Ga naar de inhoud

Medische zorg in het buitenland: het belang van een adequate verzekering

medische-zorg-buitenland

Het aantal Nederlanders dat te maken krijgt met problematische zorgkosten in het buitenland neemt gestaag toe, met sommigen die zelfs gedwongen worden hun bezittingen te verkopen om de rekeningen te kunnen betalen. Verzekeraars waarschuwen dan ook dat het van groot belang is om vóór vertrek te controleren of medische kosten gedekt zijn.

In dit artikel bekijken we de redenen waarom een goede verzekering voor medische zorg in het buitenland essentieel is en benadrukken we de verschillende soorten verzekeringen die beschikbaar zijn voor reizigers. Daarnaast delen we interessante feiten over de uitdagingen waar reizigers mee te maken kunnen krijgen en waarom een verzekering hen behoedt voor onvoorziene financiële lasten.

Veel Nederlanders zijn niet (voldoende) verzekerd

Het is niet ongewoon dat zorg- en reisverzekeraars wekelijks meerdere gevallen tegenkomen van Nederlanders die medische hulp in het buitenland nodig hebben, maar onvoldoende verzekerd zijn. De kosten die zij zelf moeten betalen, kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s, zo niet meer. Monique Buunk, woordvoerder bij zorgverzekeraar CZ, geeft aan dat er schrijnende gevallen zijn waarbij mensen zelfs hun huis moeten verkopen om de rekeningen te kunnen voldoen.

Waarom een goede zorgverzekering van essentieel belang is

Een goede verzekering in het buitenland is van essentieel belang omdat het je beschermt tegen onverwachte medische kosten en andere financiële risico’s tijdens je reis. In veel landen zijn zorgkosten aanzienlijk hoger dan in Nederland, en zonder een adequate verzekering lopen deze kosten al snel op. Met grote financiële gevolgen. Een ziekte of ongeval op vakantie kan leiden tot hoge ziekenhuiskosten, medisch transport of zelfs repatriëring. Met een goede verzekering geniet je met een gerust hart van je vakantie, wetende dat je gedekt bent in het geval van een onverwachte gebeurtenis.

Medische zorg is in veel landen hoger

Hoewel het basispakket van de zorgverzekering tot het Nederlandse tarief vergoedt, zijn de zorgkosten in veel landen aanzienlijk hoger. In de Verenigde Staten betalen patiënten bijvoorbeeld 5 keer zoveel voor een behandeling. In landen zoals Turkije, Spanje of Oostenrijk liggen met name de tarieven in privéklinieken hoger. Victor Geskes, directeur van de ANWB Alarmcentrale, stelt dat alle zorg rondom de Middellandse Zee gericht is op privéklinieken en dat men niet altijd controle heeft over de keuze van de zorginstelling. Collega Marc Putman voegt eraan toe dat sommige mensen zelfs hun huis moeten verkopen of een 2e hypotheek moeten afsluiten, maar dat zelfs dat soms niet voldoende is om alle kosten te dekken.

Aanvullende zorgverzekering of reisverzekering

Om volledige vergoeding te krijgen voor medische zorg in het buitenland, is een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering met dekking voor medische kosten vereist. Verzekeraars merken echter op dat niet iedereen zich goed verzekerd op reis begeeft. Dit gebeurt vaak per ongeluk, waarbij mensen bijvoorbeeld ten onrechte aannemen dat de zorgverzekering alle kosten dekt, een Europese dekking hebben in plaats van werelddekking, of gewond raken bij activiteiten zoals paragliden, waarvoor een aparte verzekering vereist is.

Wat voor verzekering moet je kiezen?

Er zijn verschillende soorten buitenlandse vakantieverzekeringen waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je specifieke behoeften en reisplannen. Een reisverzekering is een veelvoorkomende keuze en biedt dekking voor verlies van bagage, reisonderbrekingen, annuleringen en aansprakelijkheid. Een aanvullende zorgverzekering is van belang om medische kosten in het buitenland te dekken die niet door je basiszorgverzekering worden vergoed. Daarnaast zijn er specifieke verzekeringen voor avontuurlijke activiteiten, zoals bergbeklimmen of duiken, die extra dekking bieden voor risicovolle sporten.

Het beste type verzekering voor jou hangt af van factoren zoals je reisbestemming, duur van de reis, activiteiten die je plant te ondernemen en je persoonlijke voorkeuren. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden en dekkingen van verschillende verzekeraars te vergelijken om de verzekering te kiezen die het beste aansluit bij jouw behoeften. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de hoogte van de dekking, eventuele uitsluitingen en het proces voor het indienen van claims.

Medische zorg in Spanje en Turkije goedkoper? Nee!

Christine Rompa van zorgverzekeraar Zilveren Kruis benadrukt dat veel mensen ten onrechte denken dat de zorg in landen als Spanje of Turkije niet zo duur is, terwijl dat niet het geval is. Bovendien zien we dat mensen in Nederland vaak alleen een basisverzekering hebben omdat ze nog nooit iets hebben gehad, of dat ze ervoor kiezen om de aanvullende verzekering op te zeggen omdat ze er geen gebruik van maken.

Een ongelukje gebeurt sneller dan je denkt

Verzekeraars waarschuwen dat zelfs tijdens een vakantie een ‘simpele; aandoening zoals een blindedarmontsteking kan ontstaan, men kan uitglijden bij het zwembad of een kind het RS-virus kan oplopen. Daarnaast kan de behandeling in het buitenland anders verlopen dan men gewend is in Nederland. Victor Geskes wijst erop dat in sommige landen mensen die door de zon zijn verbrand direct naar het ziekenhuis worden gestuurd en op de hartbewaking belanden, terwijl een eenvoudig recept voldoende zou zijn.

Repatriëring kost zo 10.000 euro

“Bovendien zijn de kosten voor repatriëring naar Nederland aanzienlijk hoog zijn. Het kost al snel tienduizenden euro’s om met een AirAmbulance terug naar huis te vliegen, waarbij soms meerdere vliegtuigstoelen nodig zijn voor liggend vervoer. Vooral tijdens het hoogseizoen kunnen duizenden euro’s aan extra stoelen worden betaald, wat voor veel mensen een bron van zorg en financiële lasten kan zijn”, aldus Viola Boomman, manager personenhulpverlening bij ANWB Alarmcentrale.

Bronnen: AD, ANWB, Zilveren Kruis

Meer over: