Ga naar de inhoud

Menstruatieverlof een goed idee? In Spanje en deze andere landen een feit

startpagina-blog-ongesteldheid-verlof-menstruatie-vrouw-pijn

In de huidige maatschappij worden de traditionele rolpatronen en verwachtingen van mannen en vrouwen op vele manieren op de proef gesteld. 1 van de meest recente veranderingen is de invoering van menstruatieverlof in verschillende landen, waaronder Spanje, sinds februari 2023. Hoe werkt zo’n verlof? Volgt Nederland?

Wat is menstruatieverlof?

Menstruatieverlof is een soort verlof waarbij vrouwen een paar dagen per maand vrij kunnen nemen vanwege symptomen die samenhangen met hun menstruatiecyclus, zoals buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Dit is een progressieve stap die erkent dat menstruatie een proces is dat soms het dagelijks functioneren kan verstoren. Hoewel er enige kritiek is geweest op dit beleid, wordt het over het algemeen positief ontvangen en gezien als een teken van meer begrip en acceptatie rond menstruele gezondheidskwesties. Op het gebied van betaald menstruatieverlof in Europa is Spanje voorloper!

Verhuis naar deze landen en je hoeft niet te werken als je ongesteld bent

Als je je afvraagt waar je moet zijn om van de voordelen van menstruatieverlof te genieten, kijk dan snel verder. Er zijn verschillende landen in de wereld die verlof aanbieden aan vrouwen wanneer ze hun menstruatiecyclus hebben. In Azië hebben meer dan 150 bedrijven al het recht op menstruatieverlof ingesteld, en dit aantal groeit nog steeds. 

Hieronder vindt je een lijst van 10 landen waar menstruatieverlof officieel is:

  1. Japan: Dit was 1 van de eerste landen waar menstruatieverlof werd geïntroduceerd, naar verluidt in 1947. Vandaag de dag kunnen vrouwen in Japan 2 dagen menstruatieverlof per maand krijgen.
  2. Indonesië: Vrouwelijke werknemers hebben recht op 2 dagen menstruatieverlof per maand.
  3. Taiwan: Vrouwelijke werknemers hebben recht op 1 dag menstruatieverlof per maand, waarbij ze ook betaald worden.
  4. Zuid-Korea: Vrouwelijke werknemers hebben recht op 1 of 2 dagen menstruatieverlof per maand, afhankelijk van het bedrijfsbeleid.
  5. Zambia: Vrouwelijke werknemers hebben recht op 1 dag menstruatieverlof per maand.
  6. Italië: Vrouwelijke werknemers kunnen gebruikmaken van ziekteverlof als ze last hebben van menstruatieklachten.
  7. Filippijnen: Vrouwelijke werknemers hebben recht op menstruatieverlof als ze medische verklaringen kunnen overleggen.
  8. Spanje: Vrouwelijke werknemers hebben recht op menstruatieverlof als ze medische verklaringen kunnen overleggen.  In sommige delen van Spanje (Het Noorden) krijg je 8 uren onbetaald verlof die je op een ander moment dient in te halen. 
  9. Mexico: Dit land heeft ook verschillende regelingen voor menstruatieverlof, waaronder een betaald verlof van 2 dagen per maand. Als een vrouw 2 dagen gedurende haar menstruatie werkt, heeft ze ook recht op een extra dag vrij.
  10. India: In India hebben vrouwen ook recht op 1 dag menstruatieverlof per maand. Het verlof kan worden genomen op de 1e of 2e dag van de maand en er wordt een lager salaris betaald.

In Singapore, Maleisië en Thailand is er ook een opkomende trend met betrekking tot het verstrekken van menstruatieverlof. Ondanks dat er nog geen landelijke wetten bestaan, zijn er veel bedrijven die vrijwillig menstruatieverlof aanbieden. Hoewel er nog veel tegenstand is, is er een steeds grotere groep bedrijven die de voordelen inziet. Veel bedrijven geloven dat menstruatieverlof het comfort en de energieniveaus van vrouwelijke werknemers verbeteren. Wat leidt tot betere prestaties en productiviteit. Daarnaast geloven ze dat het aanbieden van menstruatieverlof een signaal is dat bedrijven vrouwen serieus nemen en hun behoeften erkennen. 

Welke bedrijven bieden verlof aan wanneer je ongesteld bent?

1 van de vooraanstaande bedrijven die hun werknemers menstruatieverlof aanbiedt, is Nike. Het sportmerk heeft hierin een beleid dat werknemers aanmoedigt om de krachtige duur van hun cyclus te herkennen en te waarderen. Het bedrijf biedt alle vrouwelijke medewerkers aan 2 dagen extra vrij te nemen gedurende hun periode, zodat ze zich beter kunnen voelen en met meer energie aan hun werk kunnen beginnen. Facebook is ook een bedrijf dat zijn werknemers menstruatieverlof aanbiedt. Hier kunnen vrouwelijke medewerkers 2 dagen extra krijgen om hun energie te verhogen en de drukte te verminderen die gepaard gaat met hun menstruatiecyclus.

Meeste jongeren in Nederland voor verlof bij menstruatie

Hoewel het concept van menstruatieverlof bij veel mensen omstreden is, blijkt een studie onder jongeren dat ze voorstander zijn van dit initiatief. De studie, uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam, heeft duizenden jonge vrouwen, in de leeftijd van 18 tot 24 jaar, ondervraagd over het verkrijgen van verlof bij menstruatie. De resultaten waren verrassend. Aangezien maar liefst 90% van de jonge vrouwen in de studie aangaven voorstander te zijn van verlof bij menstruatie.

De onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam vroegen ook naar de redenen waarom jonge vrouwen voorstander waren van menstruatieverlof. Een van de meest voorkomende antwoorden was dat vrouwen behoefte hadden aan rust en ontspanning tijdens hun menstruatie. De meeste respondenten zaten vol energie en motivatie op de andere dagen van de maand. Toch vonden ze het fijn om even wat tijd voor zichzelf te nemen tijdens hun cyclus.

Daarnaast gaven respondenten aan dat menstruatieverlof hun energieniveau op het werk kon verhogen. Menstruatie kan namelijk veel negatieve gevolgen hebben voor het welzijn van vrouwen, zoals vermoeidheid, pijn en misselijkheid. Als vrouwen verlof kunnen nemen tijdens hun cyclus, voelen ze zich beter en hebben ze meer energie voor hun werk.

Maken vrouwen er echt gebruik van tijdens ongesteldheid?

In de laatste jaren heeft het idee van ‘menstruatieverlof’ op veel plaatsen voet aan de grond gekregen. Het is een interessante discussie. Kan een enkele dag vrij nemen om de sombere stemming van veel vrouwen te verlichten, zowel thuis als op het werk? De meeste mensen die voorstander zijn van het verlof lijken direct voordeel te zien. Dit in verminderde energieniveaus en een positievere stemming op kantoor. Maar heeft het echt een positief effect op de productiviteit en de energieniveaus van vrouwen? Internationale onderzoeken suggereren dat het antwoord ja is. In een 2017-rapport bleek dat vrouwen die speciale verlofdagen kregen, minder vermoeid waren en meer energie hadden. Dit leidde uiteindelijk tot een betere productiviteit en algeheel geluk op het werk. 

Voordeel werkgever?

Als werkgever kun je op meerdere manieren profiteren van het verlenen van menstruatieverlof. Door vrouwelijke werknemers in staat te stellen een dag vrij te nemen als ze hevige pijn hebben, kunnen ze energieker terugkeren op het werk en bespaar je de kosten van een ziektedag. Gemiddeld kost 1 dag menstruatieverlof je naar schatting ongeveer 150 euro, wat neerkomt op 1800 euro per jaar als vrouwen elke cyclus 1 dag opnemen, vergeleken met de 400 euro kosten van een ziektedag (4800 euro per jaar bij één dag per maand). Bovendien kun je, door vrouwelijke werknemers toe te staan voor hun gezondheid te zorgen, een gezondere, productievere werkplek bevorderen.

Doorbreek taboe

Menstruatiesymptomen komen voor bij veel vrouwen, waarbij de ernst varieert van mild tot zeer ernstig. Uit onderzoek blijkt dat bijna alle vrouwen 1 of ander menstruatiesymptoom ervaren als ze ongesteld zijn, en naar schatting ervaart ongeveer 90% van de vrouwen ten minste 1 symptoom, zoals kramp, buikpijn, rugpijn, hoofdpijn, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Ongeveer 20-30% van de vrouwen ervaart ernstige menstruatiesymptomen die hun dagelijkse activiteiten en levenskwaliteit aanzienlijk kunnen beïnvloeden, een aandoening die bekend staat als premenstrueel syndroom (PMS). Iedere vrouw is echter anders, en sommige vrouwen ervaren weinig tot geen symptomen tijdens hun menstruatie. Wees open over je menstruatiecyclus en welke eventuele klachten hierbij komen kijken. Schaam je niet wanneer je ongesteld bent en deel gerust met je omgeving wanneer je je even niet lekker voelt, het is menselijk om hiervoor begrip te tonen. 

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: