Er is een zeer besmettelijk en dodelijk virus ontdekt: het marburgvirus. Het is voor het eerst opgedoken in Ghana en verspreidt zich razendsnel. Komt dit virus ook naar Europa?
Lees hier alles over het marburgvirus.
Wat is het Marburgvirus?
Het marburgvirus is een zeer besmettelijke ziekte. Het vertoont grote gelijkenissen met ebola. De besmetting leidt tot de zogeheten hemorragische koorts. Deze heftige koorts gaat gepaard met hevige bloedingen uit de lichaamsopeningen. Afhankelijk van de beschikbare medische zorg is het virus zeer dodelijk. Bij een eerdere uitbraak overleed meer dan de helft van de patiënten. Kenmerkende symptomen zijn diarree, koorts, misselijkheid en braken. Het virus werd in 1967 ontdekt toen laboratoriumpersoneel de ziekte opliep na contact met besmet weefsel van apen uit Oeganda.
Besmettingen in Ghana
Het nieuwe virus is 2 weken geleden voor het eerst opgedoken in Ghana. Het marburgvirus werd bij 2 mannen vastgesteld. Momenteel is het virus in minimaal 3 Ghanese regio’s vastgesteld, laat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weten. Er is gelijk bron- en contactonderzoek gedaan. In totaal zijn de 180 bekende contacten onderzocht, waarbij er 2 nieuwe besmettingen zijn geconstateerd.
Twee mensen overleden
De uitbraak in Ghana is vastgesteld aan de hand van de 2 patiënten van 26 en 51 jaar, die niet aan elkaar verwant waren. Ze zijn behandeld in hetzelfde ziekenhuis. Omdat de gezondheidsautoriteiten snel gereageerd hebben, is er een voorsprong opgebouwd om voorbereidingen te treffen voor een grote uitbraak. Dit is goed nieuws, aangezien het virus zonder onmiddellijk en resoluut optreden makkelijk uit de hand loopt. De kans dat het Europa bereikt, is daarom heel erg klein.
Hoe verspreid het Marburgvirus zich?
Het marburgvirus wordt onder mensen verspreid via vleermuizen of besmet vlees. Mensen dragen het dan onderling aan elkaar over via lichaamsvloeistoffen. Denk aan bloed en speeksel. Er is momenteel geen vaccin of medicijn tegen het marburgvirus.
Lees ook:
- Dit kun je tegen botontkalking doen
- Versleten heup: oorzaken, klachten en behandeling
Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.