Ga naar de inhoud

Minimumleeftijd prostitutie verhoogd naar 21 Jaar: stap tegen Loverboys

Minimumleeftijd prostitutie naar 21 jaar

De minimumleeftijd voor prostitutie wordt verhoogd naar 21 jaar. Dit besluit is vastgelegd in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Het voorstel bestaat al jaren en blijft een punt van discussie tussen politieke partijen. Voorstanders van deze maatregel willen hiermee uitbuiting en mensenhandel bestrijden.

Achtergrond en voorgeschiedenis

Het debat over de minimumleeftijd voor prostitutie is niet nieuw. De Tweede Kamer heeft al eerder, in 2008, 2010 en 2014, discussie gevoerd over dit onderwerp.

  • In 2008 werd voor het eerst serieus gesproken over het verhogen van de minimumleeftijd voor prostituees. De discussie werd gevoerd in het licht van toenemende zorgen over uitbuiting en mensenhandel, vooral onder jonge prostituees. Het voorstel kreeg echter niet voldoende steun om aangenomen te worden, deels door zorgen over de praktische handhaving en de mogelijke verplaatsing van de problematiek naar de illegaliteit.
  • In 2010 kwam het onderwerp opnieuw op de agenda. Dit keer waren er nieuwe data en onderzoeken beschikbaar die de ernst van de problematiek bevestigden. Ondanks deze gegevens slaagde het voorstel er weer niet in om een meerderheid te behalen. Politieke verdeeldheid en verschillende opvattingen over de beste aanpak speelden hierbij een grote rol.
  • In 2014 was er wederom een poging om de leeftijdsgrens te verhogen. De politieke context was veranderd, en er was meer publieke bewustwording en druk om maatregelen te nemen tegen mensenhandel. Toch werd het voorstel opnieuw verworpen, voornamelijk vanwege twijfels over de effectiviteit en de gevolgen voor de sekswerkers zelf, zoals mogelijke toename van illegale prostitutie.

Een belangrijk onderdeel van deze debatten was ook de minimumleeftijd voor klanten van prostituees. De ChristenUnie heeft bijvoorbeeld gepleit voor het verhogen van de minimumleeftijd van klanten van 18 naar 21 jaar.

Lees ook mensenhandel in ’t Gooi: een duistere wereld.

Historie debat over minimumleeftijd prostitutie

Bekijk de video over de standpunten van het CDA en CU, en lees verder >>

Initiatiefvoorstel-Agema: Een stap tegen Loverboys

Het initiatiefvoorstel van Agema beoogt de minimumleeftijd voor prostituees te verhogen van 18 naar 21 jaar. Dit is voornamelijk bedoeld om de praktijken van loverboys tegen te gaan. Deze criminelen ronselen vaak meisjes tot 18 jaar om hen na hun 18e verjaardag de prostitutie in te dwingen. Door de leeftijd te verhogen, hopen de initiatiefnemers dat loverboys minder interesse krijgen in meisjes van 15 tot 18 jaar.

Loverboys en minderjarigen: een schaduwzijde van de prostitutie

Loverboys, vaak charmante maar manipulatieve criminelen, richten zich op kwetsbare minderjarigen om hen de prostitutie in te dwingen. Ze bouwen een emotionele band op met hun slachtoffers, vaak meisjes tussen de 15 en 18 jaar, en misleiden hen met beloften van liefde en een betere toekomst.

Zodra de meisjes 18 worden, worden ze gedwongen in de prostitutie te werken. Door de minimumleeftijd voor prostitutie naar 21 jaar te verhogen, hopen beleidsmakers deze strategie van loverboys te ondermijnen en jongere tieners beter te beschermen tegen deze vorm van uitbuiting.

Conclusie

De verhoging van de minimumleeftijd voor prostitutie naar 21 jaar is een belangrijke stap in de bescherming van jongvolwassenen tegen uitbuiting en mensenhandel. Met deze maatregel hopen voorstanders de invloed van loverboys te verminderen en een veiliger werkomgeving voor prostituees te creëren. De discussie over de leeftijd van klanten gaat door, met als doel verdere verbetering van de sector.

Onlangs is er ook een nieuwe wet over thuisprostitutie aangekondigd.

Bron: nd
Hoofdfoto: pixelshot (Canva)

Meer over: