Ga naar de inhoud

Top 10 van meest voorkomende ziektes

In samenwerking met:

Wat zijn de meest voorkomende ziektes in Nederland? Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat mensen deze 10 ziektes het vaakst onder de leden hebben. Met stip op 1: Artrose. Lees hier welke ziektes er nog meer in deze top 10 staan én wat ze inhouden.

1. Artrose: de meest voorkomende ziekte

Artrose is de meest voorkomende ziekte in Nederland. Ongeveer 1,4 miljoen Nederlanders hebben last van artrose in 1 of meerdere gewrichten. Als gevolg van vergrijzing neemt het aantal mensen met deze ziekte naar verwachting alleen maar toe. Deze ziekte ontstaat namelijk meestal wanneer je ouder wordt.

Artrose, een vorm van reuma, is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. Het wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Dat dekt de lading niet helemaal, want bij artrose zijn er nog veel meer dingen aan de hand. Het is daarom lastig om artrose te herkennen. Dit zijn de oorzaken, gevolgen en signalen van artrose. 

2. Diabetes mellitus

Momenteel hebben 1,2 miljoen Nederlanders diabetes. Dit zijn 1 op de 14 Nederlanders. Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren alleen maar toe. Deze ziekte komt voornamelijk voor bij ouderen. Let wel op, dit is niet altijd het geval. Ook jonge kinderen kunnen hier mee te maken hebben.

Als je last hebt van diabetes, houdt je lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht. Dit komt omdat je lichaam dan te weinig van het hormoon insuline heeft, een stofje wat noodzakelijk is voor het regelen van de bloedsuikerspiegel.

3. Gehoorstoornissen

Ook gehoorstoornissen komen veel voor – naar schatting zijn er ruim 1,1 miljoen Nederlanders die last hebben van deze ziekte. Gehoorstoornissen is een breed begrip. Hieronder valt slechthorendheid, gehoorverlies, doofheid en gehoorbeperkingen.

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je hier last van krijgt. Gehoorstoornissen komen voornamelijk voor bij senioren van 70 jaar en ouder. Gelukkig zijn gehoorapparaten tegenwoordig zo klein, dat je ze nauwelijks ziet. 

4. Nek- en rugklachten

In Nederland hebben naar zo’n schatting ruim 2 miljoen Nederlanders te maken met rug- of nekpijn. Opvallend: vrouwen hebben aanzienlijk meer last van hun rug of nek. Een lage rugpijn komt het meest voor. Als je kijkt naar een specifieke rugklacht, hebben mensen het vaakst last van een hernia. Nek- en rugklachten nemen toe met het ouder worden. Mensen van 85 jaar of ouder hebben er in verhouding het meest last van. Vraag je je af waarom deze ziekte niet bovenaan deze lijst staat? Omdat er ‘maar’ 1,1 miljoen Nederlanders met deze klachten naar de dokter zijn gegaan. In dit artikel worden alleen de officiële aantallen meegenomen.

5. Stemmingsstoornissen

Stemmingsstoornissen is een verzamelnaam voor psychische aandoeningen waarbij de gemoedstoestand of emoties ernstig verstoord zijn of niet passen bij de situatie waarin men zich bevindt. Naar schatting hebben ruim 800.000 Nederlanders een stemmingsstoornis. Er zijn verschillende stemmingsstoornissen. Depressie, dysthymie en een bipolaire stoornis zijn de meest bekende.

6. Coronaire hartziekten

Naar schatting hebben 774.000 Nederlanders te maken met een coronaire hartziekte. Een coronaire hartziekte wordt ook wel kransslagaderaandoening genoemd. Er vallen verschillende ziektes en aandoeningen onder het begrip coronaire hartziekten. Denk aan een hartinfarct of slagaderverkalking.
Deze ziekte komt het meest voor bij mannen en ouderen. Dit is een ernstige en vaak levensbedreigende aandoening aan het hart, waardoor de bloedtoevoer naar de hartspier belemmerd wordt.

7. Astma

Je kent vast wel iemand met astma. Dit is een blijvende ontsteking van de longen. Dit kan verschillende klachten veroorzaken. Je wordt benauwd, gaat hoesten of hebt last van een piepende ademhaling. Als dit gebeurt, is er sprake van een astma-aanval. Ongeveer 550.000 Nederlanders hebben momenteel last van astma. Waarom mensen astma krijgen, is nog niet bekend. Wetenschappers en Longfonds zoeken nog naar de oorzaak.

8. Contacteczeem

Ruim 500.000 Nederlanders lijden aan contacteczeem. Als je last hebt van deze ziekte, krijg je uitslag op je huid door contact met bepaalde stoffen. Er zijn 2 soorten: allergisch contacteczeem en irritatief contacteczeem. Als je pech hebt, heb je last van beide soorten tegelijk. Zoals de naam al een beetje verklapt, allergisch contacteczeem ontstaat alleen als je allergisch bent voor de stof. Bij irritatief contacteczeem krijg je eczeem door irritatie. Denk aan contact met kou, water, zeep of afwasmiddelen.

9. COPD

Ongeveer 330.000 Nederlanders hebben last van Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). Dit is een longziekte, waarbij je longen erg beschadigd zijn. Hierdoor heb je minder zuurstof en is het moeilijker om te ademen. Het gevolg hiervan is het hebben van minder energie. Zo kunnen normale dingen als traplopen en boodschappen doen een enorme opgave zijn. De ziekte komt vaker bij mannen voor.

10. Osteoporose

In Nederland zijn er ongeveer 800.000 mensen die last hebben van de ziekte osteoporose. Als je te maken hebt met deze ziekte, heb je poreuze oftewel zwakke botten. Dit is een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt. Osteoporose wordt vaak ook botontkalking genoemd. 

10 andere veel voorkomende ziektes  

  1. Constitutioneel eczeem
  2. Hartritmestoornissen
  3. Beroerte
  4. Migraine
  5. Hartfalen
  6. Reumatoïde artritis
  7. Angststoornissen
  8. Aandachtsstoornissen
  9. Borstkanker
  10. Epilepsie

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

In samenwerking met:

Meer over: