Ga naar de inhoud

Medewerkers Schiphol bezorgd over werkdruk tijdens zomervakantie

Werkdruk schiphol door zomervakantie

Medewerkers van Schiphol maken zich ernstig zorgen over de aankomende zomerdrukte vanwege een aanzienlijk personeelstekort. Uit een recente enquête van de FNV onder 427 medewerkers, blijkt dat 88 procent van de werknemers zich zorgen maakt over de drukte die deze zomer wordt verwacht.

Personeelstekort zorgt voor meer werkdruk en ziekteverzuim

Schiphol kampt al geruime tijd met een groot gebrek aan personeel. De vakbond waarschuwt voor de verhoogde werkdruk, het hoge ziekteverzuim en de mogelijke veiligheidsrisico’s.

Chiyo Blumming, een beveiliger op Schiphol en FNV-lid, vertelt aan de NOS dat de werknemers dagelijks e-mails ontvangen met verzoeken om extra diensten te draaien. Zelf heeft Blumming zelfs mails gehad waarin VVV-bonnen zijn aangeboden als extra stimulans.

Ondanks dat ze haar werk leuk vindt, ervaart ze de werkdruk als zeer hoog. Vooral het inleveren van pauzes en toiletbezoeken zijn problematisch. Dit zorgt voor een hoop stress en hoge werkdruk onder het personeel.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Vakbonden waarschuwen voor sneeuwbaleffect

FNV-bestuurder Jaap de Bie uit zijn zorgen over de oplopende werkdruk. Hij vreest dat als de situatie verder escaleert, het aantal werknemers dat uitvalt door ziekte zal toenemen. Dit zorgt voor een sneeuwbaleffect waarin de werklast bij nog minder werknemers komt te liggen, waardoor de druk nog verder stijgt. Het echte hoogseizoen moet nog beginnen, en de vakbond waarschuwt voor de risico’s die dit met zich meebrengt.

Terugblik op 2 jaar geleden

2 jaar geleden stonden er lange rijen van passagiers buiten de vertrekhallen vanwege een tekort aan beveiligers en bagage-afhandelaars. Duizenden reizigers misten toen hun vlucht. Ook Bagage-afhandelaar Tony Roomeijer, tevens FNV-lid, gaf in een interview met de NOS aan dat de situatie momenteel net onder controle is, maar dat er al gaten in het rooster zitten. Volgens hem leiden verdere problemen onvermijdelijk tot vertragingen.

Ondanks dat de salarissen dit jaar met 19 procent zijn gestegen zijn de medewerkers ontevreden. De kosten van levensonderhoud zijn gestegen en het werk wordt niet meer beloond zoals vroeger. Dit demotiveert nieuwe medewerkers om op Schiphol te komen werken, waardoor het huidige personeel met nog meer werkdruk kampt.

Tip: Reserveer een tijdslot en vlieg soepel door de securitycontrole,

Herstel van de coronacrisis

De coronacrisis heeft een blijvende impact op de luchtvaartsector. Tijdens corona verminderde het vliegverkeer drastisch, wat leidde tot een nodige inkrimping van het personeelsbestand. Ondanks een significant herstel sinds begin 2022, zorgde het hoge tempo van dit herstel ervoor dat er een blijvend tekort aan personeel is.

Dit tekort treft niet alleen beveiligers en afhandelaars, het strekt zich ook uit tot de luchtverkeersleiding. Dit alles leidt tot een complex samenspel van vertragingen, inefficiënties, en verhoogde werkdruk op verschillende fronten binnen de luchthavenoperatie. In het bijzonder tijdens de zomerdrukte door de vakantiedrukte.

Vlieg je deze vakantie vanaf Schiphol, bekijk hier de tips voor je reis >>

Bronnen: Schiphol, NOS.

Meer over: