
Utrecht zet een grote stap naar duurzame stedelijke ontwikkeling met de bouw van Merwede, de grootste autovrije stadswijk van Nederland. Met de realisatie van 6.000 woningen wordt Merwede een toekomstgerichte wijk waarin mobiliteit, duurzaamheid en leefbaarheid centraal staan.
Een nieuwe standaard voor stedelijk wonen
Merwede, gelegen in het zuidwesten van Utrecht, belooft een innovatieve en groene woonomgeving te worden voor ongeveer 12.000 inwoners. De wijk wordt volledig autovrij, waardoor er meer ruimte is voor wandel- en fietspaden, stadstuinen en andere groene voorzieningen. Dit concept draagt bij aan een gezondere en veiligere leefomgeving, waarin bewoners zich moeiteloos te voet of per fiets kunnen verplaatsen.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Na jaren van innoveren, plannen maken en bijschaven, samenwerken en dromen is nu de eerste paal de grond in van Merwede! 6000 woningen waarvan 30% sociaal, autovrij, groen, duurzaam en klaar voor de toekomst! pic.twitter.com/JOopKz5OtY
— Eelco Eerenberg (@eelcoeerenberg) March 3, 2025
Duurzaamheid en mobiliteit in harmonie
De wijk speelt in op de behoefte aan alternatieve mobiliteitsoplossingen. In plaats van privéauto’s wordt ingezet op openbaar vervoer, deelmobiliteit en uitgebreide fietsvoorzieningen. Aan de rand van de wijk komen parkeergarages en er zijn straks 250 deelauto’s beschikbaar. Daarnaast komen er maar liefst 21.500 fietsparkeerplekken, wat de fietsvriendelijkheid van de wijk benadrukt.
Merwede krijgt een eigen Mobiliteitsbedrijf, dat het vervoer in en rondom de wijk coördineert. Ook de plaatsing van logistieke hubs zorgen ervoor dat pakketjes efficiënt zijn af te leveren zonder dat bestelbusjes de wijk in hoeven. Dit draagt bij aan een schone, verkeersluwe omgeving.
Voorzieningen op loopafstand
Een van de speerpunten van Merwede is het ‘15-minuten-stad’-principe: alles wat bewoners nodig hebben, bevindt zich op loopafstand. Denk aan scholen, supermarkten, horeca, kantoren en sportvoorzieningen. Dit zorgt voor een levendige, sociale en duurzame woonomgeving waarin bewoners minder afhankelijk zijn van gemotoriseerd vervoer.
Daarnaast krijgen de straten namen met een historische betekenis, zoals De Boomkweker, De Boekbinder en het Bierbrouwersplein, die verwijzen naar het verleden van het gebied.
Innovatieve energievoorziening
Merwede zet in op een revolutionair energieconcept. De wijk wordt verwarmd door warmte uit het Merwedekanaal te halen, een techniek die op deze schaal voor het eerst in Nederland wordt toegepast. Bovendien krijgt Merwede een eigen energieopslagsysteem, waardoor zelf opgewekte energie binnen de wijk kan worden benut.
Ook worden de daken op grote schaal ingezet voor duurzame energie: meer dan de helft van de woningen krijgt groene daken, terwijl de overige daken worden voorzien van zonnepanelen, wat bijdraagt aan energie-efficiëntie en klimaatadaptatie.
De tekst gaat onder de video verder >>
Een antwoord op de woningnood
Merwede biedt een mix van sociale huurwoningen, middenhuur en koopwoningen. Dit draagt bij aan een gevarieerd bewonersbestand en helpt mee aan het terugdringen van de woningnood in Utrecht. Met de bouw van deze wijk laat Utrecht zien dat duurzame stadsontwikkeling en woningbouw hand in hand kunnen gaan.
Oplevering in 2027
De eerste woningen van Merwede worden naar verwachting in 2027 opgeleverd. De bouw van de wijk markeert een belangrijke stap in de transformatie van Utrecht tot een duurzamere, groenere stad waarin voetgangers en fietsers de hoofdrol spelen.
Met Merwede wordt niet alleen een moderne woonwijk gerealiseerd, maar ook een inspirerend voorbeeld voor andere steden die streven naar een autovrije, duurzame toekomst. Dit project laat zien dat stedenbouw en milieubewustzijn uitstekend samengaan in de stedelijke planning van de toekomst.