Ga naar de inhoud

Meest gestolen auto’s: met deze merken moet je oppassen

autodief

Heb je een Toyota RAV4 of een Volkswagen Polo, wees dan blij dat deze nog voor je deur staat. Deze 2 modellen zijn namelijk het populairst onder autodieven. Lees in dit artikel welke auto’s het meest worden gestolen.

De RAV4 heeft voor het tweede jaar op rij de twijfelachtige eer de keuzelijst aan te voeren, met 612 gestolen exemplaren. De Volkswagen Polo volgt op de voet als nummer 2 met in totaal 312 auto’s. Vorig jaar werden in totaal 5.844 auto’s gestolen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Dat betekent een daling van 8,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Top 10 van meest gestolen auto’s

Toyota is zelfs het meest geliefde merk onder autodieven. Er komen maar liefst 3 modellen van dit merk voor in de Top 10 van meest gestolen auto’s. Die ziet er als volgt uit: 

1.  Toyota RAV4 (612)

2.  Volkswagen Polo (312)

3.  Toyota C-HR (284)

4.  Volkswagen Golf (264)

5.   Fiat 500 (170)

6.   BMW 3-serie (97)

7.   Ford Focus (95)

8.   Ford Fiësta (94)

9.   Toyota Aygo (90)

10. Opel Corsa (89)

Veel Toyota’s en Polo’s op de weg

De koppositie wordt de laatste jaren wisselend ingenomen door de Volkswagen Polo of Golf en de de RAV4. Dat Volkswagen en Toyota vaak hoog eindigen op de LIV-lijst heeft te maken met het simpele gegeven dat er heel veel van deze modellen worden verkocht. Dat maakt de kans op diefstal groter.

Meer dan de helft teruggevonden

Meer dan de helft – 61% – van de vorig jaar gestolen auto’s is weer teruggevonden. Dat is het hoogste terugvindpercentage in de afgelopen 10 jaar. Ook worden gestolen voertuigen tegenwoordig sneller teruggevonden. Opvallend in de LIV-cijfers is dat de Opel Corsa het vaakst wordt teruggevonden: 64%. 

Dat gestolen auto’s niet altijd even netjes weer worden teruggevonden, laat onderstaande video zien. Tekst gaat onder de video verder >>

Oudere personenauto’s in trek bij autodieven

Oudere personenauto’s blijven de favoriete buit van autodieven. De meeste gestolen auto’s (29%) hebben een leeftijd die ligt tussen de 3 en 5 jaar. Nieuwe auto’s – tot 3 jaar – zijn het minst populair. In deze categorie daalde het aantal diefstallen vorig jaar met 4 procent. Er is ook een daling van 6 procent bij modellen ouder dan 20 jaar.

Keyless entry een boosdoener

Er zijn verschillende manieren waarop autodieven te werk gaan. Keyless entry, waarbij je de sleutel die in je zak kunt houden, wordt als grootste boosdoener gezien van de diefstallen gezien. Deze sleutel is namelijk eenvoudig te hacken en wordt in steeds meer modellen als optie aangeboden.

Autodieven speuren met drones naar dure auto’s

Autodieven maken steeds meer gebruik van drones. Die worden vooral ingezet om de dure modellen mee op te sporen. Dronegebruikers hebben het hoofdzakelijk gemunt op de kostbare accessoires die in de auto’s zijn geïnstalleerd.  

Ben je verzekerd voor autodiefstal?

Of je verzekerd bent tegen diefstal, hangt af van de dekking die je hebt afgesloten. Met een beperkt of volledig casco autoverzekering krijg je de schade als gevolg van autodiefstal vergoed. Met een WA-verzekering is de opgelopen schade voor je eigen rekening.

Bronnen: LIV, ANWB
Foto: Elmar Kubisch by Canva

Meer over: