Ga naar de inhoud

Miljoenen woningen moeten van het gas af, maar plannen gasloos blijven uit

Plannen van gas af gemeenten nog niet concreet

Gemeenten in Nederland hebben grote moeite met de landelijke doelstelling om woningen van het aardgas te halen. Dit blijkt uit een recent onderzoek. Het voornaamste probleem is het ontbreken van concrete plannen voor het stoppen met het gebruiken van gas. Dit zegt het onderzoek.

Warmteplannen onvoldoende concreet

Een analyse door milieuorganisatie Natuur & Milieu toont aan dat veel warmteplannen van gemeenten nog tekortschieten. Onderzoeksleider Atse van Pelt legt uit: “Het is nog veel te weinig concreet. Je hebt duidelijkheid nodig om iedereen mee te krijgen. Op deze manier gaat het niet lukken.” 40 gemeenten deden mee aan de analyse, en de resultaten waren alarmerend.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Gebrek aan concrete plannen

Veel gemeenten worstelen met het formuleren van concrete plannen. Dit gebrek aan helderheid maakt het moeilijk om bewoners te overtuigen en mee te krijgen in de energietransitie.

Lees ook: energie besparen, haal deze slimme apparaten in huis.

Van Pelt onderstreept het belang van duidelijke communicatie en plannen die haalbare stappen beschrijven. Zonder deze elementen blijft de uitvoering van de doelstellingen hangen.

Bewoners willen duidelijkheid

Bewoners hebben behoefte aan duidelijke informatie over wat de veranderingen voor hen persoonlijk betekenen. Ze willen weten welke stappen ze moeten ondernemen en wat de kosten zullen zijn. Zonder deze duidelijkheid is de bereidheid om mee te werken aan de overgang naar alternatieve energiebronnen beperkt.

Urgentie van de situatie

Er is een dringende noodzaak om het beleid beter af te stemmen en te concretiseren. De klimaatdoelen komen steeds dichterbij. Het is essentieel dat gemeenten nu actie ondernemen om duurzame energieoplossingen te implementeren. Alleen door concrete en uitvoerbare plannen te maken, kan de transitie succesvol verlopen.

Conclusie van het onderzoek

Het onderzoek van Natuur & Milieu maakt duidelijk dat de huidige aanpak niet effectief genoeg is. Gemeenten moeten meer focus leggen op heldere, concrete stappen. Alleen dan kan de doelstelling om miljoenen woningen van het gas af te halen werkelijkheid worden. Zonder een duidelijk plan blijft dit een enorme uitdaging.

Nieuwe wetgeving biedt kansen

Een nieuwe wet, goedgekeurd door de Tweede Kamer, zou gemeenten binnenkort de bevoegdheid geven om woonwijken van het aardgas af te sluiten.

Deze maatregel is bedoeld om de transitie naar alternatieve verwarmingsmethoden zoals warmtenetten en warmtepompen te versnellen. Het is een belangrijke stap vooruit, maar het zal cruciaal zijn dat deze wet gepaard gaat met heldere regelgeving om betaalbaarheid voor gas voor bewoners te waarborgen.

Vereniging Eigen Huis heeft hier al zorgen over geuit, en er zijn voorstellen aangenomen om te garanderen dat woonlasten niet stijgen voor huishoudens.

Hoe lang kan ik nog koken en stoken op gas?

De opdracht vanuit de overheid komt op het volgende neer:

De Rijksoverheid streeft naar een vermindering van de CO2-uitstoot door de overgang naar duurzame energie. Daarom zal het vanaf 2050 niet meer mogelijk zijn om op gas te koken of te verwarmen met aardgas, behalve met duurzame installaties. Voor de aanschaf van deze installaties kunt u subsidie aanvragen.

Steun van de rijksoverheid noodzakelijk

Gemeenten hebben moeite met het opstellen van effectieve warmteplannen, en er is meer ondersteuning van de rijksoverheid nodig om de warmtetransitie te versnellen. De analyse van warmtevisies toont duidelijk aan dat veel gemeenten nog geen concrete stappen hebben kunnen definiëren. Het bieden van structurele financiering en het stellen van duidelijke doelen voor 2030 en verder kan helpen om de voortgang te verbeteren en gezamenlijke doelstellingen te behalen. Hiermee kunnen gemeenten effectievere programma’s ontwikkelen en de noodzakelijke energietransitie realiseren.

Plannen van gemeenten over gasloos in de toekomst

Bekijk de video’s hieronder >>



Tot die tijd is het antwoord op deze vraag nog interessant: hoe krijg je aluminium gaspitten weer schoon?

Bron: AD, eigenhuis.nl, natuurenmilieu.nl, Rijksoverheid.

Meer over: