De roep om de grote milieuvervuilers van Nederland aan te pakken klinkt steeds luider. Onder die vervuilers bevinden zich een groot aantal bedrijven die bezig zijn ons klimaat te ontwrichten, zo wordt gesteld door overheid en milieuorganisaties. Dat doen ze door enorme hoeveelheden CO2 uit te stoten. Protesten in de samenleving zwellen aan, maatregelen zijn in de maak.
De milieuvervuilers zijn in hoofdzaak raffinaderijen en chemische industrie (uitstoot giftige stoffen), elektriciteitscentrales (CO2 uitstoot), landbouw (broeikaseffect) en luchtvaartmaatschappijen (CO2 uitstoot). Maar ook een bank wordt door Greenpeace aangemerkt als grote vervuiler. En veel andere bedrijven, waaronder transport- en bouwbedrijven.
Wie zijn die grote vervuilers?
Tata Steel
Is een van de grootste vervuilers in Nederland. Het bedrijf is verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van fijnstof, dioxines en zware metalen in de omgeving. Dit heeft geleid tot ernstige gezondheidsproblemen bij omwonenden. Er wordt druk op het bedrijf uitgeoefend om de milieu-impact te verminderen.
Shell
Produceert olie- en gas. Deze grote vervuiler wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de aardbevingen in Groningen, zou mensenrechten in Nigeria schenden en heeft inmiddels tientallen rechtszaken op zijn naam vanwege corruptie en vervuiling.
Rabobank
Financiert volgens milieuorganisatie Greenpeace de intensieve vee-industrie en daarmee de natuur- en klimaatcrisis. ‘Braziliaanse natuurgebieden worden verwoest voor het voer voor miljoenen varkens, runderen en kippen. Hun mest verpest de Nederlandse natuur.’
Schiphol Group
Het bedrijf achter diverse luchthavens in Nederland. Luchthaven Schiphol is de grootste van Nederland en de op 2 na grootste van Europa. Jaarlijks wordt er meer dan 4500 miljoen liter kerosine getankt op Schiphol.
BP
Het Britse aardoliebedrijf heeft een olieraffinaderij in Nederland. Deze raffinaderij verwerkt dagelijks 400.000 vaten aardolie en stoot jaarlijks maar liefst 2,2 Megaton CO2 uit.
KLM
Onze nationale luchtvaartmaatschappij behoort tot de grootste vervuilers van Nederland. Het bedrijf vervoert jaarlijks 34 miljoen passagiers. Een studie van onderzoeker CE Delft toont aan dat KLM jaarlijks 8,6 Megaton CO2 uitstoot.
Esso
Heeft door heel Nederland meer dan 200 tankstations en een raffinaderij in Rotterdam. Deze raffinaderij stoot in Nederland meer dan 1,5 Megaton CO2 per jaar uit. Exxon Mobil wist in 1978 al van het verband tussen CO2-uitstoot en de opwarming van het klimaat.
Uniper
Heeft een kolencentrale op de Maasvlakte. Het bedrijf staat bekend om zijn hoge CO2-uitstoot en de bijbehorende milieuschade die het veroorzaakt. De CO2-uitstoot van Uniper is volgens Greenpeace een oorzaak van de klimaatverandering die gaande is.
Dow Chemicals
Is de grootste producent van plastics en het op een na grootste chemiebedrijf ter wereld. Hun chemische fabrieken in Terneuzen stoten gezamenlijk meer dan 4,1 Megaton CO2 uit per jaar.
Yara
Een van oorsprong Noors bedrijf dat kunstmest produceert. In het Zeeuwse Sluiskil heeft Yara een kunstmestfabriek staan. Kunstmest is slecht voor mens en milieu. Het bedrijf financiert de vee-industrie en zorgt daarmee mede voor de natuur- en klimaatcrisis.
Milieuvervuilers ter verantwoording geroepen
Overheid en milieuorganisaties komen met allerlei maatregelen tegen deze vervuilers en die bedrijven worden ter verantwoording geroepen. Zo moet de leiding van Tata Steel binnenkort verschijnen op een hoorzitting van de Tweede Kamer commissie Infrastructuur en Waterstaat. De commissie wil van directieleden weten hoe zij de negatieve gezondheidseffecten van hun productie aantoonbaar denken te beperken.
5 maatregelen tegen vervuilende bedrijven zijn:
1. CO2-belasting
Bedrijven die veel CO2 uitstoten, krijgen een aanslag voor een CO2-belasting. Dit moet bedrijven aansporen om hun CO2-uitstoot te verminderen en te investeren in duurzame energiebronnen.
2. Emissiehandel
In Europa is er een emissiehandelssysteem, waarbij bedrijven die minder CO2 uitstoten dan hun toegewezen limiet, emissierechten kunnen verkopen aan bedrijven die meer CO2 uitstoten dan hun limiet. Dit stimuleert bedrijven om hun CO2-uitstoot te verminderen.
3. Subsidies en stimuleringsregelingen
De overheid biedt subsidies en stimuleringsregelingen aan bedrijven die investeren in duurzame technologieën en energiebesparende maatregelen.
4. Milieuwetgeving
Er zijn verschillende milieuwetten en -regels die bedrijven verplichten om hun uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen en afval te verminderen. De overheid controleert en handhaaft deze regels.
5 Duurzame keurmerken en certificeringen
Bedrijven die voldoen aan bepaalde duurzaamheidsnormen kunnen een keurmerk of certificering krijgen. Dit kan bedrijven stimuleren om duurzamer te werken en hun milieu-impact te verminderen.
Niet alleen multinationals zijn milieuvervuilers die wat kunnen ondernemen tegen milieuvervuiling en klimaatverandering. Gezinnen en individuen kunnen ook allerlei maatregelen nemen om dit tegen te gaan.