Ga naar de inhoud

Mensen eten voor honden, wat geef je beter wel en wat niet?

Hond en mensen eten

Als dierenliefhebbers willen we vaak onze geliefde viervoeters verwennen met lekkernijen die we zelf ook lekker vinden. Het is belangrijk om te weten welk voedsel veilig is voor je harige vriend en welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden.

Sommige voedingsmiddelen die voor ons mensen onschadelijk zijn, kunnen schadelijk of zelfs giftig zijn voor honden. Je leest het in dit artikel.

Weersta de blik van je hond

We begrijpen dat het moeilijk kan zijn om de smekende blik van je hond te weerstaan, maar het is belangrijk om standvastig te blijven. Wat voor mensen een lekkernij is, is niet altijd geschikt voor honden. Sommige voedingsmiddelen die honden graag eten, kunnen zelfs schadelijk of levensbedreigend zijn. Train jezelf om de verleiding te weerstaan en zorg ervoor dat je hond alleen voedsel krijgt dat veilig voor hen is.

Veilige menselijke voedingsmiddelen voor honden:

Wat mag je je hond wel geven, wat je zelf ook zou eten?

  1. Mager vlees: mager gekookt vlees zoals kip, kalkoen of rundvlees is een smakelijke traktatie voor jouw hond. Het is niet alleen smakelijk, het biedt ook een goede bron van eiwitten, wat goed is voor hun spierontwikkeling en algehele gezondheid. Het is belangrijk om het magere vlees te bereiden zonder toevoeging van kruiden, specerijen, uien of knoflook, omdat deze ingrediënten schadelijk kunnen zijn voor honden. Het is het beste om het vlees te stomen, koken of bakken zonder toegevoegd vet of zout. Wanneer je je hond mager vlees geeft, zorg er dan voor dat het in kleine stukjes wordt gesneden om verstikkingsgevaar te voorkomen. Geef het als een gezonde traktatie of meng het met het reguliere voer van jouw hond voor extra smaak en voedingswaarde.
  2. Groenten: veel groenten zijn veilig en voedzaam voor honden. Wortelen, broccoli, sperziebonen en courgette zijn enkele voorbeelden van groenten die in kleine hoeveelheden kunnen worden gegeven als snack of aanvulling op het dieet van jouw hond.
  3. Fruit: sommige soorten fruit zijn veilig voor honden en bieden voedingsstoffen zoals vitamines en vezels. Appels (zonder zaden), ananas, blauwe bessen, bananen en stukjes watermeloen zijn een gezonde traktatie.
  4. Rijst en pasta: gekookte rijst en pasta zonder toevoegingen zijn veilig te geven aan honden. Deze koolhydraatbronnen zijn nuttig bij spijsverteringsproblemen of als aanvulling op het dieet van jouw hond.
  5. Zuivelproducten: honden zijn over het algemeen lactose-intolerant. Ze kunnen wel kleine hoeveelheden magere kaas of yoghurt zonder toegevoegde suikers af en toe veilig eten. 
  6. Aardappels (alleen gekookt).
  7. Vis (zonder graat).

De tekst gaat onder de foto’s verder >>

15 voedingsmiddelen die gevaarlijk zijn voor honden

Er zijn best veel dingen die honden mogen eten. Laten we nu eens kijken wat ze beter niet kunnen eten, of wat zelfs levensgevaarlijk is voor een hond.

1. Mag een hond avocado eten?

Avocado is een interessante vrucht met veel voedingsstoffen voor mensen, maar het is giftig voor honden. Waarom is avocado giftig voor honden? Avocado bevat een stof genaamd persine, die schadelijk is voor honden en andere huisdieren.

Wat zijn de mogelijke gevolgen als jouw hond avocado eet? Als je hond avocado eet, kan dit leiden tot symptomen zoals braken, diarree en in ernstige gevallen zelfs hartproblemen.

Hoe voorkom je dat je hond avocado eet? Zorg ervoor dat avocado’s buiten het bereik van je hond worden gehouden en let op gerechten die avocado bevatten, zoals guacamole, die je huisdier per ongeluk zou kunnen bereiken.

2. Is cafeïne slecht voor honden?

Cafeïne is een stimulerend middel dat we vaak vinden in koffie, thee en sommige frisdranken. Welke effecten heeft cafeïne op jouw hond? Cafeïne kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder overmatige opwinding, snelle ademhaling, en in extreme gevallen zelfs nierfalen.

Wat moet je doen als je hond cafeïne heeft binnengekregen? Als je vermoedt dat je hond cafeïne heeft geconsumeerd, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts voor advies en medische hulp.

Zijn er veilige alternatieven voor cafeïne houdende producten? Ja, er zijn cafeïnevrije alternatieven die veiliger zijn voor je huisdier, zoals kruidenthee zonder cafeïne of speciale hondensnacks zonder stimulerende ingrediënten.

3. Wat moet je weten over druiven en honden?

Druiven en rozijnen zijn algemeen bekend als giftig voedsel voor honden. Waarom zijn druiven schadelijk voor honden? De precieze reden waarom druiven vergiftiging veroorzaken bij honden is nog niet volledig bekend, maar het consumeren ervan leidt tot nierfalen bij honden.

Wat zijn de symptomen van druivenvergiftiging bij honden? Symptomen zijn onder meer braken, diarree en gebrek aan eetlust. In ernstige gevallen is druivenvergiftiging fataal voor honden.

Hoe moet je handelen als je hond druiven heeft gegeten? Als je hond druiven heeft gegeten, zoek dan onmiddellijk medische hulp bij je dierenarts, aangezien dit een noodgeval is dat onmiddellijke behandeling vereist.

4. Is xylitol een veilig voedingsmiddel voor jouw hond?

Xylitol is een zoetstof die vaak wordt gebruikt in suikervrije producten zoals kauwgom en snoep. Hoe werkt xylitol in het lichaam van een hond? Xylitol veroorzaakt bij honden een snelle afgifte van insuline. Dit leidt tot een sterke daling van de bloedsuikerspiegel, bekend als hypoglykemie.

Wat zijn de risico’s van xylitol consumptie voor honden? Xylitol leidt tot symptomen zoals coördinatieproblemen, leverfalen en in sommige gevallen zelfs de dood. Het is dus essentieel om elk contact van je hond met xylitol te voorkomen.

Welke producten bevatten xylitol die gevaarlijk zijn voor honden? Producten zoals suikervrije kauwgom, pindakaas met minder suiker, snoep, tandpasta en andere zoetwaren bevatten vaak xylitol.

5. Geef je hond nooit chocolade

Chocolade bevat theobromine, een stof die giftig is voor honden en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt, waaronder hartproblemen en zelfs de dood.

6. Nachtschade

Groenten zoals tomaten, aubergines, paprika’s en aardappelen bevatten solanine, wat schadelijk is voor honden bij het eten van grote hoeveelheden.

7. Deze kruiden niet geven

Ui en knoflook, in zowel rauwe als gekookte vorm, bevatten stoffen die schadelijk zijn voor honden en mogelijk leiden tot bloedarmoede.

8. Geen alcohol

In tegenstelling tot mensen hebben honden nieren die niet effectief alcohol kunnen verwerken, wat leidt tot medische problemen. Daarom is het altijd het beste om je hond fris en schoon water te geven.

9. Champignons en paddenstoelen kunnen giftig zijn

Sommige paddenstoelen zijn giftig voor honden en veroorzaken ernstige symptomen, zoals braken, diarree, lever- en nierschade. Honden die champignons eten kunnen in shock raken en uiteindelijk hieraan overlijden.

10. Rauwe eieren zijn gevaarlijk

Rauwe eieren kunnen salmonella en andere bacteriën bevatten die maagklachten en infecties veroorzaken bij honden. 

11. Botten zijn niet voor de hond

Veel mensen denken dat botten goed zijn voor honden, maar zo veroorzaken ze bij splinteren verstikkingsgevaar en geven schade aan de slokdarm, maag en darmen. Beter is om dit dus niet geven.

12. Noten

Noten kunnen verstikkingsgevaar opleveren. Sommige soorten, zoals macadamianoten veroorzaken braken, verlamming en andere gezondheidsproblemen.

13. Let op met rauw varkensvlees

Varkensvlees kan de ziekte van Aujeszky bevatten die een virale infectie veroorzaakt die fataal is voor honden.

14. Geen vet of gefrituurd eten

Net zoals gefrituurd en vet voedsel slecht is voor mensen, is dat ook slecht voor honden. Vetrijk voedsel veroorzaakt maagklachten bij je hond en bij sommige honden draagt het zelfs bij aan alvleesklierontsteking. Bovendien leidt regelmatige consumptie van dit soort voedsel tot obesitas en daarmee samenhangende gezondheidsproblemen.

15. Geen medicijnen die voor mensen bedoeld zijn

Geef ook geen pijnstillers of medicijnen die voor mensen bedoeld zijn aan je hond. Zelfs een kleine dosis paracetamol kan al dodelijk zijn voor een (kleine) hond. Wanneer een hond paracetamol inneemt, kunnen ze symptomen vertonen zoals braken, sufheid, diarree en leverproblemen. Het is cruciaal om altijd alleen medicatie te geven die specifiek is voorgeschreven voor honden door een dierenarts, om de gezondheid en het welzijn van je harige vriend te waarborgen.

De tekst gaat onder de foto’s verder >>

Eet je hond het verkeerde voedsel? Op naar de dierenarts!

Als je hond iets verkeerds heeft gegeten, aarzel dan niet om onmiddellijk naar de dierenarts te gaan. De dierenarts vraagt dan naar het soort voedingsmiddel, de hoeveelheid ervan en het tijdstip waarop je hond het heeft ingenomen. Op basis hiervan geeft de dierenarts een passende behandeling. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus probeer koste wat het kost te voorkomen dat je hond iets schadelijks eet.

Trakteer met mate

Het is belangrijk op te merken dat zelfs kleine hoeveelheden van bepaalde voedingsmiddelen schadelijk zijn voor jouw hond. Als je twijfelt over de veiligheid van een bepaald voedingsmiddel, raadpleeg dan altijd jouw dierenarts voordat je het aan jouw hond geeft.

Door bewust te zijn van wat wel en niet geschikt is voor jouw hond, zorg je ervoor dat ze een gezond en gelukkig leven leiden. Het is altijd het beste om te kiezen voor speciaal samengesteld hondenvoer dat alle voedingsstoffen bevat die jouw hond nodig heeft voor een uitgebalanceerd dieet. Traktaties moeten altijd met mate worden gegeven en mogen nooit een vervanging zijn voor een gezond hoofddieet.

Lees ook het Startpagina artikel over giftige planten voor honden.

Foto’s: Canva

Meer over: