

Ons land telt 3 miljoen mantelzorgers die een familielid, vriend of kennis bijstaan. Mantelzorg betekent dat je minder aan betaald werk toekomt en dat voel je vaak in je portemonnee. Niet iedereen zoekt daarvoor hulp of ondersteuning. Er zijn verschillende regelingen en vergoedingen die het verlies aan inkomen compenseren.
Uitdagingen van mantelzorg
Zorg voor een naaste en je baan behouden vereist balans tussen werk en zorg. Minder inkomen zorgt voor financiële druk bij veel mantelzorgers op je huishouden.
Je kunt je financiële last verlichten door gebruik te maken van:
1. Verlofregelingen
Hierdoor kun je onbetaald of deels betaald verlof opnemen om zorg te bieden zonder werk te verliezen. Het helpt om je verlies aan inkomen gedeeltelijk op te vangen.
2. Zorgvergoedingen en subsidies.
In sommige gemeenten zijn initiatieven bedoeld om de druk op mantelzorgers te verlichten en hen te helpen de zorg te blijven bieden zonder financiële problemen. Verderop staan een aantal voorbeelden.
Lees verder onder bericht >>
De illusie van samenredzaam en eigen netwerk.
— mantelzorgelijk (@mantelzorgelijk) February 11, 2025
Zolang we blijven doen alsof het probleem bij mantelzorgers zelf ligt en dat ze beter gebruik moeten maken van hun netwerk of buurt, verandert er niets. #mantelzorg @MinVWS @VNGemeenten @2eKamertweets https://t.co/hfXaK8Nx12
Verlofregelingen voor mantelzorg
Ben je mantelzorgers en heb je daarnaast een baan, dan biedt het arbeidsrecht je verschillende verlofregelingen:
- Calamiteitenverlof: neem je op bij onverwachte situaties, zoals een plotselinge ziekte van een familielid. Je krijgt dan in de meeste gevallen doorbetaald.
- Kortdurend zorgverlof: biedt je als mantelzorgers ruimte om gedurende maximaal 2 keer per jaar het aantal wekelijkse werkuren zorg te verlenen. Je krijgt dan 70% van je salaris.
- Langdurig zorgverlof: biedt je 6 keer het aantal wekelijkse werkuren aan verlof. Je werkgever is niet verplicht je salaris door te betalen.
Lees verder onder de video >>
Financiële vergoedingen voor mantelzorgers
Ondanks dat mantelzorg onbetaald is, zijn er diverse financiële regelingen waar je als mantelzorger gebruik van kunt maken.
- Zorgverzekeraars bieden vergoedingen voor vervangende zorg, zoals tijdelijke ondersteuning wanneer de mantelzorger niet beschikbaar is.
- Daarnaast kan een persoonsgebonden budget (PGB) ingezet worden om je te betalen voor de zorg die je levert. Dat is wel afhankelijk van de polisvoorwaarden van de verzekeraar.
- Gemeentes kunnen ook bijdragen in de reiskosten die veel mantelzorgers maken, wat de financiële druk helpt verminderen.
10 voorbeelden van mantelzorg vergoedingen
Veel Nederlandse gemeenten bieden mantelzorgers een mantelzorgwaardering of andere vergoedingen als blijk van erkenning en ondersteuning. De exacte regelingen verschillen per gemeente. Dit zijn de 10 veelvoorkomende vormen van compensatie:
- Mantelzorgwaardering
Een jaarlijkse financiële vergoeding (vaak tussen €100 en €300) of een cadeaubon. - Respijtzorgvergoeding
Dekking van de kosten voor vervangende zorg, zodat de mantelzorger even vrijaf kan nemen. - Reiskostenvergoeding
Een tegemoetkoming voor reiskosten als de zorgvrager niet in de buurt woont. - Parkeervergunning of -korting
Gratis of voordelig parkeren in de buurt van de zorgvrager. - Tegemoetkoming in huishoudelijke hulp
Financiële steun of extra uren huishoudelijke hulp via de Wmo. - Cursus- en trainingsvergoeding
Kostenvergoeding voor cursussen over bijvoorbeeld dementiezorg of EHBO. - Vergoeding voor aanpassingen in huis
Een bijdrage voor hulpmiddelen of woningaanpassingen (zoals een traplift of drempelvrije doorgangen). - Psychosociale ondersteuning
Gratis of gesubsidieerde gesprekken met een coach of psycholoog. - Vergoeding voor hulpmiddelen
Financiële steun voor aanschaf van hulpmiddelen, zoals een tillift of speciale stoel. - Tegemoetkoming in zorgverzekeringskosten
Sommige gemeenten bieden een extra bijdrage of korting op een zorgverzekering met mantelzorgondersteuning.
Wil je weten welke vergoedingen jouw gemeente precies biedt? Dan kun je het beste op de website van de gemeente kijken of contact opnemen met het Wmo-loket.
Bronnen
Rijksoverheid, Mantelzorg.nl, Regelhulp.nl I Foto Canva
Eerder schreven wij >>
26 juni 2024

Mantelzorg: onmisbaar voor iedereen en onbetaalbaar voor velen
Mantelzorg is de zorg die mensen geven aan hun naasten, zoals ouders, kinderen, of partners, die door ziekte, handicap, of ouderdom niet meer zelfstandig kunnen functioneren. Dit soort zorg is onbetaalbaar in termen van de tijd, liefde, en inzet die het vergt.
Zorg is soms voor mensen met een kleine portemonnee amper op te brengen. Toch zijn er regelingen waar men gebruik van kan maken. Lees verder.
Mantelzorg is meer dan alleen zorgen voor je naaste
Zoals onze budgetcoach Jacoba Wallet vanuit haar praktijk weet: “Mantelzorg is onbetaalbaar en er zal ook in de toekomst veel vaker een beroep gedaan moeten worden op mantelzorgers. Het is zoveel meer dan alleen maar zorgen voor je naaste.”

Hoewel mantelzorg onbetaalbaar is in emotionele waarde, brengt het vaak financiële lasten met zich mee. Veel mantelzorgers moeten hun werkuren verminderen of zelfs stoppen met werken om voor hun naaste te zorgen. Dit leidt tot inkomensverlies en extra kosten. “Omdat het in de praktijk ook niet betaald wordt, is dat natuurlijk niet altijd fijn en voor sommige mensen ook echt een financiële last als je bijvoorbeeld minder moet werken om je naaste te verzorgen of ontlasten”, legt Jacoba uit.
Gelukkig zijn er diverse manieren waarop mantelzorgers financiële ondersteuning kunnen krijgen, lees snel verder.
De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>
Ondersteuning en vergoedingen mantelzorg
Gemeentelijke Mantelzorgwaardering
Veel gemeenten bieden een blijk van waardering aan voor mantelzorgers. Dit is vaak geen volledige compensatie voor de kosten, maar een symbolische waardering voor de inzet. “De blijk van waardering is vaak van een grotere toegevoegde waarde dan een financiële vergoeding”, zegt Jacoba. Deze waardering is aan te vragen bij de gemeente waar degene woont, voor wie je zorgt. Het steunpunt mantelzorg of een welzijnsorganisatie regelt vaak de aanmelding en uitreiking van deze waardering.
Vergoeding van reiskosten
Sommige gemeenten vergoeden ook reiskosten voor mantelzorgers. Dit kan een verlichting zijn voor diegenen die regelmatig lange afstanden moeten afleggen om voor hun naaste te zorgen. Meer informatie hierover is te vinden op Mantelzorg.nl.
Vergoedingen via de zorgverzekering
Sommige zorgverzekeraars bieden extraatjes of tegemoetkomingen voor mantelzorgers, hoewel dit meestal geen directe financiële compensatie is. Details hierover zijn ook te vinden op Mantelzorg.nl.
Belastingaftrek
Bepaalde zorgkosten zijn aftrekbaar bij de belastingaangifte. Dit kan een manier zijn om een deel van de gemaakte kosten terug te krijgen. Informatie hierover is beschikbaar op Regelhulp.
Voor wie mag ik zorgkosten aftrekken?
Je mag de zorgkosten aftrekken die je maakt voor:
- Je fiscale partner en/of je kinderen jonger dan 27 jaar
- Ouders, broers of zussen die bij jou in huis wonen en afhankelijk zijn van jouw zorg
- Ernstig gehandicapte personen van 27 jaar of ouder die bij jou in huis wonen en een indicatie hebben voor verblijf in een zorginstelling.
Persoonsgebonden budget (PGB) en mantelzorg hoe zit dat? Bekijk deze video en lees daarna verder >>
Intensieve zorg voor een kind thuis
In specifieke situaties, zoals intensieve zorg voor een kind thuis, kan men recht hebben op kinderbijslag. Deze bijslag is bedoeld als bijdrage in de kosten voor de opvoeding en verzorging en kan aangevraagd worden via de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Mantelzorg is een onmisbare en vaak onbetaalbare vorm van zorg die veel inzet en opoffering vraagt van de mantelzorgers. Terwijl financiële compensatie vaak niet volledig de kosten dekt, zijn er verschillende vormen van waardering en ondersteuning beschikbaar.
Jacoba Wallet benadrukt tot slot nog het belang van deze waarderingen en de mogelijkheden om financiële lasten te verlichten, wat essentieel is voor de vele mantelzorgers die zich dagelijks inzetten voor hun naasten.
- Lees ook: Mantelzorgers dreigen te bezwijken onder administratieve druk.
Vraag een mantelzorgcompliment aan voor een dierbare
Je kan ook een mantelzorgcompliment aanvragen bij de gemeente. Gemeenten bepalen zelf hoe ze het mantelzorgcompliment vormgeven. Dit compliment staat ook wel bekend als mantelzorgwaardering of mantelzorgvergoeding. Het mantelzorgcompliment is een erkenning voor de inzet van mantelzorgers.
Iedere gemeente heeft de vrijheid om het mantelzorgcompliment of de waardering op een eigen manier in te vullen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een waardebon of door het aanbieden van gratis activiteiten op de Dag van de Mantelzorg (10 november). Gemeenten zijn verplicht om deze jaarlijkse blijk van waardering vast te leggen in een verordening.
Zoek hulp als je financieel niet meer rond komt
Lukt het jou als mantelzorger niet om rond te komen? Neem contact op met Jacoba via info@walletsupport of neem contact op met een Sociaal Wijkteam in jouw gemeente.
Bronnen: Rijksoverheid, Mantelzorg, Wallet Support. (Hoofdfoto: Canva).
