Ga naar de inhoud

In 9 stappen een gemakkelijke zomertuin

Zomer tuinieren 9 makkelijke stappen zomertuin tuin tuinieren

Er zijn van die tuinen waarvan je denkt: kunnen deze mensen niet beter in een flat gaan wonen zonder balkon? Zelf neemt de redactie nooit de tijd om met een kop koffie en een tijdschriftje in de tuin te zitten. Er dringt zich dan altijd wel een klusje aan. Gelukkig is er een gulden middenweg.

Met deze 9 stappen maak je het tuinwerk voor jezelf makkelijk deze zomer.

Stap 1: Begin vroeg met onkruid wieden

Een goede start van de dag is het halve werk. Begin vroeg met wieden, voordat de zon op zijn heetst is. Zo voorkom je dat onkruid de kans krijgt om zich te verspreiden en is het nog niet te warm om buiten te werken.

Stap 2: Mulchen voor minder onkruid

Overweeg om een laagje mulch aan te brengen in je tuin. Mulch helpt de grond vochtig te houden en vermindert de groei van onkruid. Bovendien ziet je tuin er meteen netjes uit.

Stap 3: Geef efficiënt water

Geef je planten ’s ochtends of ’s avonds water. Dit voorkomt dat het water snel verdampt door de hitte van de zon. Het gebruik van een druppelsysteem kan water besparen en ervoor zorgen dat de planten gelijkmatig gehydrateerd blijven.

Lees ook: Planten in de tuin water geven, dit is de beste manier.

Stap 4: Snoeien regelmatig

Door regelmatig te snoeien, hou je de planten gezond en voorkom je dat ze te groot of wild worden. Dit zorgt voor een nettere uitstraling van je tuin en bevordert de bloei.

Stap 5: Hou het gras kort

Maai het gras regelmatig, maar niet te kort. Te kort gras verbrandt sneller in de zon, terwijl iets langer gras het vocht beter vasthoudt en groener blijft.

Stap 6: Planten op de juiste plaats

Zorg ervoor dat je planten op de juiste plek staan gebaseerd op hun behoeften aan licht en schaduw. Zo voorkom je dat planten verwelken of verbranden.

Stap 7: Gebruik de juiste tuingereedschappen

Het juiste tuingereedschap kan het werk een stuk gemakkelijker maken. Investeer in kwalitatieve schoffels, snoeischaren en een goede gieter om je tuin efficiënter te onderhouden.

Stap 8: Groeibevorderende meststoffen

Gebruik meststoffen om de groei van je planten te bevorderen. Meststoffen geven je planten de benodigde voedingsstoffen voor een gezonde groei en bloei.

Stap 9: Creëer een tuinplanning

Een goede planning kan je helpen om het tuinwerk overzichtelijker te maken. Plan momenten in voor het wieden, snoeien, maaien en water geven. Zo hou je het leuk en haalbaar.

Door deze 9 stappen te zetten heb je meer tijd om te genieten van je tuin terwijl je lekker in je luie stoel geniet van een podcast of radio.

Lees ook: Beplantingsplan maken voor je tuin doe je zó.

Elisabeth Scholt geeft tuinadvies >>

Bron: De Telegraaf, Hoofdfoto: Canva.

Meer over: