Ga naar de inhoud

Reizen naar Mars: ontdek de toekomst van ruimtetoerisme

Reizen naar Mars

Geen retourtje naar de Costa del Sol, kamperen in Frankrijk of allinclusive naar Turkije. Nee, stap aan boord van een ruimteschip en ga op reis naar Mars. Behoort dat straks tot de mogelijkheden? Reizen naar Mars is een van de grootste uitdagingen die de mensheid wil aangaan.

Een bemande missie naar Mars omvat toekomstplannen en uitdagingen. Waarom hebben we eigenlijk zoveel interesse in de ‘rode planeet’? Ontdek in dit artikel interessante feiten over deze planeet.

Wetenschappelijke en technologische doelen

Er valt veel te onderzoeken op Mars. Mogelijk vinden we antwoorden over het ontstaan van leven. De bodem van Mars is rijk aan mineralen en grondstoffen, interessant om te delven. Reizen naar Mars stimuleert technologische innovatie. Die nieuwe technieken kunnen we ook op aarde gebruiken.

Experimenten en tests uitgevoerd op het internationale ruimtestation ISS dragen bij aan de voorbereiding op Marsmissies.

Kunnen wij wonen op Mars?

De tekst gaat onder de video verder >>

Er zijn verschillende voorstellen en studies gedaan over een bemande reis naar Mars, waarbij uitdagingen zoals de leefomstandigheden en de mogelijkheid van kolonisatie worden onderzocht. Organisaties zoals NASA hebben plannen en ideeën ontwikkeld die rekening houden met de evoluerende kennis over de omstandigheden op Mars.

10 fascinerende feiten over Marsreizen

1. Hoe lang duurt een reis naar Mars?

De reistijd naar Mars varieert tussen een half jaar en 9 maanden, afhankelijk van de banen van de planeten. Inclusief verblijf en terugreis kan een missie tot wel 3 jaar duren.

2. Zwaartekracht op Mars

De zwaartekracht op Mars is slechts 38% van die op Aarde. Dit betekent dat iemand die 70 kilo weegt op Aarde, slechts 26,6 kilo weegt op Mars. Deze lagere zwaartekracht kan aanzienlijke effecten hebben op de gezondheid van astronauten.

3. De Mars atmosfeer: Wat moet je weten?

Mars heeft een dunne atmosfeer, voornamelijk bestaande uit koolstofdioxide (95,3%) en bijna geen zuurstof (0,13%). Daarom zijn ruimtepakken met zuurstof essentieel voor menselijke overleving. Bovendien vormt kosmische straling een grote uitdaging, aangezien er geen natuurlijke bescherming is tegen deze schadelijke straling. Het is cruciaal om beschermende maatregelen te nemen, zoals het gebruik van dikke materialen om astronauten te beschermen en de duur van de missie te beperken.

4. Is er water op Mars?

Ja, er is water in de vorm van ijs op Mars. In 2015 vond NASA bewijs van stromend, zout water, wat cruciaal kan zijn voor toekomstige bemande missies. Water is van essentieel belang voor een missie naar Mars, omdat het niet alleen nodig is voor de overleving van astronauten, maar ook kan worden gebruikt voor het produceren van zuurstof en brandstof.

5. Rovers ontdekken Mars

Rovers zijn onbemande verkenningsvoertuigen die naar de planeet Mars zijn gestuurd om het oppervlak te onderzoeken. Deze geavanceerde machines zijn uitgerust met wetenschappelijke instrumenten en camera’s om gegevens te verzamelen over de geologie, het klimaat en mogelijke tekenen van leven. Het laten vliegen van rovers en bemande missies naar Mars brengt echter aanzienlijke uitdagingen met zich mee, zoals de risico’s van kosmische straling en de noodzaak van beschermende maatregelen.

6. Internationale Marsmissies

Naast NASA hebben ook ESA, Rusland, China en India missies naar Mars uitgevoerd of gepland. Mars, de vierde planeet in ons zonnestelsel, is relatief dichtbij de aarde, wat internationale Marsmissies haalbaarder maakt. De Chinese rover Zhurong landde succesvol op Mars in 2021 als onderdeel van de Tianwen-1 missie.

7. Wat is Terraforming van Mars?

Terraforming verwijst naar het proces om Mars leefbaar te maken voor mensen door de atmosfeer, temperatuur en andere omgevingsfactoren drastisch te veranderen. Dit is een langdurig proces dat vele honderden jaren kan duren.

8. De toekomst van Marskolonisatie

SpaceX, onder leiding van Elon Musk, heeft ambitieuze plannen om mensen naar Mars te sturen en een menselijke kolonie te vestigen. Musk streeft ernaar om tegen 2050 een zelfvoorzienende stad op Mars te hebben. Onderzoekers bevelen echter aan dat een bemande missie naar Mars niet langer dan vier jaar mag duren om de veiligheid van astronauten te waarborgen, aangezien een langere reis hen blootstelt aan een te hoge hoeveelheid gevaarlijke straling.

9. Mars One: een gedurfd initiatief

Mars One, een Nederlandse organisatie, wilde een permanente nederzetting op Mars stichten via een eenrichtingsmissie. Hoewel dit project uiteindelijk werd stopgezet, heeft het veel belangstelling en discussie opgeleverd over de mogelijkheid van kolonisatie van Mars.

10. Waarom Mars de ‘rode planeet’ wordt genoemd

Mars staat bekend als de ‘rode planeet’ vanwege de roodachtige kleur, veroorzaakt door ijzeroxide (roest) op het oppervlak. Deze kleur maakt Mars makkelijk herkenbaar aan de nachtelijke hemel. Mars draait om de zon in ongeveer 687 dagen en een dag op Mars duurt ongeveer 24,6 uur.

De tekst gaat onder de video verder >>

Vergelijking met Venus

Mars is onze beste buur in het zonnestelsel, naast Venus. Venus ligt dichter bij de zon en heeft nog uitdagendere omstandigheden. Op Mars is de temperatuur gemiddeld -60 graden Celsius, terwijl het op Venus +465 graden Celsius is.

De atmosfeer van Mars is dun en bestaat voornamelijk uit kooldioxide. Op Venus is de atmosfeer juist heel dicht en vol zwavelzuurwolken, wat zeer giftig is. Mars heeft een stabieler oppervlak zonder actieve vulkanen, terwijl Venus vol vulkanisme zit. Ook is er bewijs van water op Mars, wat belangrijk is voor menselijk overleven.

Waarom mensen ruimtetoerisme willen ervaren

  • Je beleeft gewichtloosheid en ziet de aarde vanuit de ruimte.
  • Je ervaart de opwinding van een ruimtevlucht en ontdekt nieuwe horizonnen.
  • Je draagt bij aan onderzoek en neemt deel aan wetenschappelijke experimenten.
  • Je krijgt een dieper begrip van onze planeet.
  • Je wordt lid van een exclusieve groep ruimtebezoekers.
  • Je bent een pionier in de commerciële ruimtevaart.
  • Je ondersteunt innovatie en economische groei in de ruimtevaart.

Ruimtetoerisme biedt unieke ervaringen, avontuur, wetenschappelijke bijdragen, persoonlijke groei, prestige en stimuleert technologische vooruitgang.

Wanneer kunnen we een bemande missie naar Mars sturen?

Kun je koffers al inpakken? Een retourtje of een enkeltje Mars. Met de huidige technieken duurt het, zoals gezegd, 6 tot 9 maanden om naar de planeet Mars te reizen. Je bent zo 1 of 2 jaar onderweg. Het is wel een eindje vliegen. Momenteel kunnen we die reis nog niet veilig bemand maken. Ook een terugreis vergt nog veel technisch werk. Krachtigere voortstuwingstechnieken kunnen de reistijd verkorten tot 3 of 4 maanden.

Ruimtevaartorganisaties van de Verenigde Staten, Rusland en China mikken op een eerste bemande Marsmissie tussen 2030 en 2035. SpaceX hoopt al voor 2030 een Marsreis te maken. De plannen voor deze bemande vlucht zijn ambitieus. Het ontwerp van SpaceX’s Starship, waarin het ruimteschip geïntegreerd zit in de tweede trap van de zeer grote draagraket, is bedoeld om tot 100 mensen per transport naar Mars te kunnen vervoeren, met een voorbereidende onbemande vrachtvlucht gepland voor 2022 en de eerste bemande vlucht 2 jaar later.

Prijskaartje voor een retourtje Mars

Een Marsreis is momenteel zeer kostbaar. NASA schat de kosten op tientallen miljarden dollars, terwijl SpaceX streeft naar enkele honderdduizenden dollars per persoon door technologische innovaties. Toekomstige ontwikkelingen kunnen de kosten verder verlagen, waardoor reizen naar Mars toegankelijker wordt.

Bron: Weerplaza. Foto: Sickmoose voor Canva

Meer over: