Vanwege de peperdure sigaretten, steken we als zuinige Hollanders massaal de grens over. Door de enorme accijnsverhoging op rookwaren wordt inmiddels een derde van alle sigaretten in ons land in het buitenland gekocht of illegaal geproduceerd, zegt de tabaksindustrie.
‘Ik ben ook gewoon een Nederlander hè’
Omdat de verkoop van sigaretten fors terugloopt, loopt de overheid naar verwachting honderden miljoenen euro’s aan accijnsopbrengsten mis. In een reactie op dat nieuws pleit BBB er voor om de accijnsverhoging terug te draaien. “Wij hebben hier steeds voor gewaarschuwd”, twittert Caroline van der Plas.
Zelf kocht Van der Plas haar sigaretten al in het buitenland voor de accijnsverhoging inging. Dat vertelt ze in een interview ter gelegenheid van de Videoland-documentaire die over haar verscheen. De rookwaar van Van der Plas komt uit Tsjechië. “Ik ben ook gewoon een Nederlander hè”, zegt ze. “Die pakjes kosten daar gewoon 5 euro.”
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Accijnsverhoging op tabak, wel of geen goed idee Caroline van der Plas? pic.twitter.com/ETBiSV8nT3
— Pim Sedee (@PimSedee) September 10, 2024
Filerijden in Duitsland
Volgens de tabaksfabrikanten pikken Nederlandse consumenten de prijsverhogingen niet meer en zoeken ze naar goedkopere alternatieven, door zelf sigaretten in te slaan in het buitenland en in het illegale circuit.
In het Duitse grensdorpje Wyler, moeten ze het van de Nederlandse kettingroker hebben. De tabakswinkel aan de Hauptstrasse lokt met lage prijzen, borden in het Nederlands en een Nederlandstalige website trekken rokers de grens over. Van de grens naar de winkeldeur is het amper 300 meter. ’s Zaterdags is het bijna filerijden in Wyler.
Voordeel van 300 euro
De winkel wordt door Nederlanders gerund. “Klanten mogen een kilo per persoon meenemen”, zegt Loïs van Waas. Van de meeste merken is dat 2 sloffen. Met de dure merken shag win je daar al snel zo’n 300 euro mee. “Daar rijden mensen wel voor op en neer en nemen voor vrienden en familie mee.”
Minder snel aan de sigaret
Het idee achter de accijnsverhoging op tabak is dat jongeren daardoor minder snel beginnen met roken. Er overlijden jaarlijks 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. 30 procent van de kankerpatiënten loopt de ziekte op door tabak. Of dit de juiste manier is om stoppen te stimuleren is maar de vraag als er overgestapt wordt op illegale of buitenlandse sigaretten.
Lees nog even verder met dit artikel: E-sigaretten en vapes dit zijn de risico’s.
Miljoenen illegale sigaretten
De douane merkt de gevolgen van hogere accijns op tabak. De illegale sigarettenvangst is al bijna even groot als in 2023, meldt De Volkskrant.
De douane en de Fiod onderschepten dit jaar al evenveel illegale sigaretten als in heel 2023. In het Brabantse Someren legde de douane in juli beslag op ruim 8 miljoen illegale sigaretten.
Vanwege de forse accijnsverhoging, waardoor een pakje met 20 sigaretten nu 11 en een buil shag 24 kost, zijn rookwaren van over de grens nog meer in trek.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Honderdduizenden illegale sigaretten in Schiedamse garageboxen, ook vuurwapen gevonden https://t.co/vPw4N19USE
— Piet Heyn ™⚓ (@Piet_Heyn) September 15, 2024
Productie illegale sigaretten fors opgeschroefd
Nog nooit werden er zoveel namaak-sigaretten gerookt in Nederland, beweert de branchevereniging van sigarettenfabrikanten (VSK). In de afgelopen 2 jaar vervijfvoudigde het aantal illegaal geproduceerde sigaretten.
Volgens onderzoek van de VSK werd als gevolg daarvan over 35 procent van alle pakjes sigaretten in ons land geen accijns en btw betaald.
Meest effectieve maatregel
Volgens het Trimbos-instituut, het kennisinstituut voor onder andere gebruik van alcohol, tabak en drugs, heeft de verkoop in de grensregio een marginaal effect op ons rookgedrag als je kijkt naar het effect van hogere accijnzen op alle rokers.
Het verhogen van de verbruiksbelasting doet de overheid niet om accijnzen binnen te halen, maar om het roken te ontmoedigen, geeft Trimbos aan. Het zegt te weten dat de verhogingen impact hebben op het stoppen met roken. “Het is een van de meest effectieve maatregelen. De tabaksindustrie klaagt altijd en probeert de politiek te beïnvloeden door de illegale handel veel groter te maken dan die in werkelijkheid altijd is.”
🤣STRAF NEDERLANDSE OVERHEID! HEBBERIGHEID STRAFT Wat denk jw?men zoekt wel e manier om aan goedkopere sigaretten te komen daar gaat jullie idiote hoge ACCIJNZEN! WANNEER gaat WILLENbelasting betalen? Verborgen camera: zo werkt illegale sigarettenhandel https://t.co/KH0Sdqi4Um
— bilblebons (@xFL181960) September 17, 2024
Vooral jongeren gevoelig voor prijsstijging
Er zijn altijd mensen die naar het buitenland gaan. Wat daar door Nederlanders gekocht wordt, valt in het niet bij het effect van de accijnsverhoging op het stoppen met roken.
Met name jongeren zijn heel gevoelig voor prijsstijgingen, dus het is een maatregel van de overheid die gewoon heel verstandig is, aldus het instituut.
Bronnen: EenVandaag, Volkskrant, Radar, BNN