Ga naar de inhoud

Mantelzorgers dreigen te bezwijken onder administratieve druk

Mantelzorgers bezwijken onder administratieve druk

Mantelzorgers dreigen te bezwijken onder stapels formulieren en onnodige regels. Volgens belangenvereniging MantelzorgNL moet er een einde komen aan de administratieve overbelasting. De vereniging is een petitie gestart om de overheid te overtuigen dat de regelkolder moet stoppen.

Nederland telt zo’n 5 miljoen mantelzorgers. Het overgrote merendeel van deze mensen werkt naast het verlenen van mantelzorg. De belangenvereniging stelt dat bijna de helft moeite heeft met de bijkomende administratieve taken.

‘Het helpt mantelzorgers als ze zo min mogelijk tijd kwijt zouden zijn aan formulieren, ingewikkelde regelgeving en organisaties die langs elkaar heen werken. Het voorkomt overbelasting en frustraties’, aldus MantelzorgNL.

Mantelzorgers zijn geen zorgprofessionals

Fleur Kusters van MantelzorgNL  benadrukt dat ze geen zorgprofessionals zijn, hoewel zij steeds meer zorg overnemen van de beroepsgroep.

Als we hen dan ook nog gaan belasten met allerlei regelgeving, komt dat bovenop de tijd die ze kwijt zijn aan de zorg voor iemand.

Mantelzorger heeft moeite met verschillende taken

Mensen die intensief zorgen voor een familielid, vriend of buur zijn wekelijks gemiddeld 4 uur bezig met regeltaken. Uit de meest recente peiling van het Nationaal Mantelzorgpanel blijkt dat 4 op de 10 er moeite mee hebben om deze taken te verrichten.

Eenderde heeft moeite met het regelmatig moeten aantonen dat ze mantelzorger zijn. Dat gebeurt wanneer zorgverlof op het werk of persoonsgebonden-budget aangevraagd moet worden.

Petitie ter ondersteuning

Kusters benadrukt dat manbezorgers naast hun zorgtaken ook een eigen leven hebben. ‘Het is belangrijk dat de zorg ze niet opslokt’, zegt Kusters.

MantelzorgNL is daarom een petitie gestart in aanloop naar de Dag van de Mantelzorg op 10 november. In de petitie staan verzoeken om:

  • Mantelzorgers met vertrouwen te behandelen.
  • Duidelijke brieven op B1 niveau te schrijven.
  • Een minimale bewijslast in te voeren.
  • Één loket voor mantelzorgers in te voeren.

Als we niets doen, loopt het spraak. We willen een stevige vuist maken’, aldus Kusters. De petitie wordt tijdens het formatieproces van het nieuwe kabinet overhandigd.

De petitie van MantelzorgNL

Bronnen: RTV Utrecht, RTL Nieuws

Meer over: