Ga naar de inhoud

Met dementie op vakantie: waardevolle tips voor een ontspannen reis

Update:
op-vakantie-met-dementie

Een vakantie plannen met iemand die dementie heeft, vraagt om extra creativiteit en zorg. Met de juiste aanpak kan zo’n reis een geweldige ervaring worden voor iedereen. Hier zijn enkele speelse en praktische tips om ervoor te zorgen dat jullie vakantie een succes wordt!

Nieuwe omgeving? Geen probleem!

Op vakantie in een nieuwe omgeving kan soms even wennen zijn. De ene dag zit je misschien in een idyllisch dorpje en de volgende in een drukke stad. Psycholoog Marjolein de Vugt van Alzheimer Centrum Limburg legt uit dat deze veranderingen verwarrend kunnen zijn. “Het kan voelen alsof je je eigen bed kwijt bent en een nieuwe, soms overweldigende wereld binnenstapt,” zegt ze. Maar geen zorgen! Met een beetje planning en aanpassing kan die nieuwe omgeving juist spannend en leuk zijn.

Hou het ritme lekker vrolijk

Vakantie betekent vaak een breuk met de dagelijkse routine. Gelukkig hoeft dat niet altijd een probleem te zijn. De Vugt raadt aan om zoveel mogelijk je vertrouwde ritme te behouden. Denk aan opstaan en eten op de gebruikelijke tijden, zelfs op vakantie. En waarom niet? Die gewoonte maakt het verblijf vertrouwd en voorkomt verrassingen. Kies bijvoorbeeld voor een vakantieplek die niet te ver van huis is of een locatie waar je al eerder fijne herinneringen hebt gemaakt.

Dementie op vakantie: prikkelarm, maar plezierig

Elke avond naar een ander restaurant of nieuwe activiteit brengt voor iemand met dementie veel nieuwe prikkels met zich mee. Dat kan soms wat overweldigend zijn. Probeer daarom eens een avondje zelf te koken of een gezellige maaltijd in je vakantiehuis te bereiden. Het idee is om het voor iedereen aangenaam te houden zonder overbelasting van nieuwe indrukken. Een rustige en vertrouwde omgeving doet wonderen voor de gemoedstoestand!

Gaat het echt niet zelfstandig? Dan kan je altijd nog met een bureau op vakantie, zij nemen je alle zorg uit handen >>

Team mantelzorgers: samen sterker

Een vakantie is ook voor mantelzorgers een kans om op adem te komen. Waarom niet een vriend of familielid meenemen? Zo delen jullie de zorg en kunnen jullie samen genieten van een welverdiende pauze. Het is een win-win situatie: je hebt extra handen om te helpen en meer tijd om zelf te ontspannen en plezier te maken.

Voorbereiding is de sleutel tot succes

Een beetje voorbereiding helpt. Kies een vakantiebestemming die niet alleen leuk is voor jullie allemaal, maar ook past bij de behoeften en wensen van de persoon met dementie. Het is ook handig om bekende en comfortabele elementen van thuis mee te nemen. Denk aan favoriete foto’s, knuffels of zelfs die speciale dekens. Deze vertrouwde dingen helpen om een gevoel van thuis te creëren en het verblijf aangenamer te maken.

Dankzij deze tips wordt de vakantie niet alleen een avontuur, maar ook een mooie herinnering voor later.

Kijk ook hoe deze mensen met dementie genieten van hun vakantie >>

Foto: Robert Kneschke voor Canva

Meer over: