Ga naar de inhoud

Met bloembollen 120 dagen kleur in je tuin, plant ze nu!

Update:
Bloembollen

Er bloeit weinig meer in de meeste tuinen en de tuinsets verdwijnen met dit koudere weer onder een hoes. Het tuingereedschap kan (mits goed schoongemaakt) de schuur weer in. Wacht nog wel even met het opbergen van je tuinschep, want het seizoen voor het planten van diverse bloembollen is nu aangebroken.

Aaneengesloten bloei van februari tot juli

Bloembollen plant je veelal in het najaar tussen september en december. Dat is ook meteen de beste tijd om te planten, want je tuin heeft dan vaak al wat kale plekken. Zonder andere vaste planten te vertrappen kun je de bloembollen ertussen zetten.

Heb je helemaal nog geen bollen, dan raden we je zeker aan om te starten met de bloembollenmixen, dan heb je namelijk meteen de leukste mix te pakken. Lees snel verder waar je allemaal op moet letten bij het planten van bloembollen.

De bloembollenmixen zijn ideaal om mee te starten als je nog geen (of weinig) bollen in je tuin hebt staan. Er is vaak goed over de samenstelling van deze mixen nagedacht, want ze bevatten vaak soorten die 120 dagen aaneengesloten bloeien: van februari tot juli.

Het enige wat je hoeft te doen is ze op tijd in de grond stoppen. Ruim dus nog even niet al je gereedschap op en kijk of je de kale plekken in je tuin hebt en gebruik deze als de vaste plekken voor bijvoorbeeld anemonen of irissen.

Verschillende soorten en maten bloembollen 

Het is juist in het najaar belangrijk te weten waar je ze het beste plant, vanwege de gelaagdheid en kleuren. Plant de verschillende bloemen naast elkaar, of verspreid ze door de tuin. De bloeihoogtes van de planten variëren van 10 tot 90 centimeter en er zijn diverse soorten bloembollenmixen te koop die ook een extra positieve bijdrage leveren voor de bijen en de vlinders.

Er zitten vaak sneeuwklokjesbolletjes in de pakketten die al in de winter de lente aankondigen. Zijn geven het startschot voor nieuw kleuren en leven in je tuin.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Jaarlijks aanvullen met nieuwe soorten

Er zijn bloembollen die langer meegaan dan 1 jaar. Die gaan na de bloeiperiode in rust om het volgende jaar weer op te komen. Haal deze meer-jarigen dan ook niet uit de grond als ze verdorren, maar snoei alleen de bloemen. Sommige bollensoorten, zoals narcissen verwilderen en breiden zich soms langzaam uit op andere plekken in de tuin.

Tip: Ga je volgend jaar weer bloembollen bestellen? Kijk dan komend voorjaar goed naar waar alle bollen opgekomen zijn. Misschien zie nog nog een aantal kale plekken in je borders. Prik op die plekken een stokje in de aarde en plant in het najaar in die borders nog een paar koninklijke planten. Zo geef je elk jaar een klein bedrag uit en wordt je tuin zichtbaar elk jaar rijker van kleur.

Hoe controleer ik of bloembollen goed zijn?

Bij het bestellen van bloembollen is er een aantal belangrijke zaken om op te letten, om ervoor te zorgen dat je gezonde en mooie bloemen krijgt. Hier zijn de belangrijkste punten:

  1. Kwaliteit van de bollen: Controleer altijd de kwaliteit van de bloembollen. Kies voor stevige, volle bollen zonder beschadigingen of schimmel. Zachte of gekneusde bollen hebben minder kans om goed te bloeien.
  2. Het juiste seizoen: Bloembollen zijn seizoensgebonden. Koop voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, in de herfst, en zomerbollen, zoals dahlia’s en gladiolen, in het voorjaar. Bestel ze tijdig om te voorkomen dat populaire soorten uitverkocht zijn.
  3. Soort en variëteit: Kies de bollen die passen bij de locatie en de bloeitijd die je wilt. Let op of de bollen geschikt zijn voor jouw type grond en hoeveel zonlicht de planten nodig hebben. Ook is het handig om bloeiperioden af te wisselen, zodat je tuin langer kleurrijk blijft.
  4. Betrouwbare leverancier: Bestel bloembollen bij een gerenommeerde kweker of webshop. Lees recensies en kijk of de leverancier gecertificeerde bollen verkoopt. Goede kwekers bieden vaak garantie op de bloei.
  5. Bewaaromstandigheden: Als je de bollen niet direct plant, bewaar ze op een koele, droge plek. In te warme of vochtige omstandigheden gaan ze snel rotten.

De beste manier om bloembollen te planten

Wat kan ik het beste met mijn bloembollen doen? De beste manier om bloembollen te planten hangt af van het soort bollen en de omstandigheden in je tuin. Hier zijn de stappen om bloembollen succesvol te planten:

  • Bloembollen hebben over het algemeen veel zonlicht nodig om goed te bloeien. Kies daarom een plek in de tuin die minstens 6 uur zonlicht per dag krijgt.
  • Zorg ook voor goed doorlatende grond, zodat het water niet blijft staan, want met teveel vocht gaan bollen rotten.
  • Voorjaarsbloeiende bollen, zoals tulpen en narcissen plant je in de herfst, voordat de eerste vorst begint. Zomerbloeiende bollen, zoals dahlia’s, plant je in het voorjaar nadat de kans op vorst is verdwenen.
  • Plant de bloembollen op de juiste diepte, wat meestal 3x de hoogte van de bol is.
  • Voor grotere bollen, zoals tulpen, graaf je een gat van ongeveer 10-15 cm diep, terwijl je kleinere bollen zoals krokussen 5-8 cm diep plant. Houd voldoende ruimte tussen de bollen, meestal 10-15 cm, zodat ze voldoende plek hebben om te groeien.

Plant bloembollen met de punt omhoog

Zorg ervoor dat je de bollen met de punt naar boven plant. De wortels groeien vanuit de platte kant van de bol. Als je per ongeluk een bol op de verkeerde manier plant, vinden de wortels en stengel hun weg naar boven en beneden wel, allen kost dit de plant extra energie.

Geef na het planten de bloembollen goed water. Dit helpt om de wortelgroei te stimuleren. Zorg ervoor dat je daarna alleen water geeft als de grond droog aanvoelt, vooral in de winter moeten de bollen niet te nat staan. Voor bollen die gevoelig zijn voor vorst, zoals dahlia’s, kun je een laag mulch of stro aanbrengen om ze te beschermen tegen koude temperaturen.

Door deze stappen te volgen, zorg je voor gezonde bloembollen die zomaar eens 120 dagen aaneengesloten bloeien.

Meer over: