Ga naar de inhoud

Man laat zich via pakketdienst bezorgen bij ex-partner

Update:
Man via pakketbezorging bij ex, verdacht van stalking

In een opmerkelijke zaak in het noorden van Nederland, liet een man zich bezorgen in een kartonnen doos bij zijn ex in Heerenveen. Hij had daar zijn redenen voor en zag deze bijzondere actie als enige oplossing. Nu wordt hij verdacht van stalking.

De zaak in de rechtszaal

Op donderdag boog een politierechter zich over deze bijzondere zaak. De 33-jarige man stond terecht voor onder meer stalking. Hij deed zijn verhaal in de rechtbank en gaf toe dat hij geen andere manier wist om binnen te komen om zijn spullen op te halen. Dus besloot hij zichzelf te laten bezorgen als pakketpost.

Ongewone aanpak

Het bezorgen van zichzelf in een kartonnen doos was op z’n zachtst gezegd een onconventionele aanpak. De man is verdachte van stalking, een ernstige beschuldiging die de rechtbank diepgaand onderzocht. Deze bizarre daad trok de aandacht van de Leeuwarder Courant, die details van de rechtszitting naar buiten bracht.

Man laat zich bezorgen

De tekst gaat onder het bericht verder >>

De verdediging van de verdachte

De verdachte probeerde in de rechtbank uit te leggen waarom hij tot deze daad was overgegaan. Hij beweerde dat hij geen andere manier kon bedenken om zijn spullen te halen. Zijn verdediging richtte zich op het argument dat zijn intentie niet kwaadwillig was, maar puur praktisch.

De rechter verbaasde zich donderdag over de handelwijze van de verdachte:

Ik heb nog niet eerder gezien dat mensen op die manier een huis binnenkomen.

Reacties en oordeel

De reacties op deze zaak waren uiteenlopend. Sommigen zagen het als een creatieve oplossing, terwijl anderen de ernst van stalking benadrukten. De rechter zou uiteindelijk moeten oordelen over de intenties en acties van de man, en of deze handelingen strafbaar waren onder de betreffende wetgeving.

Context van de zaak

De verdachte uit Almere had eerder op 15 mei ook al een incident veroorzaakt waarbij hij een zak chips liet bezorgen bij zijn ex-partner. Dit incident werd door de officier van justitie als een onderdeel van het patroon van stalkingsgedrag beschouwd, dat uiteindelijk culmineerde in de bezorgactie in de kartonnen doos op 18 mei.

Bovendien werd tijdens de rechtszaak duidelijk dat de verdachte mogelijk de vrouw had bedreigd met een vuurwapen na het openen van de doos, een detail dat het beangstigende karakter van de daad onderstreepte. Het wapen is niet gevonden.

Lees ook: Word je gestalkt? 10 tips!

Het oordeel van de rechter

Rechter Marlies Spooren oordeelde dat de handelingen van de verdachte niet alleen strafbaar waren, maar ook buitengewoon angstaanjagend voor het slachtoffer. Ze volgde het advies van de officier van justitie Marco van den Broek en legde de man een gevangenisstraf van 4 maanden op, samen met een contactverbod van 3 jaar.

“Misschien is wel het ergste feit dat u zichzelf hebt laten bezorgen. Dat moet ontzettend beangstigend geweest zijn.’’

Het oordeel is ingegeven door de ernst van de situatie en het constante patroon van stalkingsgedrag waaraan de vrouw was blootgesteld.

Bronnen:
Leeuwarder Courant
Telegraaf

Meer over: