Ga naar de inhoud

Zó zet koningin Máxima zich in voor mentale weerbaarheid bij jongeren

Máxima mentale weerbaarheid voor jongeren MIND Us Bron: © Mind Us (still) 

Mentale weerbaarheid is een onderwerp dat koningin Máxima na aan het hart ligt. Sinds haar 50ste verjaardag heeft ze zich hier actief voor ingezet, met als doel om het taboe rondom psychische problemen te doorbreken en jongeren te ondersteunen. Hoe ze dat precies doet en waarom ze zo betrokken is lees je in dit artikel.

Het belang van openheid over mentale problemen

“Het is moeilijk om te praten over psychische problemen,” zei koningin Máxima in 2021 tijdens een toespraak voor het programma Herstel Dichtbij van MIND Us. “Daardoor blijven veel mensen ermee rondlopen. Ze zijn bang het perfecte plaatje te bederven en laten de wereld een glimlach zien, terwijl ze vanbinnen huilen.”

Máxima: Mentale weerbaarheid projecten

Met deze woorden onderstreepte de koningin het belang van openheid over mentale weerbaarheid. Als erevoorzitter van MIND Us, een stichting die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren, gebruikt Máxima haar invloed om het gesprek hierover op gang te brengen. Herstel Dichtbij, het programma waar ze in 2021 over sprak, was een cadeau van het Oranje Fonds ter ere van haar 50ste verjaardag.

Ook vorig jaar ging Máxima op werkbezoek voor MIND US >>

Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) benadrukt waarom Máxima’s inzet zo waardevol is: “Men gaat niet vanzelf praten over problemen en dat je mentaal misschien niet zo lekker in je vel zit. Het is heel belangrijk dat iemand zoals de koningin daar aandacht voor vraagt. Dat zij nota bene zegt: het is oké om je niet altijd goed te voelen en het is oké om daarover te praten.”

Máxima’s persoonlijke motivatie

Dat Máxima zich zo betrokken voelt bij dit onderwerp, is niet toevallig. Tijdens de lancering van MIND Us op 30 maart 2022 deelde ze een emotionele persoonlijke reden voor haar inzet: het verlies van haar zusje Inés Zorreguieta in 2018 door suïcide.

“Mijn eigen motivatie om mee te doen is heel persoonlijk. Het heeft te maken met mijn zoektocht naar de dood van mijn zusje Inés,” sprak ze openhartig. De koningin beschreef hoe haar familie worstelde met onbegrip en machteloosheid: “We wisten niet goed hoe we haar konden helpen en het was moeilijk om erover te praten. Hadden we meer kunnen doen?”

Lees ook: de 3 halfzussen van Máxima.

 Koningin Máxima over het verlies van haar geliefde zus Inés Zorreguieta >>

Deze ervaring deed haar inzien dat ze niet de enige was met zulke vragen en gevoelens. Het besef dat velen met hetzelfde worstelen, motiveerde haar om zich verder te verdiepen in mentale gezondheid en bij te dragen aan initiatieven die jongeren helpen.

Meer bewustwording en erkenning voor mentale weerbaarheid

Sandra Jetten van het Oranje Fonds bevestigt hoe waardevol Máxima’s rol is: “Het is belangrijk dat de koningin over dit onderwerp praat, zodat het stigma rondom mentale problemen minder groot wordt. Daarnaast bezoekt ze veel initiatieven die wij steunen, waar ze in gesprek gaat en erkenning geeft aan het mooie werk dat zij doen.”

Volgens Jetten is Máxima niet alleen een boegbeeld, maar ook een actieve deelnemer: “Zij houdt ons scherp, stelt vragen en zorgt ervoor dat we blijven doorgaan. Samen proberen we deze beweging nog verder uit te bouwen.” Door haar inzet helpt de koningin om mentale gezondheid bespreekbaar te maken en een veilige omgeving te creëren waarin jongeren zich gesteund voelen.

Voorgaande jaren

De tekst gaat onder de berichten verder >>

Hulp nodig?

Denk jij aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.

Heb je, net als Máxima, iemand verloren aan zelfdoding? Misschien is dit boek dan wel wat voor jou.


Bronnen

NOS, Het Koninklijk Huis I Beeld: © MIND UsRobin Utrecht

Meer over:

Reacties zijn gesloten.