Ga naar de inhoud

Felle kritiek op Máxima als pleitbezorger van digitale munt CBDC

Máxima WEF CBDC

Koningin Máxima bracht recent een bezoek aan Davos om aandacht te vragen voor de invoering van een digitale valuta en ID, een Central Bank Digital Currency (CBDC). En daar kwam felle kritiek op, zoals over de munt: “Die is in strijd met de grondwet” en over Máxima zelf: “Dit is de zoveelste middelvinger naar de burger van Nederland”.

Maar wat houdt een CBDC nu eigenlijk in en waarom is er zoveel kritiek op de Koninklijke pleitbezorger? Je leest en bekijkt het in dit artikel.

Koningin Máxima bij Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos

Foto: RVD.

Koningin Máxima bracht vorige week, voor de jaarlijkse bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum (WEF), een bezoek aan Davos (Zwitserland). Ze vervulde hierbij haar rol als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Tijdens dit bezoek stonden het belang van digitale financiële diensten en digitale inclusie centraal.

Kwetsbare mensen en mensen met lage inkomens

Het doel is met name om kwetsbare mensen kansen te bieden op economische ontwikkeling en financiële gezondheid. De focus ligt op de mensen en bedrijven met de laagste inkomens. Máxima sprak in een bijeenkomst over de mogelijkheden van een digitale munt en ID, en dat schoot bij velen die de video zagen in het verkeerde keelgat, en dat terwijl het thema van het WEF dit jaar ‘Herstellen van vertrouwen’ (‘Rebuilding Trust’) is. Daar lijkt het bezoek van Máxima niet toe bij te dragen, want op alle socials kreeg ze veel kritiek. Hier zijn willekeurig een aantal reacties:

Lees de opmerkingen, de tekst gaat verder onder de berichten >>

Journalist Jan Dijkgraaf (met 107.9 k volgers) schrijft een ‘Briefje van Jan’ – aan koningin Maxima.

Televisiezender Ongehoord Nederland TV plaatste het volgende bericht op X:

Wat is Central Bank Digital Currency (CBDC)?

Central Bank Digital Currency (CBDC) is een digitale vorm van de officiële valuta die wordt uitgegeven en ondersteund door de centrale bank van een land. Het is als het ware een elektronisch equivalent van fysiek contant geld, maar dan digitaal gecreëerd en beheerd door de centrale bank. In tegenstelling tot cryptocurrencies zoals Bitcoin, wordt een CBDC volledig beheerd en gereguleerd door de overheid.

Een CBDC biedt diverse voordelen, waaronder snellere en veiligere transacties, lagere kosten en verhoogde financiële ‘inclusiviteit’ doordat het gemakkelijk toegankelijk is voor een breder publiek. Het dient als een alternatief voor contant geld en traditionele bankrekeningen. Bovendien stelt een CBDC de centrale bank in staat om effectiever monetair beleid uit te voeren.

Wordt de digitale munt ons nieuwe geld? Huiseconoom Mathijs Bouman van Nieuwsuur legt uit >>

China gestart met pilotprogramma, over 5 jaar onze realiteit?

Momenteel zijn wereldwijd ongeveer 70 centrale banken betrokken bij de creatie van deze digitale valuta. In tegenstelling tot traditionele bankbiljetten of commerciële bankrekeningen gaat het hierbij om door de overheid uitgegeven digitale munten.

China is al bezig met een pilotprogramma voor een dergelijke munt, en op de Bahama’s is betalen met digitale valuta al mogelijk. De Europese Centrale Bank onderzoekt serieus de haalbaarheid van de digitale euro als nieuw betaalmiddel. Is dit over 5 jaar ook onze realiteit?

Wat is het grootste voordeel van de CBDC?

Het grootste voordeel van digitale centralebankgeld is de mogelijkheid om efficiëntere en veiligere transacties te faciliteren. Door gebruik te maken van digitale valuta kunnen betalingen sneller worden verwerkt en transactiekosten worden verminderd. Bovendien biedt de digitale munt de kans om financiële inclusie te vergroten. Het is makkelijk en en toegankelijk voor een breder publiek. Daarnaast kan de munt bijdragen aan het verminderen van het gebruik van het fraudegevoelige contante geld.

Verlies van privacy is mogelijk het grootste gevaar

Het grootste gevaar van een digitale munt ligt in het verlies van privacy en de mogelijke toename van surveillancemogelijkheden. Met een CBDC volgen centrale banken en overheden transacties van individuen nauwlettend. Dit kan leiden tot inbreuken op de privacy en het risico op misbruik van gegevens. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen de voordelen van een digitale valuta en het behoud van de privacy.

Waar de aanhangers de potentie zien om de financiële sector te moderniseren, waarschuwen critici voor mogelijke inbreuken op de privacy en het toenemende toezicht door de overheid. De implementatie is daarom ook wereldwijd onderwerp van discussie en daarom ligt de koningin nu ook onder vuur vanwege haar betrekkingen met de WEF.

Experts over de voor- en nadelen van een digitale munt

In deze video bespreken Financieel journalist Arno Wellens en economisch analist Bert Slagter de CBDC >>

Bron: Holland Gold

Kamervragen over Máxima als pleitbezorger

De koningin sprak eerder in al over de CBDC tijdens haar bezoek aan het Internationale Monetaire Fonds en later bij het Europees parlement. Die toespraken leidden in november 2022 wel tot kritische kamervragen. Het ministerie van Financiën vroeg vorig jaar ook of koningin Máxima zich bescheidener op wil stellen met betrekking tot het onderwerp.

Vind jij het verstandig dat koningin Máxima zich blijft inspannen als pleitbezorger na zoveel kritiek? Of is ze wat ze noemen een marionet van de WEF en kan ze beter een stap terugzetten. Juist ook omdat ze de kans om ons financiële systeem te moderniseren en te verbeteren met haar bijdrage verkleint?

Het positieve is wel dat steeds meer mensen deze best wel ingewikkelde financiële materie bestuderen. Zelfs in de theaters is het de laatste tijd onderwerp van discussie (Google als voorbeeld De Verleiders).

Bronnen: Shownieuws, AD, Holland Gold, Het Koninklijk Huis. Beeldmateriaal Máxima: RVD.

Meer over: