Ga naar de inhoud

Mensenhandel is een serieus probleem in Nederland

Mensenhandel

De voormalige politicus Gert-Jan Segers benadrukt in een interview op NPO 1’s Goedemorgen Nederland dat er een serieus probleem is met mensenhandel en gedwongen prostitutie in Nederland. Hij wil de samenleving wakker schudden.

Jaarlijks zijn er naar schatting 5.000 tot 6.000 slachtoffers van mensenhandel in ons land. Volgens Segers hebben we nog een lange weg te gaan om deze problemen aan te pakken.

Mensenhandel en gedwongen prostitutie: de harde realiteit

Segers benadrukt de kloof tussen het aantal slachtoffers en het aantal veroordelingen. Elk jaar zijn er slechts enkele tientallen veroordelingen. Hij wijt deze discrepantie aan het feit dat er te weinig prioriteit wordt gegeven aan dit probleem.

Wat Segers vooral stoort, is de normalisering van de situatie. Met name in de rosse buurten zoals die in Amsterdam, waar vrouwen vaak gedwongen worden tot prostitutie. Veel van deze vrouwen komen uit Roma-gemeenschappen in landen zoals Roemenië en Bulgarije. Volgens Segers zijn deze situaties onterend en wat er achter gesloten deuren gebeurt, is nog erger.

De onzichtbare strijd tegen moderne slavernij

Segers spreekt ook over het probleem van moderne slavernij, waarbij mensen worden uitgebuit en gedwongen om in slechte omstandigheden te werken zonder loon. Hij uit zijn bezorgdheid over de lichte straffen voor daders en de prioritering van andere kwesties.

Hij bekritiseert ook het ontbreken van meldsysteem voor veroordeelde pedofielen die naar het buitenland reizen vanwege zorgen over privacy. Voor Segers is het onaanvaardbaar dat de privacy van een individu voorrang krijgt op de veiligheid van potentiële slachtoffers.

Waar komt mensenhandel het meest voor?

Mensenhandel is een wijdverbreid probleem dat wereldwijd voorkomt, maar het is lastig om exacte hotspots aan te wijzen vanwege de verborgen aard van dit misdrijf. Desalniettemin zijn er bepaalde regio’s en landen waar mensenhandel vaker wordt gerapporteerd en als een ernstiger probleem wordt beschouwd.

Verschillende factoren, zoals armoede, gebrek aan onderwijs, politieke instabiliteit, conflicten en sociale ongelijkheid, dragen bij aan mensenhandel. Gedwongen arbeid, seksuele uitbuiting, gedwongen huwelijken en orgaanhandel behoren tot de veelvoorkomende vormen van mensenhandel.

Zuidoost-Azië, Afrika, Oost-Europa en delen van het Midden-Oosten worden vaak genoemd als regio’s waar mensenhandel wijdverspreid is. Binnen Europa worden landen langs migratieroutes en met grote migrantenpopulaties beschouwd als kwetsbaar voor mensenhandel. Ook in ons land is dit een groeiend probleem.

Samenwerking en bewustwording tegen mensenhandel

Segers benadrukt de noodzaak van organisaties zoals International Justice Mission, Defence for Children en Terre des Hommes om het bewustzijn te vergroten over mensenhandel en kinderexploitatie. Hij benadrukt dat deze problemen blijven bestaan als de samenleving er niet op let en er geen prioriteit aan geeft, wat resulteert in duizenden slachtoffers.

Segers vermeldt ook zijn betrokkenheid bij Otto Work Force, een internationaal uitzendbureau, waar hij zich inzet voor waardigheid en pleit voor strengere regelgeving en handhaving in arbeidsmigratie.

Bron: WNL. Foto Curtoicurto by Canva

Meer over: