Ga naar de inhoud

Mantelzorg: onmisbaar voor iedereen en onbetaalbaar voor velen

Mantelzorg
In samenwerking met: Wallet Support

Mantelzorg is de zorg die mensen geven aan hun naasten, zoals ouders, kinderen, of partners, die door ziekte, handicap, of ouderdom niet meer zelfstandig kunnen functioneren. Dit soort zorg is onbetaalbaar in termen van de tijd, liefde, en inzet die het vergt.

Zorg is soms voor mensen met een kleine portemonnee amper op te brengen. Toch zijn er regelingen waar men gebruik van kan maken. Lees verder.

Mantelzorg is meer dan alleen zorgen voor je naaste

Zoals onze budgetcoach Jacoba Wallet vanuit haar praktijk weet: “Mantelzorg is onbetaalbaar en er zal ook in de toekomst veel vaker een beroep gedaan moeten worden op mantelzorgers. Het is zoveel meer dan alleen maar zorgen voor je naaste.”

Hoewel mantelzorg onbetaalbaar is in emotionele waarde, brengt het vaak financiële lasten met zich mee. Veel mantelzorgers moeten hun werkuren verminderen of zelfs stoppen met werken om voor hun naaste te zorgen. Dit leidt tot inkomensverlies en extra kosten. “Omdat het in de praktijk ook niet betaald wordt, is dat natuurlijk niet altijd fijn en voor sommige mensen ook echt een financiële last als je bijvoorbeeld minder moet werken om je naaste te verzorgen of ontlasten”, legt Jacoba uit.

Gelukkig zijn er diverse manieren waarop mantelzorgers financiële ondersteuning kunnen krijgen, lees snel verder.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Ondersteuning en vergoedingen mantelzorg

Gemeentelijke Mantelzorgwaardering

Veel gemeenten bieden een blijk van waardering aan voor mantelzorgers. Dit is vaak geen volledige compensatie voor de kosten, maar een symbolische waardering voor de inzet. “De blijk van waardering is vaak van een grotere toegevoegde waarde dan een financiële vergoeding”, zegt Jacoba. Deze waardering is aan te vragen bij de gemeente waar degene woont, voor wie je zorgt. Het steunpunt mantelzorg of een welzijnsorganisatie regelt vaak de aanmelding en uitreiking van deze waardering.

Vergoeding van reiskosten

Sommige gemeenten vergoeden ook reiskosten voor mantelzorgers. Dit kan een verlichting zijn voor diegenen die regelmatig lange afstanden moeten afleggen om voor hun naaste te zorgen. Meer informatie hierover is te vinden op Mantelzorg.nl.

Vergoedingen via de zorgverzekering

Sommige zorgverzekeraars bieden extraatjes of tegemoetkomingen voor mantelzorgers, hoewel dit meestal geen directe financiële compensatie is. Details hierover zijn ook te vinden op Mantelzorg.nl.

Belastingaftrek

Bepaalde zorgkosten zijn aftrekbaar bij de belastingaangifte. Dit kan een manier zijn om een deel van de gemaakte kosten terug te krijgen. Informatie hierover is beschikbaar op Regelhulp.

Voor wie mag ik zorgkosten aftrekken?

Je mag de zorgkosten aftrekken die je maakt voor:

  • Je fiscale partner en/of je kinderen jonger dan 27 jaar
  • Ouders, broers of zussen die bij jou in huis wonen en afhankelijk zijn van jouw zorg
  • Ernstig gehandicapte personen van 27 jaar of ouder die bij jou in huis wonen en een indicatie hebben voor verblijf in een zorginstelling.

Persoonsgebonden budget (PGB) en mantelzorg hoe zit dat? Bekijk deze video en lees daarna verder >>

Intensieve zorg voor een kind thuis

In specifieke situaties, zoals intensieve zorg voor een kind thuis, kan men recht hebben op kinderbijslag. Deze bijslag is bedoeld als bijdrage in de kosten voor de opvoeding en verzorging en kan aangevraagd worden via de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Mantelzorg is een onmisbare en vaak onbetaalbare vorm van zorg die veel inzet en opoffering vraagt van de mantelzorgers. Terwijl financiële compensatie vaak niet volledig de kosten dekt, zijn er verschillende vormen van waardering en ondersteuning beschikbaar.

Jacoba Wallet benadrukt tot slot nog het belang van deze waarderingen en de mogelijkheden om financiële lasten te verlichten, wat essentieel is voor de vele mantelzorgers die zich dagelijks inzetten voor hun naasten.

Vraag een mantelzorgcompliment aan voor een dierbare

Je kan ook een mantelzorgcompliment aanvragen bij de gemeente. Gemeenten bepalen zelf hoe ze het mantelzorgcompliment vormgeven. Dit compliment staat ook wel bekend als mantelzorgwaardering of mantelzorgvergoeding. Het mantelzorgcompliment is een erkenning voor de inzet van mantelzorgers.

Iedere gemeente heeft de vrijheid om het mantelzorgcompliment of de waardering op een eigen manier in te vullen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een waardebon of door het aanbieden van gratis activiteiten op de Dag van de Mantelzorg (10 november). Gemeenten zijn verplicht om deze jaarlijkse blijk van waardering vast te leggen in een verordening.

Zoek hulp als je financieel niet meer rond komt

Lukt het jou als mantelzorger niet om rond te komen? Neem contact op met Jacoba via info@walletsupport of neem contact op met een Sociaal Wijkteam in jouw gemeente.

Bronnen: Rijksoverheid, Mantelzorg, Wallet Support. (Hoofdfoto: Canva).

In samenwerking met: Wallet Support

Meer over: