Ga naar de inhoud

Vermindert een mediterraan dieet het risico op dementie?

blog-startpagina-medeteriaan-dieet-dementie-verminderen

Uit onderzoek blijkt dat een mediterraan dieet bestaande uit noten, zeevruchten, volle granen en groenten het risico op dementie bijna met een kwart kan verminderen. De uitkomst van dit onderzoek is veelbelovend. Lees hier meer over de resultaten en ontdek overheerlijke mediterrane recepten.

Resultaten onderzoek naar dementie en voeding

Wetenschappers van de Universiteit van Exeter hebben de medische- en leefstijlgegevens van meer dan 60.000 Britten uit de Biobank geanalyseerd. Deze online database bevat informatie van meer dan een half miljoen Britten. Ze hebben het aantal gevallen van dementie vergeleken tussen de groep die strikt een mediterraan dieet volgt en de groep die dit niet doet.

Grootschalig onderzoek

Gedurende bijna 10 jaar werden 882 gevallen van dementie vastgesteld in de totale groep. Echter, de groep die het mediterrane dieet volgde, had een 23 procent lager risico dan de groep die een ander dieet volgde. De onderzoekers concluderen daarom dat het eten van veel groenten, fruit, noten, granen, vis en olijfolie een ‘beschermend effect’ lijkt te hebben tegen dementie, zelfs als iemand genetisch belast is. Volgens Jaap Seidell, hoogleraar Voeding aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zijn de uitkomsten van het Britse onderzoek geen verrassing. “Er is al decennialang onderzoek gedaan naar het mediterrane dieet”, zegt hij. Hij wijst bijvoorbeeld naar een groot Spaans onderzoek waarbij de helft van de deelnemers op een mediterraan dieet werd gezet en de andere helft niet. De groep die het dieet volgde, had een langere levensduur, minder last van overgewicht, hart- en vaatziektes en dementie.

Resultaten komen voor onderzoekers niet als een verrassing

Het is logisch dat mensen die mediterraans eten minder vaak last hebben van dementie, vooral vasculaire dementie, die wordt geassocieerd met vaatziekten, zegt Seidell. “De doorbloeding in het lichaam en in de hersenen verslechtert daardoor. Hoewel de onderzoekers hebben geprobeerd om de verschillen te corrigeren, hebben critici van het Britse onderzoek aangegeven dat de groep die het mediterrane dieet volgt in het algemeen een gezondere levensstijl heeft. “Gezonde voeding is zeker in Engeland niet goedkoop. Britten die mediterraans eten zijn vaak hoogopgeleid en lichamelijk actiever”, aldus Seidell.

Volgens de hoogleraar is voeding een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. “Dit is ook te zien aan de mensen rondom de Middellandse Zee. Ze zijn fysiek actiever, gaan op tijd naar bed, hebben minder stress en hebben veel sociale contacten. Toch blijkt uit studies, zoals het Spaanse onderzoek, dat een mediterraan dieet ook een verschil maakt wanneer mensen dezelfde opleiding, achtergrond en levensstijl hebben.”

Iedereen kan mediterrane voeding nuttigen

Seidell benadrukt dat het eten van mediterrane voeding niet alleen is weggelegd voor mensen met een hoog inkomen, zelfs met de huidige inflatie. “Je hoeft niet alleen maar verse groenten en fruit te kopen in de supermarkt. Groenten uit de diepvries, een blik of een pot zijn ook gezond. Kies voor volkoren koolhydraten en koop goedkopere vis”, legt hij uit. “Noten kunnen duur zijn, maar een handje per dag is al voldoende. Het gaat er eigenlijk om wat je niet eet of drinkt: geen suikerhoudende dranken, weinig tot geen dierlijke producten en zo min mogelijk bewerkt voedsel.” En wat betreft het drinken van wijn tijdens het eten, is dat bevorderlijk? “Natuurlijk drink je alcohol niet voor je gezondheid. Hou het, net als de Italianen, bij 1 glas wijn tijdens het eten.”

Wat is de mediterrane keuken?

De mediterrane keuken is een eetstijl die voornamelijk voorkomt in landen die grenzen aan de Middellandse Zee, zoals Griekenland, Italië, Spanje, Frankrijk, Marokko en Libanon. Deze keuken is gebaseerd op het gebruik van verse, lokale en seizoensgebonden ingrediënten, zoals groenten, fruit, vis, olijfolie, noten en volkoren granen. Kruiden en specerijen, zoals basilicum, oregano, tijm, knoflook en rozemarijn, worden vaak gebruikt om smaak toe te voegen aan gerechten. De mediterrane keuken staat bekend om zijn gezonde voedingsstoffen en is rijk aan onverzadigde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Typische mediterrane gerechten zijn bijvoorbeeld salades met verse groenten en olijfolie, gegrilde vis met citroen en kruiden, hummus, falafel en tabouleh uit het Midden-Oosten, paella uit Spanje, pasta’s en pizza’s uit Italië, en ratatouille en bouillabaisse uit Frankrijk.

5 heerlijke recepten uit de mediterrane keuken

  1. Griekse salade: Snijd een komkommer, tomaten, rode ui en feta in blokjes en meng ze met olijven en olijfolie. Breng op smaak met wat citroensap, zout en peper.
  2. Pasta met pesto en zongedroogde tomaten: Kook pasta al dente en giet af. Roer er vervolgens pesto doorheen en voeg wat gehakte zongedroogde tomaten toe.
  3. Gegrilde zalm met kruiden: Bestrijk zalmfilets met olijfolie en bestrooi met gehakte knoflook, verse tijm, oregano, zout en peper. Grill de zalm vervolgens tot hij gaar is.
  4. Tzatziki dip: Rasp een komkommer en knijp het vocht eruit. Meng de geraspte komkommer met Griekse yoghurt, gehakte knoflook, fijngehakte dille en een scheutje olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Paella: Fruit ui, knoflook en paprika in een paellapan met olijfolie. Voeg vervolgens saffraan, rijst en bouillon toe en kook tot de rijst gaar is. Voeg als laatste stukjes kip, garnalen en mosselen toe en laat het geheel nog even sudderen. Garneer met wat gehakte peterselie en citroenpartjes.

Meer over: