat zijn moedervlekken?

Moedervlekken zijn ophopingen van bruine pigmentcellen in de huid. Terwijl de meeste onschadelijk zijn, kunnen ze transformeren in melanomen, een ernstige vorm van huidkanker. Vooral mensen met een lichte huid, frequente zonblootstelling en bepaalde medicatie moeten regelmatig zelfcontrole uitvoeren.

Moedervlekken, wanneer zijn ze gevaarlijk of kwaadaardig?

Controleer je moedervlekken regelmatig. Dit geldt nog eens extra als je een lichte huid hebt, vaak in de zon zit, snel verbrandt en/of bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Lees vooral ook even op dit punt de bijsluiters van je medicijnen goed door. Het is algemeen bekend dat een moedervlek die groter wordt, of van vorm of kleur verandert, een kwaadaardige moedervlek kan zijn. Wist je dat er naast de vorm en kleur nog meer dingen zijn waar je op moet letten?

Moedervlek checken

  • Veranderingen in kleur
  • Veranderingen in vorm
  • Veranderingen in formaat
  • Veranderingen in dikte
  • Veranderingen van de omtrek
  • De moedervlek doet pijn
  • De moedervlek bloedt
  • De moedervlek wordt een wondje dat moeilijk of niet geneest
  • De moedervlek jeukt
  • Er komt een zweertje of korstje op de moedervlek

ABCDE-Methode: een extra controle

Check of je last hebt van een melanoom door middel van de ABCDE-methode. Hoewel bovenstaande checklist een duidelijk beeld geeft, kun je ter controle ook nog de ABCDE-methode gebruiken. Je kijkt dan naar Asymmetry, Border, Color, Diameter en Evolution. 

  • Asymmetry (Asymmetrie): Een asymmetrische moedervlek kan duiden op een melanoom.
  • Border (Begrenzing): Onregelmatige begrenzing kan wijzen op een melanoom.
  • Color (Kleur): Veranderingen in kleur kunnen alarmerend zijn.
  • Diameter (Diameter): Groeiende moedervlekken of die groter zijn dan 6 mm kunnen risicovol zijn.
  • Evolution (Evolutie): Jeuk, bloeding of verandering zijn waarschuwingssignalen.

Huidkanker: dit moet je erover weten en zo ziet het eruit

Huidkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker, met jaarlijks ongeveer 70.000 nieuwe patiënten. Dit aantal neemt naar verwachting de komende jaren met 5 procent per jaar toe. Momenteel heeft één 1 op de 5 mensen tijdens hun leven het risico op huidkanker, en deze verontrustende trend schuift op naar 1 op de 4.

Huidkanker manifesteert zich vaak op delen van het lichaam die veel zonlicht ontvangen, zoals het gezicht, de romp, handen, armen en benen. Theoretisch kan het overal op het lichaam ontstaan. De diverse vormen van huidkanker vertonen verschillende kenmerken.

Verschillende vormen van huidkanker

  • Basaalcelcarcinoom en Plaveiselcelcarcinoom: Deze vormen manifesteren zich als bobbeltjes met een lichtere kleur, zoals bleekroze of rozerood. Ze kunnen ook lijken op een klein, niet-genezend wondje of een ruw/verhoornd plekje op de huid.
  • Melanoom: Gekenmerkt door meerdere kleuren, zoals verschillende tinten bruin, zwart, of zelfs rood. Melanomen vertonen vaak jeuk of bloeding.

Kwaadaardige vlekken of moedervlekken, dit zijn ze

De meest voorkomende kwaadaardige vlekken zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Gelukkig zijn deze goed te behandelen, mits tijdig ontdekt.

  • Basaalcelcarcinoom: Vooral veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de zon, manifesteert het zich als een glazig bultje of een wondje dat niet geneest.
  • Plaveiselcelcarcinoom: Zichtbaar als een wratje met schilferige plekjes dat kan gaan zweren. Deze variant kan uitzaaien en vereist nauwkeurige behandeling.
  • Melanoom: Een bloedende, bruin-zwarte vlek die als pijnlijk, jeukend en zelfs zwerend kan worden ervaren. Het melanoom is een zeer kwaadaardige tumor die potentieel kan uitzaaien.

Hoe vaak moet ik mijn huid controleren?

Hoe vaak je je huid zelf moet controleren hangt van meerdere factoren af.

  • Wanneer je een lichte huidskleur hebt bijvoorbeeld, is het verstandig om je huid vaker te keuren. Er zijn namelijk meer mensen met een lichte huid die huidkanker krijgen, dan met een donkere huid.
  • Daarnaast hangt het van de zon af. Hoe vaker jouw huid wordt blootgesteld aan de zon, hoe belangrijker het is om je huid regelmatig te inspecteren. De zon is tot op de dag van vandaag de belangrijkste oorzaak van huidkanker.
  • Ook is het essentieel om herhaaldelijk te controleren als huidkanker eerder is voorgekomen binnen de familie. 

Controleer ook op huidvlekken

Naast moedervlekken is het cruciaal om alle huidvlekken te observeren. Apps zoals SkinVision kunnen helpen bij de evaluatie van verdachte plekjes. Regelmatige zelfinspectie is heel belangrijk. Bij twijfel altijd een specialist raadplegen.

Wat te doen bij verdachte huid- en moedervlekken?

Snel handelen is cruciaal. Vroege detectie vergroot de kans op succesvolle behandeling. Bij twijfel altijd professionele beoordeling zoeken.

  1. Raadpleeg een specialist: Huisarts of dermatoloog voor een grondige evaluatie.
  2. Huidonderzoek: Dermatoscopie voor gedetailleerde inspectie.
  3. Biopsie: Bij twijfel kan een biopsie de aard van de moedervlek onthullen.
  4. Vervolgbehandeling: Kwaadaardige moedervlekken vereisen mogelijk chirurgische verwijdering of andere medische interventies.

Maak je je zorgen over je moedervlek? 

Vermoed je aan de hand van bovenstaande checklist dat er iets aan de hand is, laat dan je moedervlek nakijken door een huisarts of een dermatoloog. Laat verder 2 keer per jaar je lichaam controleren op nieuwe en veranderende moedervlekken of andere rare plekjes op je lichaam. 

Hoe bescherm ik mijn huid tegen schadelijke Uv-straling?

Preventie is van cruciaal belang. Hier zijn enkele tips:

  • Gebruik zonnebrandcrème: Altijd SPF 30, zelfs op bewolkte dagen, elke twee uur herhalen.
  • Draag beschermende kleding: Hoeden, lange mouwen en broeken verminderen directe blootstelling.
  • Vermijd zon tussen 10.00 en 16.00 uur: Piekuur vermijden.
  • Zoek schaduw: Regelmatig schaduw opzoeken voor een pauze van direct zonlicht.

Tip: het kan geen kwaad om het hele jaar door zonnebrandcrème te gebruiken. Verzorg je huid eerst met een dagcrème waarna je er een dun laagje zonnebrand overheen smeert of kies voor een dagcrème met factor. 

Oorzaken gevaarlijke moedervlekken of huidvlekken

Er zijn verschillende oorzaken die een moedervlek gevaarlijk kunnen maken. De belangrijkste oorzaak is blootstelling aan Uv-straling van de zon of zonnebanken. Dit kan leiden tot beschadiging van het DNA in de huidcellen, wat op zijn beurt kan leiden tot ongecontroleerde celgroei en de vorming van kankercellen. Andere factoren die het risico op gevaarlijke moedervlekken kunnen verhogen, zijn onder meer:

  • Erfelijkheid: Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor het ontwikkelen van moedervlekken die later kwaadaardig kunnen worden.
  • Compromitterend immuunsysteem: Personen met een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld door een auto-immuunziekte of HIV, lopen mogelijk een hoger risico op het ontwikkelen van gevaarlijke moedervlekken.
  • Grote of atypische moedervlekken: Als een moedervlek groter is dan 6 mm in diameter of onregelmatige randen of kleuren heeft, kan dit een teken zijn van een verhoogd risico op huidkanker.
  • Eerdere huidkanker: Personen die eerder huidkanker hebben gehad, lopen een hoger risico op het ontwikkelen van nieuwe gevaarlijke moedervlekken.

Als je een moedervlek hebt die je zorgen baart, is het altijd het beste om deze te laten controleren door een dermatoloog. Ze kunnen beoordelen of er aanvullende tests of behandelingen nodig zijn om te voorkomen dat de moedervlek zich ontwikkelt tot huidkanker.

Moedervlek laten verwijderen

Zorg dat je voor een goede behandeling kiest bij een erkend dermatoloog.

Bekijk de video hieronder over de populaire crème die moedervlekken pijnloos en gemakkelijk zou moeten verwijderen: de Moles removal cream.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: