Veel medisch specialisten opereren momenteel binnen ziekenhuizen als zelfstandigen binnen zogenaamde maatschappen. Dit systeem biedt specialisten meer vrijheid en vaak een hoger inkomen dan een regulier dienstverband. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat alle medisch specialisten in loondienst gaan werken.
Redenen voor verandering
De Kamerleden benadrukken dat een loondienstverband bijdraagt aan duidelijkere verantwoordelijkheden en betere integratie binnen ziekenhuisorganisaties. Ze hopen ook dat het patiëntenzorg ten goede komt.
Lees ook: Ziekenhuizen voeren te weinig complexe ingrepen uit.
De tekst gaat onder de video verder >>
Breng alle medisch specialisten in loondienst met het ministerssalaris als maximum. Het levert een half miljard euro op dat we goed kunnen gebruiken om de lonen van verpleegkundigen te verhogen! pic.twitter.com/Lqcxv2iNCa
— Maarten Hijink (@MaartenHijink) November 28, 2019
Reacties vanuit de medische wereld
Er heerst verdeeldheid onder medisch specialisten over het voorstel. Sommigen zien voordelen in vaste diensten, maar anderen maken zich zorgen dat ze hierdoor minder zelfstandigheid en inkomsten zullen hebben.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Voorstel aangenomen!
— Jimmy Dijk (@jimmydijk) November 5, 2024
Medisch specialisten in loondienst.
De zorg is geen markt. Stop de hoge salarissen door perverse prikkels. Zorggeld kan zo beter besteed worden.
Minister Agema moet nu snel aan de slag.https://t.co/TUIX4812Fx pic.twitter.com/GuKYQOXRk6
Politieke discussie en tegenstand
De politieke discussie rond de loondienst voor medisch specialisten is al jaren aan de gang, met partijen zoals GroenLinks-PvdA, SP, D66 en CDA als sterke voorstanders. Zij stellen dat een loondienstverband zou leiden tot minder financiële prikkels en meer controle op zorgkosten.
Lees ook: Onnodige operaties leveren ziekenhuizen miljarden op.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
De Tweede Kamer wil dat alle medisch specialisten in loondienst gaan. Die terugkerende discussie leidt tot onbegrip bij de specialisten zelf: „Laten we met elkaar de échte problemen in de zorg aanpakken.” https://t.co/i8n08A0As4
— NRC (@nrc) November 5, 2024
Echter, deze verandering stuit op tegenstand van de beroepsvereniging van medisch specialisten, die bezorgd zijn over de impact op ondernemerschap en innovatie in hun vakgebied. Zij vrezen dat verplichte loondienst nieuwe problemen creëert zonder de huidige problemen in de zorg daadwerkelijk op te lossen.
Lees ook: Betaald parkeren bij ziekenhuizen straks onbetaalbaar.
Dat het al langer speelt laat de onderstaande video zien. Lees daarna verder >>
Toekomstperspectieven en financieel plaatje
De transitie naar loondienst is geen eenvoudige taak, aangezien het aanzienlijke financiële consequenties met zich meebrengt. Gezondheidseconomen zoals Xander Koolman benadrukken de hoge kosten van de overgang, mede door de noodzaak specialisten uit te kopen. De regering overweegt daarom een ingroei-model, waarin nieuwe medisch specialisten geleidelijk aan in loondienstverband komen. Deze benadering vergt minimale beleidsaanpassingen en kan mogelijk de financiële belasting verminderen, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan een lange termijn oplossing voor de beheersing van zorgkosten en verbetering van patiëntenzorg.
Bron: De Telegraaf.