Ga naar de inhoud

Zittend plassen als man, ontdek de voordelen

Update:
staand plassen

Mannen wat wordt het: gaan we nu eindelijk zitten of blijven we staand plassen. De voordelen om op de pot te gaan zitten wegen niet meer op tegen de nadelen van het maar blijven rond spetteren. En dan gaat het niet alleen om hygiëne, onze gezondheid en wat de wetenschap ons wilt doen geloven.

Japanse mannen zetten de toon

Uit onderzoek blijkt dat in Japan het aantal mannen dat zittend plast, is gestegen van 51% in 2015 naar 58% begin 2020 en vervolgens in de tweede helft van datzelfde jaar is gestegen naar 70%. Onderzoek geeft aan dat in Duitsland veel mannen al over de streep zijn. 49% van de 55-plussers urineert zittend en 28% van de jongeren van 18 tot 34 jaar.

Britten en Polen blijven stug staan

Onze Oosterburen worden gevolgd door de mannen uit Australië, de Verenigde Staten en Zweden, waar respectievelijk 25%, 23% en 22% van de mannen beweert altijd te zitten. De Britten zijn volgens het onderzoek het minst geneigd om te gaan zitten, gevolgd door de Polen.

Nederlandse man plast staand op verzoek van de vrouw des huizes

Wij Nederlandse mannen noemen als belangrijkste redenen om te zitten dat het hygiënischer en comfortabeler is. 15 procent van de zitters geeft toe dat ze dat doen op verzoek van hun partner. De staande plassers geven als argument dat zij het nu eenmaal zo geleerd hebben of nu eenmaal zo gewend zijn.

Luister dit grappige nummer van cabaretier Jeroen van Merwijk over zittend plassen. De tekst gaat daaronder verder >>

4 op de 10 mannen lijken koste wat het kost te willen blijven staan blijkt uit panelonderzoek van EenVandaag. Ze geven in elk geval aan dat ze het zeer vervelend zouden vinden wanneer ze gedwongen zouden worden te gaan zitten. Heeft dit te maken met mannelijkheid? Ze zeggen zelf van niet.

In 1 op de 5 gezinnen is wel eens onenigheid over het toiletgedrag van de mannen (en jongens) in huis. Ook zijn er in 1 op de 5 gezinnen afspraken gemaakt over plasgedrag.

Lees ook: Gele toiletbril? Zo maak je hem weer stralend wit

Wetenschap: zitten is gezonder

In een analyse gepubliceerd door het wetenschappelijke weekblad Plos One verzekeren wetenschappers dat het gezonder is voor ons mannen om onze blaas zittend te legen. Dat geldt niet alleen alleen voor mannen met prostaatproblemen, maar voor iedereen.

Gezonde mannen versus mannen met problemen

Het onderzoek vergeleek gezonde mannen en mannen met symptomen die gerelateerd kunnen zijn aan de prostaat, plasbuis of blaas. We hebben het dan over problemen zoals een toename in de frequentie van naar het toilet gaan. De behoefte om ’s nachts één of meerdere keren op te staan om de blaas te legen of de dringende drang om te plassen of urine-incontinentie.

Ontdekt is dat mannen met klachten aan de lagere urinewegen, zoals die voorkomen bij mannen met een ontstoken prostaat, minder klachten ervaren wanneer ze zitten. Daarbij komt dat je blaas eerder leeg is als je zitten plast.

De tekst gaat onder de video verder >>

Betere manier om je blaas te legen

Volgens deskundigen hebben mannen met een ontstoken prostaat –  een probleem dat samenhangt met leeftijd en dat niet geassocieerd hoeft te worden met kanker – last van compressie waardoor het moeilijk is om te plassen. Het gaat je makkelijker af als je zitten, je blaas leegt zich dan beter en vollediger.

Dat komt omdat als je zit je bekkenbodemspieren zich ontspannen en dat verbetert de doorstroming. Plus het helpt prostaatproblemen te voorkomen. Zitten helpt ook bij het voorkomen van goedaardige prostaathyperplasie, met symptomen zoals de ontwikkeling van blaasstenen, urineweginfecties en zelfs nierinfecties. Dus ook voor gezonde mannen een goed idee om er bij te gaan zitten.

Meest hygiënisch

Los van prostaatklachten, benadrukken de deskundigen dat zittend plassen de meest hygiënische optie is. Dit argument wordt vooral in landen als Japan en Duitsland benadrukt. In het Duitsland zijn er zelfs openbare toiletten waar een rood licht is geïnstalleerd in de stijl van een verkeerslicht om te verbieden dat er staand geplast wordt. Als mannen zittend plassen, worden toilet en omgeving niet vervuild met met urine, waardoor bacteriën blijven waar ze horen, in de pot. Het helpt allerlei infecties te voorkomen en je hoeft minder vaak de wc schoon te maken.

Al met al neemt de druk om zittend te plassen langzaam toe, hoeveel de discussie erover nog niet is beslecht.

Bron: Daily Digest, EenVandaag. Foto: Bianco Birau’s Images (Canva)

Meer over: