Ga naar de inhoud

Ouders starten massaclaim om falen in jeugdzorg


Gedupeerde ouders van jeugdzorg willen een massaclaim starten tegen 2 ministeries, meldpunt Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en jeugdzorginstellingen. De ouders van de Stichting Samenwerkingsverband van Ouders met Jeugdzorg, de stichting waarin meerdere ouders zich verenigd hebben, vinden het beleid waardoor hun kinderen onder toezicht gesteld werden of uit huis geplaatst werden onrechtmatig. Lees wat er speelt.

Vernietigend rapport inspecties

De kritiek op jeugdzorg in Nederland staat niet op zichzelf. Vorige week verscheen het rapport ‘Signalen Jeugdbeschermingsketen 2023’ van de inspecties Gezondheidszorg en Jeugd en Justitie en Veiligheid. In het rapport staan signalen over de problemen die spelen in de jeugdbeschermingsketen en over de gevolgen van deze problemen voor kinderen en hun ouders die passende bescherming en hulp nodig hebben. De inspecties zijn zeer kritisch over de rol van de verantwoordelijke ministeries. Er gaat nog steeds heel veel mis in de jeugdbescherming, concluderen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV) in de rapportage. Kinderen met een jeugdbeschermingsmaatregel moeten te lang wachten op passende hulp, of krijgen helemaal geen hulp. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om kinderen die worden verwaarloosd of mishandeld. 

Rechtsbescherming in geding

Volgens de inspecties is de rechtsbescherming van het kind en ouders in het geding. Na een uithuisplaatsing van een kind wordt onvoldoende toegewerkt naar een terugplaatsing, constateren de inspecties. De inspecties geven aan ‘Signalen Jeugdbeschermingsketen’ te blijven publiceren ‘zolang de crisis in de jeugdbeschermingsketen voortduurt’.

Uit de eerste rapportage van dit jaar blijkt dat er op een groot aantal punten nog geen sprake is van enige verbetering, ondanks de toezeggingen en acties van de bewindslieden. Vorig jaar september riepen zij minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) op om met een crisisaanpak te komen. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld spreekt van ‘een falende overheid’. 

Valse diploma’s en Verklaringen Omtrent het Gedrag

Recentelijk deed de inspectie ook een oproep aan zorg en jeugdhulp om bij sollicitanten op valse diploma’s en valse Verklaringen Omtrent het Gedrag te letten. Afgelopen jaar kreeg de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) 95 meldingen over zorgverleners met een vals diploma of vals certificaat. Plus 11 meldingen over zorgverleners met een valse Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dat is ruim een verdubbeling vergeleken met eerdere jaren. 

Onvoldoende of geen onderzoek

Volgens de Stichting Samenwerkingsverband van Ouders met Jeugdzorg is de afgelopen 30 jaar onvoldoende of geen onderzoek verricht bij de uithuisplaatsingen en ondertoezichtstellingen. Ook meent de stichting dat het beleid er de afgelopen jaren op gericht was om de zeggenschap en de rechtsbescherming van ouders ’tot vrijwel nul te reduceren’. De organisaties en de ministeries gingen daarmee in tegen de Nederlandse wet en internationale verdragen, vinden de ouders.

Haalbaarheidsstudie

Woordvoerder Alfred Groenen van Stichting Samenwerkingsverband van Ouders met Jeugdzorg geeft aan dat een gerenommeerd advocatenkantoor een haalbaarheidsstudie voor een massaclaim heeft afgerond. “De eerste fase is hiermee doorlopen. We kunnen nu verder.” Het is niet duidelijk hoeveel ouders zich daadwerkelijk aangemeld hebben. Volgens de stichting hebben vermoedelijk “ruim 100.000 kinderen en hun ouders schade geleden. Gedupeerde kinderen en ouders kunnen zich volgens Groenen aanmelden om mee te doen aan de massaclaim via massaclaimjeugdzorg.nl.

Ook interessant om te lezen:

Meer over: