Het madeliefje is tijdens de Nationale Bloem Verkiezing, van het radioprogramma Vroege Vogels, verkozen tot nationale bloem van Nederland. En dat werd tijd ook, want we hadden nog geen nationale bloem.
En dat in een groot bloemenexportland. Foei. Is ze de terechte winnaar? Wij vinden van wel, want vraag een kind om een bloemetje te tekenen en je ziet het meteen: het is een madeliefje. Wil je weten of hij of zij met je gaat trouwen later? Pluk 1 voor 1 de blaadjes van het kleine bloempje en je hebt het antwoord.
Meest Nederlanders herkennen het madeliefje wel
Gedurende de afgelopen weken hadden mensen de mogelijkheid om te stemmen op 5 kandidaten: de pinksterbloem, het fluitenkruid, de wilde kievietsbloem, de paardenbloem en het madeliefje. In totaal hebben 53.000 mensen hun stem uitgebracht, waarbij een ruime meerderheid koos voor het witte bloempje met het gele hartje.
Volgens de botanicus Rogier van Vught, die te gast was in het radioprogramma Vroege Vogels, is het typisch Nederlands dat het madeliefje verkozen is. “Het zegt iets over onze natuur”, merkt hij op. “We moeten aandacht hebben voor het kleine, waar we oog voor moet hebben en waar je van kan houden.” Botanisch filosoof Norbert Peeters kon het voorspellen. Hij weet dat het madeliefje de bloem is die de meeste Nederlanders meteen herkennen. Peeters zou het vreemd vinden als de winnaar een bloem zou zijn waarvan je het plaatje eerst nog zou moeten googelen.
De tulp deed niet mee met Nationale Bloem Verkiezing
Veel Europese landen bezitten al een nationale bloem: Oostenrijk heeft de edelweiss, België de klaproos en Duitsland de korenbloem. Daarom was het volgens het radioprogramma tijd om een eigen variant te kiezen.
Wanneer mensen aan Nederland en bloemen denken, denken ze waarschijnlijk snel aan de tulp. Deze stond echter niet tussen de 5 kandidaten: de tulp groeit in Nederland namelijk niet in het wild. Het madeliefje kom je overal tegen en bloeit het hele jaar. Daarnaast is de tulp al de nationale bloem van Hongarije en Turkije.
Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal noemt de verkiezing een ‘sympathiek initiatief dat mensen bewust laat kijken naar al die prachtige wilde bloemen om ons heen’. Volgens presentator Menno Bentveld zorgt deze verkiezing ook voor meer aandacht voor biodiversiteit in de natuur.
Madeliefjes kun je ook eten
Wist je dat je madeliefjes ook kan eten? Ze zijn te gebruiken als decoratie of toe te voegen aan een salade. De bloemblaadjes van madeliefjes hebben een milde smaak. Ze zijn ook een beetje bitter. Ze zijn ook te gebruiken als garnering voor op soepen, bij stoofschotels of desserts.
Het is wel belangrijk dat je madeliefjes plukt van schone, onbespoten grond. Ren dus straks niet naar het trapveldje bij jou om de hoek om onze nationale trots te gaan plukken voor in jouw soep van de dag, want sommige gemeenten gebruiken (helaas) nog steeds onkruidverdelgingsmiddelen in het openbare groen. Daarbij is het natuurlijk ook niet zo fris om madeliefjes over je salade te strooien waar vanochtend nog de blonde labradoodle van jouw buurman overheen heeft geplast.
Bron: Vroege Vogels, NOS.