Ga naar de inhoud

Mediastorm na debat.’Is Jiskefet terug op tv?’

Jongeren debat NOS op 3 non-binair Thierry Bauder Rob Jetten Jiskefet

Na het jongerendebat van het NOS op 3 Verkiezingsprogramma was een discussie te zien tussen Thierry Baudet (FvD) en Rob Jetten (D66) over de rechten van LHBTIQ-ers. Nadat student en vragensteller Bram Wissink zich in het debat voorstelde als ‘hen’ – geen man en geen vrouw – raakte Baudet een gevoelige snaar. Een mediastorm barstte los op de socials.

Jongerendebat bij NOS op 3 met student Bram gaat viraal

Een debat tussen jongeren, Thierry Baudet (FvD) en Rob Jetten (D66) zorgde afgelopen week voor veel discussies. NOS op 3 verzorgde het debat. Hier gingen 6 jongeren in gesprek met de lijsttrekkers over onderwerpen zoals wonen en onderwijs. Later volgde een open vragenronde, waarvan sommige fragmenten nu op sociale media veel negatieve aandacht krijgen.

Thierry Baudet: ‘Wat is non-binair?’

Een opvallende discussie ontstond tussen Baudet en de non-binaire Bram Wissink (24). Wissink sprak over haatreacties en doodsbedreigingen op sociale media en vroeg of FvD zich verantwoordelijk voelde voor deze reacties. Dit leidde tot een ongemakkelijk gesprek. Baudet leek niet te weten wat non-binair is en vroeg zich af of Bram nu een man of vrouw is. Rob Jetten nam het op voor Bram en bekritiseerde Baudets houding.

Een andere jongere, Stefan, stelde Baudet vragen over LHBTIQ+-kwesties, wat leidde tot een debat over genderidentiteit en seksualiteit. Jetten benadrukte het belang van gelijke rechten en non-discriminatie voor alle Nederlanders, ongeacht hun seksuele geaardheid. Dit debat gaat nu viraal op sociale media.

Zijn grappen over identiteit nu een taboe geworden?

De wereld om ons heen is constant in beweging en lijkt steeds sneller te veranderen. Het is voor sommigen zelfs behoorlijk verwarrend. Want wie kende 30 jaar geleden de term ‘non-binair’? En nog geen 20 jaar geleden werden nog te pas en te ompas grappen over homo’s. Maar ook over bommoeders, blonde vrouwen en gastarbeiders. Daarnaast werd in de tijd van programma’s zoals Jiskefet (1990 – 2005) dagelijks satire gemaakt op de nationale televisie rondom geaardheid, minderheden, etc.

Dit lijkt nu meer en meer een taboe. En steeds meer mensen vinden grappen over geloof, nationaliteit of de LHBTIQ-gemeenschap niet meer van deze tijd. Net als Zwarte Piet, of Ushi en Van Dijk. Men vindt het discriminatie: gendergrappen dragen bij aan een negatief klimaat waarin mensen zoals Bram Wissink zich niet geaccepteerd en bedreigd voelen.

Op X (voorheen Twitter) lijkt niemand zich hier wat aan te trekken en is de hashtag (#) Brammetje trending. Je ziet de meest uiteenlopende satire voorbijkomen. Een kleine greep uit de reacties:

Was dit een nieuwe aflevering van Jiskefet?

Er waren meer reacties (zoals hierboven van Lena) te lezen op de socials. Mensen dachten in een aflevering van Jiskefet te zijn beland. En ‘Jiskefet moet terug op de buis’, wordt er nu ook geroepen. Als het aan Jiskefet-acteur Michiel Romeyn ligt gaat dit ook gebeuren. De acteur deelde zijn ambitie voor de terugkeer op de tv onlangs met de Amsterdamse televisiezender AT5. Tijdens de uitzending liet hij weten dat zijn aspiraties voortkomen uit de weerzin tegen de ‘vertrutting’ van de nationale tv.

Vind jij dat het entertainmentprogramma Jiskefet terug mag komen op de buis?

Bekijk hieronder de aflevering: De Dames – Brood voor de homo’s van Jiskefet en oordeel zelf >>

Bekijk ook Michiel Romeyn in gesprek met Kemal Rijken bij Gesprek aan de Amstel >>

Bron: Metro Nieuws, AT5-Salto, Kantinepraat, X.

Meer over: