Ga naar de inhoud

Regelmatig je mobiele telefoon schoonmaken voorkomt verspreiding bacteriën

Mobiele telefoon schoonmaken Mobiele telefoon schoonmaken I Foto: © Canva 

Onze mobiele telefoons gaan overal met ons mee: van de keuken tot de badkamer en zelfs het bed. Alleen weet je dat je smartphone soms meer bacteriën meedraagt dan je eigen toiletbril thuis? Gatver. Noodzaak om je telefoon dagelijks schoon te maken.

In dit artikel leer je stap voor stap hoe je je mobiele telefoon kan schoonmaken op een veilige en effectieve manier.

Waarom je telefoon regelmatig schoonmaken?

Uit onderzoek blijkt dat op een telefoon 18% meer bacteriën zitten dan op een deurknop, het vaatdoekje of de wc-bril. En terwijl iedereen z’n handen regelmatig wast en de wc vaak schoonmaakt, krijgt een mobiele telefoon amper 1 of 2 keer per jaar een poetsbeurt. En wetende dat ruim 30% procent van de mensen hun telefoon mee naar de wc neemt. Vies toch?

Je telefoon komt dagelijks in contact met allerlei oppervlakken en bacteriën, en natuurlijk jouw handen. Door regelmatig je mobiele telefoon schoon te maken verminder je de verspreiding van bacteriën, blijft je scherm helder en vlekvrij, en verleng je daarnaast ook nog eens de levensduur van het toestel. Volg ons advies op: maak je smartphone regelmatig schoon!

Voor een goede en veilige schoonmaakbeurt heb je het volgende nodig:

  • Microvezeldoekjes
  • Isopropylalcohol (70% of hoger) of speciale reinigingsspray
  • Wattenschijfjes of wattenstaafjes
  • Luchtspuitbus (optioneel)

Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel of gewone huishoudelijke schoonmaakdoekjes, want die beschadigen de scherm en coating van je mobiele telefoon.


Apparaten schoonmaken

Stofzuigen en dweilen staan in de meeste huishoudens wel op het wekelijkse programma, toch zijn er apparaten die we vaak over het hoofd zien. Nu het voorjaar eraan komt, is het weer de tijd om vergeten apparaten een flinke voorjaarsschoonmaakbeurt te geven.


Stap-voor-stap reinigen mobiele telefoon

Die telefoon moet echt schoon. Dat kan het beste met een droog microvezeldoekje of een doekje voor je bril. Gebruik géén theedoek of keukenpapier, want dat kan krassen op het glas veroorzaken. Maak ook de aansluiting voor de koptelefoon goed schoon.

Let op de volumeknoppen en de aan-uit-knop. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een stukje plakband, met de plakkerige kant naar buiten, om een tandenstoker te wikkelen en daarmee langs die randen te gaan. Hard blazen helpt ook om eventuele stofjes uit de aansluiting van de koptelefoon te krijgen.

Stap 1: Zet je telefoon uit

Voor je begint, schakel je telefoon uit en haal de oplader of accessoires los. Dit voorkomt schade door vocht.

Stap 2: Verwijder de hoes

Hoe kan ik mijn telefoonhoes schoonmaken? Peuter alle eventueel aanwezige pasjes en briefjes uit het hoesje en maak de sleuven schoon, bijvoorbeeld met de plakband-tandenstoker-truc die we eerder beschreven. Haal de telefoon uit het plastic en maak dat hoesje van binnen ook goed schoon.

s het heel erg vervuild? Een plastic hoesje of een hoesje van siliconen kan in de vaatwasser of zelfs in de wasmachine. Krijg je echt de kriebels van het idee van een vieze telefoon? Een speciaal apparaat reinigt de telefoon met UV-licht.

Stap 3: Veeg het scherm schoon

Gebruik een licht vochtig microvezeldoekje met een beetje isopropylalcohol of een speciale schermreiniger. Maak zachte, ronddraaiende bewegingen en vermijd druk op het scherm.

Stap 4: Maak de knoppen en poorten schoon

Gebruik een wattenstaafje of een droge tandenborstel om vuil uit de poorten en knoppen te verwijderen. Een luchtspuitbus helpt bij vastzittend stof.

In de video hieronder legt Aimee van Coolblue uit hoe je de poort van je mobiele telefoon het beste schoonmaakt.

De tekst gaat onder de video verder >>

Stap 5: Achterkant en randen afnemen

Veeg ook de achterkant en zijkanten af met een schoon doekje om vingerafdrukken en bacteriën te verwijderen.

Stap 6: Laat drogen en zet je telefoon weer aan

Laat je telefoon volledig drogen, voordat je hem weer inschakelt. Plaats daarna je hoesje terug.

Populaire schoonmaakmethoden

Er zijn speciale sprays om de telefoon schoon te maken. Die zorgen ervoor dat eventuele vettigheid, bijvoorbeeld van vette vingers of een plakkerige wang, beter van de telefoon af gaat. Ook de spray die je gebruikt voor je bril of om de televisie schoon te maken, kun je hiervoor gebruiken.

Let op dat je niet teveel vocht gebruikt: de meeste telefoons zijn niet waterdicht, vocht kan de telefoon van binnen beschadigen.
Sommige mensen gebruiken vochtig wc-papier of desinfecterende gel: dat is geen goed idee. Daar zit namelijk een beetje verzorgende crème in, om de huid te beschermen. Die vormt juist een vettig laagje op de telefoon, waar viezigheid aan blijft plakken.

3 schoonmaakmaterialen voor je telefoon

  1. UV-C licht desinfectie: Speciaal ontworpen UV-boxen doden 99,9% van de bacteriën zonder vloeistoffen.
  2. Nano-coating sprays: Beschermen je scherm tegen vuil en bacteriën.
  3. Duurzame schoonmaakdoekjes: Biologisch afbreekbaar en antibacterieel voor een milieuvriendelijke reiniging.

Je mobiele telefoon schoonmaken is niet alleen hygiënisch, het verlengt ook de levensduur van je toestel. Maak er een dagelijkse routine van, net als met tandenpoetsen. Door dagelijks, aan het einde van de dag je scherm, knoppen en behuizing schoon te maken met veilige methoden, blijft je telefoon fris en bacterievrij.

En als je telefoon nu toch schoon is, kijk eens naar de laptop? Het toetsenbord? De muis? Maak die ook dagelijks schoon. Dat doe je eigenlijk op dezelfde manier als je telefoon.

Of maak er een digitale voorjaarsschoonmaak van. Zo hou jij je thuiskantoor lekker fris!

Bronnen:

RIVM, Apple, Samsung.

Meer over:

Reacties zijn gesloten.