![Geen trek? Deze 6 tips wakkeren je eetlust aan](https://imageserver.startpagina.nl/opt/sp-blog/2021/05/Ontwerp-zonder-titel-2025-01-28T105313.006.png)
Naarmate je ouder wordt, neemt je eetlust soms af. Dit is een normaal proces, maar het is belangrijk om voldoende te eten om je gezondheid op peil te houden. Verminderde eetlust kan leiden tot ondervoeding, wat vooral bij ouderen een veelvoorkomend en soms over het hoofd gezien probleem is.
Het is belangrijk om meer te weten over de oorzaken van verminderde eetlust, de risico’s van ondervoeding en hoe je ervoor zorgt dat je toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Oorzaken van verminderde eetlust bij ouderen
Er zijn veel verschillende redenen waarom je minder eetlust kunt hebben, zoals:
- Acute ziekte (bijvoorbeeld griep of blaasontsteking)
- Pijnklachten, zowel acute als chronische pijn kunnen de eetlust verminderen
- Verminderde reuk en smaak naarmate je ouder wordt
- Medicijngebruik dat de smaak kan veranderen
- Gebitsproblemen die het kauwen moeilijk maken
- Eenzaamheid kan ervoor zorgen dat je minder zin hebt om te eten
- Rouw of stress kunnen je eetlust ook beïnvloeden
Gevaar van ondervoeding
Als je langer dan een paar dagen minder eet, kan dat leiden tot ondervoeding. Dit betekent dat je niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, met een mogelijk gevolg tot onbedoeld gewichtsverlies en verlies van spiermassa.
Dit heeft invloed op je dagelijks functioneren en kan ervoor zorgen dat je sneller ziek wordt en minder goed herstelt. Als je verminderde eetlust langer aanhoudt, is het belangrijk om hulp in te schakelen.
Wat te doen tegen verminderde eetlust? 6 tips
Hier zijn enkele tips om je eetlust aan te wakkeren en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen:
1. Eet vaker kleinere maaltijden
Een groot bord boerenkool met worst en een kuiltje jus, dat is wat teveel van het goede als je geen trek hebt. Maak de maaltijden wat kleiner, en las extra eetmomenten in op een dag. Neem een tussendoortje om een uur of elf, bijvoorbeeld een schaaltje volle kwark met wat muesli, en plan een snackmoment rond borreltijd met hartige hapjes, zo krijg je toch meer binnen.
Geen zin in een toetje na het avondeten? Dat kun je ook later eten, zo rond een uur of 8. Of vervangen voor een extra stukje fruit.
2. Kies voor koud eten
Warme maaltijden kunnen je snel een vol gevoel geven. Koude hapjes zoals een stuk kaas, een ijsje, smoothie of een glas vruchtensap zijn vaak minder vullend en kunnen makkelijker binnenkomen.
3. Dát ziet er lekker uit: een mooi opgemaakt bord
Je eetlust kan ook opgewekt worden door wat de ogen zien: een fraai servies, een mooi opgemaakt bord en een gezellig gedekte tafel zorgen ervoor dat je naar de maaltijd uitkijkt.
Zelfs als je alleen eet, is het fijn om toch wat aandacht te besteden aan de gezelligheid rond etenstijd. Een bord soep naar binnen scheppen voor de televisie smaakt veel minder lekker!
4. Smaakmakers welkom
Breng het eten lekker op smaak. Een heerlijke jus maakt van een saaie gehaktbal een koningsmaal en wat is een varkenshaasje zonder pepersaus? Kies ook voor geurige specerijen en verse kruiden om de maaltijd op te peppen. En vergeet het zout niet. Teveel zout is niet gezond, maar met een beetje zout komen alle smaken van een gerecht beter tot hun recht.
5. Verwen jezelf
We zijn allemaal goed opgevoed: groente is gezond, van vlees word je sterk en snoepen doen we met mate. Juist als je eetlust vermindert, mag je wat minder streng zijn voor jezelf. Heb je doordeweeks trek in een gebakje? Neem dat gewoon lekker, van één taartje word je niet dik. Smul je van een saucijzenbroodje, of van lekkere koekjes? Verwen jezelf dan af en toe met zoiets lekkers, dat wakkert je eetlust weer aan.
Lees ook: taart en koekjes bakken is gezond.
6. Beetje bewegen
Soms krijg je minder trek in eten, omdat je minder beweegt. Kom je (rustig!) in de spieren, dan kan dat je eetlust juist weer aanwakkeren. Een rondje wandelen voor het eten, even stofzuigen of iets poetsen in de middag, een paar keer ‘de trap op trap af’: probeer iets meer te bewegen. Al snel merk je: een rommelende maag. En dat is een goed teken!
Zorg voor de juiste voeding bij verminderde eetlust
Als je ouder wordt, heb je minder calorieën nodig, maar de behoefte aan voedingsstoffen blijft gelijk. Let daarom extra op eiwitten, calcium en vitamine D:
- Eiwitten zijn essentieel voor het behoud en de opbouw van spiermassa. Kies voor eiwitrijke producten zoals zuivel, vlees, vis, eieren, peulvruchten en noten.
- Calcium is belangrijk voor gezonde botten. Zuivel en kaas zijn goede bronnen van calcium.
- Vitamine D helpt bij de opname van calcium en is belangrijk voor je botten en spieren. Je lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht, maar naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam dit minder goed aan. Overweeg een supplement als je ouder dan 50 bent (vrouwen) of 70 (mannen).
Trek op tijd aan de bel
Als je onbedoeld gewicht verliest, is dit een signaal dat je minder eet dan je zou moeten. Verlies van 3 tot 4 kilo in een korte tijd kan duiden op ondervoeding, en het is belangrijk om hier snel iets aan te doen. Wacht niet af, maar neem contact op met je huisarts of diëtist voor advies.
Geen stress: een verminderde eetlust hoeft niet te betekenen dat je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Met de juiste strategieën kun je ervoor zorgen dat je lichaam blijft krijgen wat het nodig heeft. Blijf niet twijfelen als je merkt dat je eetlust wegblijft, en neem op tijd actie. Je gezondheid is het belangrijkst!
Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.
Bronnen
Voedingscentrum, Goedgevoedouderworden, I Foto: Canva