Ga naar de inhoud

Marteling in jeugdzorg onderzocht door Europese commissie

Marteling jeugdzorg

In verschillende jeugdzorginstellingen in Nederland worden kinderen met pijnlijke methodes onder controle gehouden. Schokkend! Met name het omdraaien van duimen en armen is een techniek die veel wordt toegepast op kinderen die hulp nodig hebben. Deze praktijken brengen niet alleen fysieke pijn, maar ook een emotionele impact teweeg bij de jongeren.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Europese commissie onderzoekt misstanden

Vanwege deze zorgwekkende situaties kreeg Nederland recentelijk bezoek van een speciale Europese commissie. Deze commissie is belast met het voorkomen van marteling en onderzoekt de misstanden binnen de jeugdzorg. Het bezoek onderstreept de ernst van de situatie en de noodzaak voor herziening en verbetering van de zorgmethodes die momenteel worden toegepast.

Lees ook: Ouders starten massaclaim om falen in jeugdzorg.

Ervaringen van slachtoffers binnen de jeugdzorg

De verhalen van voormalige cliënten zoals Daisy de Jong zijn schrijnend en geven een gedetailleerd inzicht in de ervaringen binnen jeugdzorginstellingen zoals Woodbrookers. Daisy, die als 12-jarige naar dat behandelcentrum is gestuurd, vertelt over de frequente toepassing van pijnprikkels en isolatie, methoden die diepe fysieke en emotionele littekens nalaten. Andere oud-patiënten bevestigen dit patroon van geweld en isolatie, en benadrukken hoe deze praktijken structureel toegepast zijn, ondanks dat ze formeel verboden zijn. Woodbrookers heeft in mei van dit jaar definitief haar deuren moeten sluiten, vanwege deze misstanden.

Lees ook: Medewerkers Groningse zorgboerderij verdacht van mishandeling.

Bekijk de misstanden bij Woodbrookers. De tekst gaat onder de video verder >>

Een bredere maatschappelijke discussie over jeugdzorg

De onthullingen over het gebruik van pijnprikkels in jeugdzorginstellingen hebben geleid tot een groeiende roep om hervorming binnen de sector. Er worden vragen gesteld over hoe dergelijke methodes jarenlang onder de radar konden blijven en waarom er niet eerder is ingegrepen.

De tekst gaat onder de video verder >>

Oud-psychiater Peter Dijkshoorn benadrukt de noodzaak van verregaande veranderingen om de rechten van jongeren te beschermen en te voorkomen dat dergelijke praktijken ooit terugkeren. De sluiting van instellingen zoals Woodbrookers onderstreept de urgentie van deze hervormingen en markeert hopelijk het begin van een nieuw tijdperk in de behandeling van kwetsbare jongeren in Nederland.

Bron: AD, NOS. Foto: Canva.

Meer over: