Ga naar de inhoud

Militaire oefenterreinen in beschermde natuurgebieden, is dat de toekomst?

Militaire oefenterreinen. Defensie in Natuurgebieden

Defensie is op zoek naar extra oefenterreinen voor haar militaire operaties. Natuurmonumenten erkent dat militaire trainingen belangrijk zijn. Toch vindt ze het onacceptabel dat defensie straks Natura 2000-gebieden en andere kwetsbare gebieden gebruikt als militaire oefenterreinen voor laagvliegoefeningen, explosieven, en amfibische voertuigen.

De organisatie stelt dat deze keuze niet goed te verantwoorden is en bovendien zonder voldoende onderbouwing is genomen.

Kwetsbaar duingebied als militaire oefengebieden

Een aantal van de door Defensie aangewezen locaties valt onder het beheer van Natuurmonumenten. Dit lijdt bij de organisatie tot grote bezorgdheid. De natuur in Nederland verkeert al in een kritieke staat, en bescherming is noodzakelijk. Door problemen zoals stikstofuitstoot, vervuiling, verdroging, versnippering en verstoring, gaat de biodiversiteit sterk achteruit.

Extra verstorende activiteiten zoals militaire oefeningen zijn daarom onwenselijk. Niet alleen voor de natuur zelf, ook voor het welzijn van mens en maatschappij.

Essentiële leefgebieden voor flora en fauna

Een van de beoogde locaties bevindt zich in de bossen tussen Loenen en Beekbergen. Hier beheert Natuurmonumenten de natuurgebieden Reeënberg en Hoeve Delle.

Hier laat defensie straks explosieven ontploffen. Terwijl deze gebieden een thuis vormen voor beschermde vogelsoorten zoals: de boomleeuwerik, de nachtzwaluw, de wespendief en de zwarte specht.

Ook het Zwanenwater bij Callantsoog is in beeld voor amfibische oefeningen. Dit internationaal beschermde Natura 2000-gebied herbergt jaarlijks meer dan 75 broedende vogelsoorten en is een belangrijk rustpunt voor vele trekvogels.

Daarnaast is Voornes Duin, een van de meest soortenrijke natuurgebieden van Nederland, aangewezen als potentiële oefenlocatie. Hier komt meer dan de helft van alle Nederlandse wilde plantensoorten voor. Dit maakt het gebied bijzonder waardevol voor vlinders, insecten en vogels.

Lees ook: Wildplukkers stop onmiddellijk: je steelt teveel van de natuur.

Gebrek aan transparantie bij locatiekeuze

Natuurmonumenten benadrukt dat natuurgebieden essentieel zijn voor ons voortbestaan en daarom moeten we ze beschermen. Bij het kiezen van oefenterreinen zou Defensie natuurgebieden moeten ontzien. En rekening moeten houden met de impact op dier- en plantensoorten.

Natuurmonumenten roept op tot meer transparantie. Er moet een helder en navolgbaar besluitvormingsproces zijn voor het aanwijzen van oefenlocaties. Ook vraagt de organisatie om onderzoek naar de mogelijke gevolgen van militaire oefeningen op mens en natuur. Voor alle potentiële locaties.

Natuurmonumenten gaat in gesprek met Defensie om haar zorgen en standpunt over te brengen. Het doel is om tot weloverwogen keuzes te komen die de natuur maximaal beschermen. Om zo de impact op het milieu tot een minimum te beperken.

Boswachters overleggen regelmatig om de belangen van de natuur te bewaken. Bekijk hier hoe de Koninklijke Luchtmacht omgaat met de natuur rond de Maas/Waal >>

Bron: Natuurmonumenten. Foto: Canva.

Meer over: