Ga naar de inhoud

Meer werken én meer zorgen, de druk op ons wordt te groot

Druk te groot

De druk op ons Nederlanders wordt te groot. Er wordt te veel van ons verwacht. We moeten meer gaan werken én we moeten meer als mantelzorger aan de gang. Deze conclusie trekt het Social en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Sociale en Culturele Ontwikkelingen.

De meesten van ons zeggen in datzelfde rapport dat het behoorlijk goed met ze gaat en geven hun leven een ruime voldoende. Een grote meerderheid – 76 procent – voelt zich verbonden met de Nederlandse samenleving en maar liefst 83 procent voelt zich er lekker in thuis. 

Tijd nodig om op adem te komen

Toch zijn er zorgen. Dat komt omdat er nu al het nodige van ons wordt verwacht en de kans groot is dat het alleen maar meer wordt. Meer werken, meer mantelzorg en meer actie om de samenleving draaiend te houden. In Den Haag roept het ene ministerie (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de mensen op om meer uren op de werkvloer door te brengen terwijl  het andere zegt dat we meer mantelzorg moeten verlenen. Terwijl de mantelzorger vaak ook een baan en een gezin heeft en tijd nodig heeft om in zijn vrije tijd even op adem te komen.

Niet meer te doen

Het is volgens het SCP voor sommigen niet meer te doen. Mensen lopen vast want er zit maar 24 uur in een dag. Inmiddels zijn er 1,3 miljoen mensen met burn-out achtige klachten. En 1 op de 6 zegt het moeilijk te vinden om zichzelf te redden. Niet alleen economisch maar ook op sociaal gebied en qua gezondheid. Naast werk en gezondheid maken we ons ook zorgen over de verdeeldheid – polarisatie – in Nederland. Dat speelt met name op politiek niveau in de media. 

Kinderen en kleinkinderen

Het SCP zegt geen bewijs te hebben dat het vertrouwen tussen mensen minder wordt. Vertrouwen in Den Haag is daarentegen laag. Iets meer dan de helft van ons vertrouwt het kabinet. Het is tijd dat antwoord wordt gevonden op enkele belangrijke vragen zoals: hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen in de samenleving en hoe verbeteren we de kwaliteit van ons leven. “Daarbij moeten we ons realiseren dat onze kinderen en kleinkinderen het niet automatisch beter krijgen dan wij.” 

Meer over: