Kwaaltjes, ze zijn er in vele variaties; van onschuldige soorten tot langdurige aandoeningen. Een verkoudheid is een vervelende en veelvoorkomende kwaal. Er zijn kwalen die minder voorkomen en nog veel vervelender zijn. Wat dacht je van een blauwe huid of overal haar? Van deze bijzondere kwalen hadden wij nog nooit gehoord.
Na het lezen van dit artikel zijn de standaard ongemakken in eens wat minder ongemakkelijk.
1. Door Pica heb je de drang om niet eetbare producten te eten
Bij de zeldzame eetstoornis Pica voel je de drang om producten te consumeren die normaliter niet als eetbaar gelden. Je gelooft het bijna niet; schuursponsjes, papier, batterijen, rauw vlees of zelfs haar staat er op het menu. Deze eetstoornis leidt vaak tot serieuze problemen, doordat er vergiftiging optreedt of de darmen het ‘voedsel’ niet kunnen verteren. Waar deze kwaal vandaan komt is niet bekend. Wel gaat Pica vaak gepaard met een ontwikkelings- of psychische stoornis.
2. Door AHS heeft je hand een eigen wil
Het alien-handsyndroom (AHS) is een neurologische aandoening, waarbij je hand een eigen wil heeft en er geen controle meer over je hand is. Je voelt je hand nog wel, maar ziet die niet meer als eigen lichaamsdeel. Deze aandoening komt vooral voor als iemand een hersenbeschadiging heeft opgelopen. Tegen deze aandoening is niets te doen. Het enige wat helpt is ervoor te zorgen dat de hand bezig is. Dat kan al door continu een voorwerp vast te houden.
3. Door het Alice in Wonderland syndroom wordt alles kleiner
Vind je het lastig om de ware grootte van objecten vast te stellen en zie je objecten in je omgeving regelmatig veranderen van formaat? Mensen met het Alice in Wonderland syndroom zien objecten bij vlagen ineens veel kleiner dan ze werkelijk zijn, net als in een droom of een sprookje. Voor deze mensen is het de realiteit. Dit komt doordat de hersenen het beeld – dat via de ogen binnenkomt – verkeerd vertalen. Dit gebeurt voornamelijk bij slecht zicht of tijdens migraine.
4. Als je last hebt van het weerwolvensyndroom heb je overal haar
Heb je extreem veel haargroei over je hele lichaam? En dan bedoelen we niet je harige borst, maar extreme haargroei op je hele lichaam. Mensen met hypertrichosis, oftewel het weerwolvensyndroom, hebben hier last van. De genetische afwijking is bijzonder zeldzaam, wereldwijd zijn er maar enkele families waarin het weerwolvensyndroom voorkomt.
5. Door de olifantsziekte nemen je ledematen enorme proporties aan
Als je last hebt van lymfatische filariasis worden ledematen zo groot, dat ze veel weg hebben van het lijf van een olifant. Daarom wordt deze bijzondere aandoening ook wel de olifantsziekte genoemd. Bij deze kwaal zijn één of meerdere lichaamsdelen opgezwollen en de huid hieromheen wordt ruwer. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasitaire worm, die door muggenbeten in het lichaam van mensen kan komen.
6. Door de smurfenziekte is je huid blauw
Vind je je huid grauw, ruw of een beetje dof? Het kan nog veel erger! Als je last hebt van de smurfenziekte, is je huid blauw. Doordat het lichaam voortdurend te weinig zuurstof in het bloed heeft, kleurt de huid blauw. Deze aandoening is een zeer zeldzame erfelijke afwijking en krijg je alleen als beide ouders drager zijn. Tegenwoordig is deze kwaal goed te behandelen.
7. Door Aboulomania ervaar je extreme besluiteloosheid
Vind je het lastig om te kiezen wat je vanavond wil eten of sta je lange tijd voor je kledingkast? Met aboulomania lijd je aan extreme besluiteloosheid, wanneer een situatie van besluitvorming zich voordoet. Zelfs de meest eenvoudige beslissing – wel of geen mayonaise bij je patat – kan tot intense stressgevoelens leiden. Na verloop van tijd kan zelfs een depressies en sociaal isolement een gevolg zijn.
8. Constant jeuk door Morgellons disease
Heb je altijd jeuk of heb je constant het gevoel dat er tientallen beestjes onder je huid kriebelen? Mensen die last hebben van het Morgellons disease hebben altijd last van – denkbeeldige – jeuk. Naast de jeuk hebben zij last van gewrichtspijn en vermoeidheid. Patiënten hebben het gevoel dat er beestjes of ‘vezels’ onder hun huid zitten, die er proberen uit te komen. Door het overmatig krabben kunnen er huidzweren ontstaan.
9. Door het Harlequin Ichthyosis word je geboren met schubben
Ichthyosis is de naam van een genetische aandoening, waarbij baby’s worden geboren met een geruite, schubachtige huid. De huid van iemand met ichthyosis is droog en schilferig. Het bovenste deel van de huid is dikker dan normaal en laat op sommige plekken los. Deze aandoening is niet ongevaarlijk, want de meeste patiënten overlijden al snel na de geboorte aan de gevolgen van infecties of het tekort aan vocht.
10. Met Capgraswaan heb je het waanidee van dubbelgangers
Dacht je vroeger wel eens dat je geadopteerd was? Of had je gewoon lichte twijfel over de identiteit van je ouders? Er zijn mensen die hier zo sterk van overtuigd zijn, zonder hier enige aanleiding voor te hebben. Met de aandoening Capgraswaan heb je het waandenkbeeld dat je vrienden of familie zijn vervangen door robots, pleegouders of bedriegers. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door een beschadiging aan de hersenen of is te linken aan dementie of schizofrenie.
11. Bij Autofagie eet je eigen lichaamsdelen op
Autofagie is zelf-kannibalisme, waarbij er een onweerstaanbare drang tot het eten van of bijten in het eigen lichaam ontstaat. In deze vorm van kannibalisme is er geen behoefte aan het consumeren van een ander lichaam. Het vreemde is dat zelfs na de daad, er geen spijt of zelfverwijt onstaat. Klinkt dit raar? Toch komt deze stoornis niet geheel onbekend voor, want het bijten van nagels is een milde vorm van Autofagie.
12. Door het visgeursyndroom stink je constant naar rotte vis
Trimethylaminuria, beter bekend als het visgeursyndroom, is een genetische ziekte. Patiënten met deze aandoening hebben namelijk een hele nare lichaamsgeur, die wordt vergeleken met rotte vis. Terwijl iedereen denkt dat je je niet goed wast of net een maaltijd hebt genuttigd, is er iets anders aan de hand. Een niet functionerend gen zorgt ervoor dat er te weinig proteïne wordt geproduceerd, waardoor Trimethylamine zich ophoopt in het lichaam. Omdat het lichaam te weinig proteïne heeft om dit af te breken, ontstaat er een karakteristieke vislucht. Je kunt hier helaas niets tegen doen. Wel kan een aangepast voedingspatroon helpen om de lucht te verminderen.
Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.
Lees ook
- Deze kwalen zijn allemaal erg zeldzaam. Zweetvoeten komen wèl veel vaker voor. In dit artikel lees je hoe je stinkvoeten kunt voorkomen en wat je tegen het stinken kan doen.
- Ongewenste haargroei is niet zo bijzonder als bovenstaande kwalen, het kan wel heel vervelend zijn. Met deze tips kom je ervan af.