Het glanzende imago van ’t Gooi, met zijn grote villa’s en luxe auto’s, verbergt een duistere realiteit. Vorig jaar werden er 50 meldingen van mensenhandel in deze regio gemeld. De meldingen variëren van gedwongen prostitutie tot au pairs die als huisslaven worden behandeld. Een wereld die in schril contrast staat met de uiterlijke schijn van rijkdom en glamour.
Van de 800 totale meldingen van mensenhandel het afgelopen jaar, komen er 50 uit die regio. Ligt de serie Gooische Vrouwen dan toch niet zo ver weg van de werkelijkheid? Naast het luxe leven, waarin het lijkt of het ze aan niets ontbreekt, spelen er dagelijks illegale praktijken.
Zorgwekkende praktijken over ’t Gooi onthuld
Heleen Driessen, zorgcoördinator Mensenhandel bij HVO Querido, belicht enkele verstikkende situaties die slachtoffers van mensenhandel ervaren.
- Zo worden jongeren ingezet als drugskoeriers en zitten zij vast in een netwerk waar ze moeilijk uit kunnen ontsnappen.
- Au pairs hebben het eveneens zwaar; ze krijgen vaak niet betaald, werken meer uren dan toegestaan en soms worden hun documenten achtergehouden.
- Bovendien zijn er meisjes die tot prostitutie worden gedwongen, een trauma dat hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid ernstig beperkt.
Toename mensenhandel in ’t Gooi
De tekst gaat onder de video verder >>
Mensenhandel lijkt stevig op te leven in 't Gooi. Zorgcoördinator Mensenhandel Heleen Driessen: "We horen soms van jongeren dat ze drugs moeten vervoeren voor mensen, bij de au-pairs worden ze bijvoorbeeld niet uitbetaald of documenten worden achtergehouden". #WNL pic.twitter.com/6wWv7woD2H
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) February 29, 2024
Signalen zijn divers en complex
De uitdaging in de strijd tegen mensenhandel ligt in het herkennen en begrijpen van de uiteenlopende signalen. Zo kunnen slachtoffers hun paspoort niet bezitten, waardoor ze vast zitten en voelen ze zich vaak angstig en oververmoeid.
Driessen benadrukt dat de aard van de meldingen zeer divers is, wat het moeilijk maakt om een eenduidig patroon te herkennen. Ondanks de welvaart in het gebied, blijkt uit de reactie van Maurice Wijnen, songfestivalkenner en gast in Goedemorgen Nederland, dat mensenhandel een landelijk probleem is dat niet beperkt blijft tot ’t Gooi.
Reclame stop mensenhandel nu
Bekijk het verhaal van Nina in deze video >>
Bron: wnl